6 tips för att förbättra konverteringsgraden på din webbplats

Så, din webbplats levererar inte som du önskar? Idag får du 6 tips för att förbättra konverteringsgraden på din webbplats!

6 tips för att förbättra konverteringsgraden på din webbplats

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

6 tips för att förbättra konverteringsgraden på din webbplats

Om du har kämpat för att öka konverteringsgraden på din webbplats är du inte ensam. Den goda nyheten är att det finns några enkla saker du kan göra för att öka dina chanser. Saker som omvandlar dina webbplatsbesökare till betalande kunder.

1. Använd starka rubriker som fångar uppmärksamheten och ger ett löfte

Är du osäker på om ditt innehåll läses ordentligt av besökarna? Produkttexter, artiklar eller annat. Då kan det vara en perfekt lösning att skapa kraftfulla rubriker! När du utformar en rubrik föreslår jag att du tänker på det som om du gav ett löfte. Se till att den har en spännande vinkel som din målgrupp skulle reagera positivt på, samtidigt som den är aktuell och relevant.

Gör det lilla extra och undersök populära fraser eller ord inom din nisch. Då kan du skapa en iögonfallande rubrik som sticker ut från alla andra. Varje ord räknas, så slå till hårt med slagkraftiga rubriker och locka in läsarna till vad som lovar att bli en bra läsning!

2. Skriv tydliga och kortfattade texter som är lätta att förstå

Om ett budskap är avsett att vara begripligt för människor är det viktigt att det är klart och koncist. Om du skriver med precision får du bara den viktigaste informationen som behövs för att effektivt förmedla det avsedda budskapet.

Tydliga och koncisa texter är lätta att få läsare att tycka om eftersom de kräver mindre ansträngning från deras sida för att förstå. Kort och gott är nyckeln, men det är av största vikt att se till att inget viktigt försvinner i förkortningsprocessen.

Tydliga och koncisa texter är de som kommer bli lästa. Och det finns mer saker du kan göra för att sänka trönskeln till att läsa mer. Till exempel genom sammanfattande punktlistor, tydliga underrubriker.

När vi öppnar en ny sida online så scannar vi av den snabbt med ögonen innan vi aktivt börjar läsa. Det är här du behöver fånga blicken med något som sticker ut och en otroligt lättbegripligt. Genom att skapa tydliga och koncisa budskap får läsarna en känsla av att vara informerade utan att bli förvirrade.

3. Använd bilder, infografik och videor för att bryta upp texten och skapa visuellt intresse

När det gäller innehållsskapande kan det visuella göra hela skillnaden. Bilder och infografik ger inte bara ett iögonfallande avbrott i långa textblock, utan kan också hjälpa till att illustrera en idé. På samma sätt kan video bidra till en dynamisk och engagerande användarupplevelse, så att tittarna bättre kan förstå komplexa begrepp.

Att integrera dessa i ditt innehåll är ett utmärkt sätt att blanda upp presentationen och samtidigt förstärka budskapet. Dessutom visar det att du ligger i framkant när det gäller att använda moderna medier för att skapa innehåll!

4. Skapa en känsla av att det är bråttom med tidskänsliga erbjudanden och tidsfrister

Tiden är viktig! Använd det till din fördel och skapa en känsla av brådska med tidskänsliga erbjudanden och tidsfrister. Förkorta möjligheten för kunderna att agera på erbjudanden eller specialerbjudanden. Oavsett hur stora eller små de är – så att de inte går miste om något.

Du kommer att få fler användare att klia sig i huvudet när de försöker hitta en balans mellan att vara försiktig och att inte gå miste om ett bra erbjudande. Stimulera köpimpulserna genom att erbjuda exklusiva rabatter som inte varar länge. Något som skapar efterfrågan på en marknad som annars är mättad med valmöjligheter.

6. Gör det enkelt för besökarna att vidta åtgärder med framträdande uppmaningar till åtgärder

Bra uppmaningar till åtgärder är nyckeln till att omvandla besökare till leads och slutligen kunder. Se till att dina CTA:er (call to action) är framträdande men inte överväldigande – en uppmaning till handling per sida är en bra tumregel.

Testa olika färger, platser, storlekar för att hitta det bästa sättet att uppmuntra besökarna att vidta den önskade åtgärden.

CTA:er kan vara allt från att anmäla sig till ett nyhetsbrev eller ladda ner en e-bok till att klicka sig vidare till andra sidor på din webbplats som erbjuder mer information.

Om du ser till att det finns tydliga och inbjudande uppmaningar till handling ökar engagemanget för din webbplats och ger dig en fördel gentemot konkurrenterna.

Testa olika element på din webbplats för att se vad som fungerar bäst för din målgrupp

Om du har lagt ner hårt arbete på att skapa innehåll som talar direkt till din målgrupp bör det vara självklart att du också tar dig tid att spåra och mäta dess effektivitet. Genom att testa olika element på din webbplats kan du fokusera på vad som leder till handling – vad som fungerar bäst för din publik.

Du kan testa placeringen av call-to-action-knappar, versioner av rubriker, olika bilder eller videoklipp och alla andra ändringar du bestämmer dig för att göra – allt detta kommer att ge dig mer kunskap om hur din webbplats konverterar.

Testning skapar inte bara riktiga data om vad som ger gensvar hos kunderna, utan sänder också ett viktigt budskap: du bryr dig om deras upplevelse av din produkt/tjänst. Resultaten kommer inte att komma omedelbart, men med lite tålamod och tillit kan du genom att justera olika funktioner se till att den fungerar så effektivt som möjligt.

Förbättra konverteringsgraden på din webbplats

Genom att använda arbetsrutinerna för att skapa starka rubriker, klara och koncisa texter, engagerande bilder, skapa brådska och erbjuda framträdande uppmaningar till handling kan du optimera din webbplatsdesign och göra det lättare för besökarna att agera.

Experimentera med olika element och prioritera testning för att ytterligare förfina din webbplats för att skapa den mest optimerade användarupplevelsen på din webbplats.

Testa våra 6 tips för att förbättra konverteringsgraden

Om du inte tar dig tid att följa den här arbetsflödesstrategin när du skapar innehåll för en webbplats kommer det att bli svårt att bygga upp det publikengagemang som krävs för att lyckas.

Så nästa gång du sätter dig ner för att uppdatera din webbplats, kom ihåg att du genom att följa dessa steg kommer att vara på god väg att bättre engagera besökarna på din webbplats – och få fler affärer!

Vill du veta mer om konverteringsoptimering? Läs ”Hur du vet vem som besöker din hemsida – och vad du kan göra med informationen” härnäst!

Vill du ha fler affärer via webben?