6 anledningar till att ge din webbplats en ny webbdesign

En ny webbdesign blir allt viktigare. Det har blivit dags att damma av den gamla klyschan “din webbplats är som ett skyltfönster”. Måhända att det är uttjatat men det finns också en symbolik som faktiskt överensstämmer med verkligheten. Om du går i tankarna att designa om din webbplats är det här texten för dig.

6 anledningar till att ge din webbplats en ny webbdesign: webbdesigners på webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

1. Din webbplats ser gammal ut och behöver en ny webbdesign

Företag ger sin webbplats en ny design av olika anledningar, men att den ser omodern ut är kanske den största. Du behöver inte gräva speciellt djupt för att hitta hemsidor som ser helt förskräckliga ut, i vissa extrema fall i 4:3-format.

Vad som är skadligt med att ha en föråldrad webbdesign är att det inte krävs en expert för att se det, sådant ser folk utan den minsta erfarenhet av branschen på en gång. Och om en eventuell kund står och väljer mellan kandidater kommer de med all sannolikhet välja den med en ny och fräsch webbdesign.

Det sänder rätt signaler och att ni vill ge det lilla extra. För att återgå till liknelsen vid ett skyltfönster skulle det vara fullkomligt otänkbart att ha ett skitigt sådant, och det borde det också vara med en utdaterad webbplats.

2. Designen återspeglar inte ditt varumärke

För att bli tagen på allvar av besökarna är det viktigt att din hemsida är och uppfattas som företaget, en samklang mellan dessa. Ibland kan förändringar på företaget skett – ni kanske har växt rejält eller rebrandat er – och det måste också webbplatsen se till att signalera. Ibland sker saker snabbt och då är det viktigt att din webbplats inte faller i glömska.

Inom webbdesign pratas det ofta om UX och UI, läs om dessa två uttryck här.

3. Du vill lägga till funktionalitet

Det grundläggande syftet med en webbdesign, utöver att den ska vara tjusig för ögat, är att användarna ska veta precis vad de ska göra med den. Vad ska de göra på din webbplats och hur? Om webbdesignen är väl utförd kommer de allra flesta av dem att förstå det.

I takt med att din trafik blir större ökar också behovet av att vissa funktioner tillkommer. Du kanske vill slippa svara på återkommande frågor och installera en chatbot. Du kanske har ökat produktionen och är redo för att implementera en webbshop. Eller också vill du kanske stärka upp säkerheten.

Oavsett vilket det gäller bör du anse din webb som något under ständig utveckling, en webbplats gjord för bara tre år sedan kan redan nu vara en stofil. Det svänger fort.

4. Ny webbdesign för att webbplatsen inte är responsiv

Responsiv design är kort och gott hur designen anpassar sig efter vilken enhet som använder den. De allra vanligaste är iOS eller Android. Om besökarna kan ta del av din webbplats oberoende av vilken enhet de använder är det något som förbättrar användarvänligheten.

Vid motsatsen kommer din bounce rate att öka, och dessutom är det dåligt för din sökmotoroptimering. Detta eftersom Google sedan ett tag använder sig av mobile first-indexering – alltså att de mäter utefter din mobilversion först och inte din desktop.

5. Den är inte sökmotoroptimerad

Vägen till bra sökmotoroptimering går ofta via innehåll. Men många glömmer ofta bort att webbplatsens struktur också har en stor inverkan på SEO. En ny webbdesign med fräsch kod förbättrar din sökmotoroptimering.

Flexibla url:er, h1-, h2- och h3-rubriker, page titles, meta descriptions och ett mer avancerat content manangement system (CMS) som WordPress ger dig större flexibilitet och förenklar att sökmotoroptimera din sida.

6. Webbplatsen funkar inte längre

Det gäller att inte bara ha design i åtanke när du gör om din webb utan också webbutveckling. Bra webbutveckling är väsentligt för att hela din webbplats ska verka och kännas proffsig. Om du bara har lagt dina ägg i design-korgen kommer besökarna lämna sidan eftersom den helt enkelt inte funkar, få saker är så frustrerande som en webbplats vars funktioner är ur funktion.

Många lämnar sidan och du går således också miste om affärer. Därför kan du i längden förlora mer pengar på att inte investera i din webbplats.

Om du överväger att investera i en ny webbdesign är du välkommen att kontakta oss. Det är en kul och spännande process, du kommer nästan känna dig som ett barn i en godisaffär av alla möjligheter. Dessutom hjälper det er att växa och synas mer, och i längden skapa fler affärer.

Webbdesign är en stor spelare för fler affärer via webben.