Albins bästa tips för UX-design som säljer

Albin, en av våra webbutvecklare och UX/UI-designers, delar sina insikter och experttips om hur en genomtänkt användarupplevelse kan förvandla dina besökare till betalande kunder.

Albins bästa tips för UX-design som säljer: Projektledare Maggan och webbutvecklare/webbdesigner Albin på webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Albins bakgrund inom webbutveckling och intresset för UX/UI-design

Albins karriär i webbutveckling har grund i hans tidiga intresse för design. Redan i tolvårsåldern började han syssla med grafisk design, och sedan dess har han fortsatt bygga på sin kunskap inom webb. 

Senare, runt 2017-2018, började Albin utforska webbdesign och använde olika no-code-verktyg som Squarespace och Webflow.

Han upplevde dock att han saknade fullständig kontroll över webbplatserna och dess utseende när han använde dessa verktyg och ville lära sig mer om vad som händer bakom kulisserna på en webbplats. Det var då hans intresse för webbutveckling och UX/UI-design föddes på riktigt.

”Jag ville lära mig mer om vad som händer bakom en webbplats för att kunna göra exakt som jag ville. Idag har det utvecklats till något större, webbutveckling och förståelse för UX-design är viktigt för i stort sett alla branscher idag. Det handlar om problemlösning och att lösa användarproblem,” säger Albin.

Utbildning och fördjupning i UX-design

När det gäller utbildning inom området har Albin tagit sikte på att fördjupa sina kunskaper ytterligare. I vår Lead UX/UI Designer Kims fotspår går han i skrivande stund en omfattande utbildning i UX-design via Glasgow Caledonian University. 

Där fokuserar man på användarcentrerad design och UX-design genom teoretiska moment och praktiska övningar. Allt med syfte att med stöd i forskning leverera så bra och effektiva användarupplevelser som möjligt – oavsett kundtyp eller användarmålgrupp. 

Albin berättar att det är en strategisk satsning för teamet på Decision By Heart, där man vill fortsätta utveckla processen för UX/UI-design ytterligare. 

”Vi vill streamlinea och effektivisera våra processer för att få till det där lilla extra i UX-designen. Att jobba med det på ett bättre sätt och enligt bättre rutiner, det är viktigt att inte nöja sig.” förklarar Albin.

Principer som styr Albins arbetsmetod

När det kommer till att skapa användarcentrerad design, delar Albin med sig av några grundläggande principer och filosofier som styr hans arbetsmetod. En av de mest betydelsefulla principerna är att aldrig anta någonting och att användarna aldrig ska behöva tänka själva. Det är något vi redan ska ha gjort åt dem.

”Jag antar aldrig någonting och har alltid som mål att användarna inte själva ska behöva tänka. Det är viktigt att göra allting så enkelt som möjligt för användarna och inte komplicera saker och ting bara för att det ska se snyggt ut,” poängterar Albin.

Varför är “användarcentrerad design” synonymt med att få fler affärer via webben? 

Användarcentrerad design är synonymt med att få fler affärer via webben av en enkel anledning: det sätter användarna i fokus.

Genom att skapa webbplatser och digitala upplevelser som är intuitiva, engagerande och anpassade efter användarnas behov och önskemål, ökar företag sina chanser att attrahera och behålla kunder online. 

När användare känner sig nöjda och positivt överraskade av sin upplevelse på en webbplats, är de mer benägna att konvertera till betalande kunder och att återvända för upprepade affärsmöjligheter.

”När vi tar oss tid att förstå våra användares behov och skapar digitala lösningar som verkligen hjälper dem, bygger vi en lojal kundbas som kommer tillbaka om och om igen. Det är den långsiktiga nyckeln till framgång på nätet och ökar definitivt möjligheterna att öka försäljningen.”

Albins anti-tips: Vanliga fallgropar i webbdesign

Albin är tydlig med att man behöver prioritera kundens perspektiv. Han betonar vikten av att inte basera designbeslut på personliga preferenser utan istället följa kundens behov och önskemål.

Konstigt nog kan för mycket kunskap om din egen produkt eller tjänst leda till att man slutar se vad som är viktigast för den relativt oinsatte. Särskilt när det gäller användarupplevelsen. 

”Något som är väldigt vanligt är att företag designar webbplatser utifrån sina egna preferenser istället för att fokusera på vad deras kunder faktiskt vill ha. Det handlar om att prioritera kundens perspektiv. Vad som känns otroligt relevant för dig är inte alltid det för kunden. 

Ett extra problem som brukar gå hand i hand med detta är att ha för mycket information. Kunden är bara intresserad av att ha en snabb och enkel upplevelse. Med irrelevant och för mycket som händer blir användaren överväldigad och vänder i dörren.” säger Albin.

Framtiden för UX/UI-design 

Albin betonar vikten av att hålla sig uppdaterad och vara öppen för nya möjligheter. Han poängterar att tekniken ständigt utvecklas, och det är viktigt att vara beredd att anpassa sig till förändringar. 

”Tekniken kommer att fortsätta utvecklas, och då också komplexiteten av webbsidor och system. Detta kommer göra att UX-design blir viktigare än någonsin och det är då viktigt att vara öppen för förändring och nya möjligheter. Det finns alltid nya sätt att förbättra användarupplevelsen, och det är en stor del av charmen med jobbet” säger Albin.

Albins tre tips för UX-design som säljer

Albin avslutar med tre konkreta tips för att förbättra webbplatsens användbarhet genom design:

  • Anta ingenting: Utgå inte ifrån att användarna har samma beteende som du på webben. Gör efterforskningar om din målgrupp och skapa tester där de får prova att använda din webb. Observera deras beteenden och ta lärdom.
  • Lyssna på kunden: Prioritera kundens behov och önskemål framför dina egna preferenser. Våga släppa prestigen och se på din verksamhet genom andras ögon.
  • Allt ska ha ett syfte: Även om det vore kul att gå loss med olika designelement överallt, så är det inte att föredra när det gäller att skapa UX-design som säljer. Varje bit på webbplatsen ska vara där av en hjälpsam anledning.

Vill du också ha UX-design som säljer?

Nu när du har fått en inblick i Albins värdefulla råd och tankar om användarcentrerad design, är det dags att omvandla dina digitala tillgångar till affärsmöjligheter.

Boka ett möte idag! Låt oss tillsammans skapa en webbupplevelse som inte bara ökar försäljningen – en som dessutom också skapar nöjda och lojala kunder. Starten för fler affärer via webben är bara ett samtal bort!

Nyfiken på mer om webbdesign? Läs ”Skillnaden mellan webbdesign och webbdekoration” härnäst!

Är du redo för fler affärer via webben?