Hur du vet vem som besöker din hemsida – och vad du kan göra med informationen

Första steget till att optimera din webb för konverteringar är att ta reda på vem som besöker din hemsida och hur de agerar där.

Hur du vet vem som besöker din hemsida: Datorskärm med statistik

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Hur du vet vem som besöker din hemsida – och vad du kan göra med informationen

I en företagares värld hör vi alltid att saker och ting ska mätas. Och ja, det är nog precis lika viktigt som alla säger – speciellt på din hemsida. Om du inte vet vem som kommer till din webbplats och vilka sidor de tittar på, hur kan du då optimera den för en bättre användarupplevelse (och därmed mer försäljning eller fler leads)? Lyckligtvis finns det sätt att få den informationen.

Vilka verktyg hjälper dig att spåra webbplatsbesökare och se vad de gör på din hemsida?

Att ha en djupgående förståelse för hur dina besökare interagerar med din hemsida är avgörande för att ligga steget före konkurrenterna. Lyckligtvis finns det många verktyg som hjälper till med detta. Med Google Analytics kan du till exempel enkelt spåra webbplatsbesökare med anpassade händelser och sidvisningar.

Det går alltså att tala om för Google Analytics vilken typ av händelse som du värderar som viktig på din hemsida och webbplats!

Du kan också sätta upp mål för att mäta hur effektiva vissa aktiviteter är, till exempel att fånga potentiella kunder eller generera leads. Dessutom har de flesta plattformar för sociala medier sina egna analysverktyg som hjälper dig se vem som engagerar sig i ditt innehåll på dessa kanaler.

Slutligen finns det också teknik för värmekartläggning som visar en visuell representation av användarinteraktioner. Ett särskilt användbart verktyg när det gäller att förbättra den övergripande utformningen och layouten av din webbplats.

Sammanfattningsvis kan alla dessa verktyg för digital marknadsföring vara ovärderliga för att få en bättre förståelse för dina webbplatsbesökares vanor och preferenser.

Varför är det viktigt att spåra webbplatsbesökare och vad kan du lära dig av deras beteende?

Det är viktigare än du kanske tror att spåra besökare på din hemsida. Och, det handlar inte om att få information om en specifik person för att kunna ringa upp denne. När du spårar besökarnas beteende får du en förståelse för områden som behöver förbättras. Dessutom insikter om användarnas preferenser på ett storskaligt plan.

Vilka sidor klickar folk mest på? Vilka länkar lockar dem att stanna längre på en sida? Eller var tenderar de att avbryta sin resa helt och hållet? Genom att övervaka besökarnas beteende online kan du identifiera mönster i besökarnas aktivitet.

Dessa uppgifter kan du använda för att utforma webbplatsens upplevelse för att öka engagemanget och konverteringsgraden. Med andra ord hjälper det till att skapa bättre kundservice.

När du identifierar var förändringar bör göras står du i ett bra läge för att  göra deras upplevelse smidigare. Du kommer alltså kunna göra högst relevanta ändringar på din hemsida. Ändringar som faktiskt leder till fler affärer och nöjdare besökare. En typ av en mycket mer ”educaded guess”.

Hur används informationen som samlas in från spårning av webbplatsbesökare för att förbättra hemsidans utformning och innehåll?

Som ordspråket säger, kunskap är makt. Att hålla reda på vem som besöker din hemsida, hur länge de stannar och var på webbplatsen de går kan vara en guldgruva för att förbättra användarupplevelsen. Alla dessa uppgifter visar oss hur besökarna på webbplatsen navigerar.

Det ger oss användbar feedback som kan användas för att fatta beslut om utformning eller för att förbättra innehållet. Så att det blir lättare att förstå.

Det belyser också vad som fungerar. Då kan du bygga vidare på framgångsrika element och förfina andra som inte är lika effektiva. Dessutom hjälper spårning dig att se om det finns några trasiga länkar eller andra problem som behöver uppmärksammas.

Samlad information från spårning av webbplatsbesökare gör det möjligt för dig att fatta intelligenta beslut om uppdateringar baserat på observerade beteenden. På så vis hålls din publik engagerad och får en mer sömlös resa under hela besöket.

Finns det några potentiella faror i samband med spårning av webbplatsbesökare, och hur kan du skydda dig mot dem?

Det är inte alltid så enkelt att spåra webbplatsbesökare som det verkar. Det kan leda dig ner i ett kaninhål där du potentiellt kan öppna dig för vissa faror om du inte är försiktig. Informationen är otroligt användbar när det gäller marknadsföringsinsikter och att skapa en bättre upplevelse för dina kunder.

Men – de metoder som används för spårning kan också sätta dig i riskzonen för dataintrång och andra obehagliga scenarier.

Lyckligtvis finns det åtgärder som man kan vidta för att skydda sig mot dessa risker. Till att börja med skulle vi rekommendera att du endast arbetar med välrenommerade analysföretag. Någon som har en etablerad erfarenhet av att hantera användardata på ett säkert sätt.

Att anförtro personlig information till främlingar som inte är diskreta med den är trots allt aldrig en bra idé! Dessutom bör du täcka dina baser genom att se till att din webbplats har ett SSL-certifikat. Detta tillsammans med robusta säkerhetsåtgärder som brandväggar och programuppdateringar.

Alla dessa försiktighetsåtgärder kommer att göra mycket för att se till att uppgifterna om dina webbplatsbesökare förblir säkra och skyddade.

Pricksäkra justeringar utefter dina hemsidebesökare

Det är alltså riktigt bra att veta vem som besöker din webbplats och vad de tittar på. Genom att spåra webbplatsens besökare kan du lära dig mycket om hur folk använder din webbplats och vilket innehåll som är mest populärt.

Denna information kan hjälpa dig att förbättra din webbplats utformning och innehåll, vilket gör den mer användarvänlig och tilltalande för potentiella kunder.

Även om det finns vissa faror i samband med spårning av webbplatsbesökare kan dessa undvikas genom att vidta försiktighetsåtgärder. På det hela taget är spårning av webbplatsbesökare ett värdefullt verktyg som kan hjälpa dig att förbättra ditt företags närvaro på nätet – och ge dig fler affärer!

Vill du läsa mer om vad du kan göra för att nyttja din webbplatstrafik till max? Läs vår artikel Höja konverteringsgraden på din webbplats: 10 tips”.

Behöver du hjälp med dataanalys?