Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google
Webbyrå, in-house eller frilans? Vem man ska ta hjälp av för fler affärer via webben? Idag hjälper vi dig att välja rätt webbpartner!
Det är svårt att veta vem man ska ta hjälp av med sin närvaro på nätet. Du kanske inte är säker på om du ska anställa någon internt, kontakta en webbyrå eller arbeta med en frilansare. Varje alternativ har sina egna för- och nackdelar, så det kan kännas svårt att göra ett val. Idag ger vi dig lite mer bakgrundsinformation om de olika vägarna att gå för att få ut det mesta av din webbplats!
Om du letar efter någon som hjälper dig att sköta din webbplats och digitala marknadsföring är ett alternativ att anställa internt (så kallat in-house). Det ger dig mer kontroll och gör att du kan arbeta nära teamet.
Däremot är det dyrt att rekrytera och utbilda personal, särskilt om de inte har den kompetens eller erfarenhet som behövs. Och särskilt ifall du som anlitar inte riktigt har så mycket koll du önskar på vad som faktiskt behövs och krävs.
Idag finns det faktiskt företag som jobbar med rekrytering enbart inom tex e-commerce. Något som är en bra idé att ta hjälp av om du bestämmer dig för att välja in-house.
Det är inte alltid lätt att uppskatta mängden jobb, och alltför ofta dras många yrken inom digital marknadsföring över samma kam. Alla uppgifter läggs många gånger på en person, som nästan oundvikligen slutar i en sjukskrivning. Det finns alltså en anledning till att marknadsförare in-house är ett av de yrken som har flest utbrända.
Så kom ihåg att inte lägga ansvaret som marknadsavdelning på en person och förvänta dig 100% leverans på flera plan. En bättre idé när du väljer mellan webbyrå, in-house eller frilans är ofta att anlita en frilansare eller en byrå, där din marknadschef jobbar tätt med teamet.
På så sätt kan du handplocka vilken kompetens du behöver utifrån – och dessutom komplettera in-house med sådant som ni redan kan.
Att använda en webbyrå är ett annat bra alternativ. Webbyråer har vanligtvis erfarenhet av att utveckla webbplatser, skapa innehåll och hantera digitala kampanjer. De har ofta dessutom tillgång till specialverktyg som kan bidra till att förbättra synligheten på nätet och hjälpa till att driva trafik till din webbplats.
Nackdelen med att arbeta med en webbyrå är att det kan kosta mer än andra alternativ, samt att det ibland kan ta längre tid att producera resultat på grund av deras arbetsflöden.
I regel kan du ställa högre krav med mindre ansträngning när du jobbar med en webbyrå. När du väljer att samarbeta med en byrå köper du deras erfarenhet och etablerade system.
Du kan vara säker på att de har erfarenhet av att skapa framgångsrika digitala strategier, så resultaten bör bli bra. Utan din handpåläggning, och du kan vara mer eller mindre inblandad enligt dina önskemål och vad som passar din arbetsvardag.
En frilansare är ett enpersons-team som har specialiserade färdigheter och som kan anlitas ad hoc för specifika uppgifter och projekt. Frilansare är ofta specialister inom sitt område, så du kan få kvalitetsresultat från dem med minsta möjliga ansträngning. Frilansare har dock inga team eller andra experter som kan hjälpa till vid behov, vilket kan begränsa omfattningen av det arbete de kan utföra åt dig.
En frilansare kan vara ett utmärkt val om du behöver någon med specifika färdigheter eller om din budget är begränsad. Det fina med frilansare är att de är flexibla och kan reagera snabbt på förändringar. De arbetar också på distans, så du behöver inte hitta utrymme på ditt kontor!
Nackdelen med att arbeta med frilansare är att du inte vet vilken typ av erfarenhet de har förrän efter att projektet startat. Det innebär att det kan bli en brant inlärningskurva, särskilt när det gäller mer komplexa projekt. Men när du väl har hittat någon vars färdigheter motsvarar dina behov kan du utveckla en nära arbetsrelation som kommer att ge dig många fördelar.
Frilansare tenderar att vara kostnadseffektiva och har ofta den kompetens och erfarenhet som krävs för jobbet. Dessutom är de vanligtvis mer flexibla än byråer och kan reagera snabbt på förändringar. Nackdelen är att du inte får samma stöd och expertis som en byrå eller ett internt team.
För många företag är en mindre webbyrå en bra mellanväg. De kan erbjuda samma kompetens och erfarenhet som en byrå, men oftast till en något lägre kostnad. Dessutom är de ofta mer flexibla och kan reagera snabbare på förändringar än större byråer eller interna team.
Oavsett vilket alternativ du väljer av webbyrå, in-house eller frilans är det viktigt att se till att teamet har den kompetens och expertis som krävs för att hjälpa ditt företag att nå sina mål. Be om referenser eller exempel på tidigare arbete så att du kan vara säker på att de klarar av jobbet.
Slutligen bör du se till att det finns en god kommunikation mellan alla inblandade parter – detta kommer att bidra till att alla förstår vad som förväntas av dem och kan samarbeta effektivt i projektet. Och du kan luta dig tillbaka.
När du funderar kring kostnaden av dina webbinsatser behöver du zooma ut och tänka på helheten. Det är lätt hänt att vi bara ser en dyr prislapp och vänder andra kinden till utan vidare eftertanke. Det är också lätt hänt att man ser ett billigt alternativ och väljer det lite för snabbt.
Kom ihåg att dina insatser på webben är en investering, som för de allra flesta är tänkt att ge tillbaka de investerade pengarna mångfaldigt över tid.
Innan du väljer mellan webbyrå, in-house eller frilans – fundera på vad dina mål med webbplatsen är, och vad den skulle leverera till dig i en drömvärld. Sedan tar du beslutet att jobba med den som du tror kan ge dig bäst ROI (return on investment) och närmast din dröm.
Så när det gäller att välja mellan en webbyrå, in-house eller frilans finns det ingen lösning som passar alla – men för många kan en mindre byrå vara precis rätt väg. Allt beror på dina individuella behov, budget och prioriteringar. Ta dig tid att undersöka varje alternativ noggrant och se till att du får rätt team för ditt projekt! Och kom ihåg, det ska kännas rätt i hjärtat också.
Vill du veta mer om att jobba med en webbyrå? Läs ”Fördelarna med att jobba med en webbyrå” härnäst!