Anders Thorén om sin kärlek till Löfbergs och kaffebönor på distans

Läs om Löfbergs kommunikationschef, Anders Thorén, om hur hans karriär sett ut, om Löfbergs expandering från familjeföretag till etablering i flera länder, om hur företaget tacklat coronakrisen och om att vinna horder av priser.

Anders Thorén

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Klockan är 08.03. Anders Thorén kommer joggandes från sitt kontor i det gula huset på kullen ner mot Löfbergsskrapan. I handen har han sin telefon där han förmodligen knåpar på ett mejl till någon annan framgångsrik människa. Han är för dagen sportigt klädd och ser mer ut att komma i egenskap av sitt andra uppdrag som styrelseledamot på IF Göta än kommunikationschef för Löfbergs.

Inför den här intervjun frågade jag en gemensam vän till oss om det över huvud taget fanns något negativt att säga om dig, men han sade bara att du var duktig, vacker, ren och sund. Tre av dessa kan vi konstatera, men är du sund?

Anders skrattar ödmjukt men motsätter sig heller inte informationen.

– Jag har däremot inget positivt att säga om vår gemensamma vän. Skämt åsido, nja, jag är absolut inte sund rakt igenom, dricker absolut vin då och då.

Du saltar maten lagom?

– Nej herregud!

En cappuccino och en sådan där egen liten kanna beställs in.

Hur har coronaåret varit?

– Det är överlägset den största kris jag varit med om, just eftersom den hållit i så länge och påverkat alla delar av verksamheten.

Hur har ni drabbats ekonomiskt?

– På konsumentsidan har försäljningen ökat, eftersom folk jobbat hemifrån och helt enkelt druckit sitt kaffe där. Men då har den också minskat på det vi säljer till restauranger och företag. I det stora hela har vi tappat lite intäkter men det kunde samtidigt varit mycket värre.

Har det ställt till något i produktionen?

– Under pandemin har det faktiskt inte varit svårt att köpa in kaffebönor. Många av de länderna är så beroende av kaffeexporten har prioriterat den. Det är svårare nu.

Nu?!

– Ja, Brasilien som är ett av de största exportländerna på kaffe har drabbats av både frost och torka, vilket gjort att många fått sina skördar förstörda.

Anders Thorén är en person som skulle kunna kategoriseras som en linslus. Om hans ansikte inte prytt någon av lokaltidningarna på en månad börjar en oro hos undertecknad infinna sig. Han syns, på de allra flesta plattformar. Mest viral blev han i samband med den bild han lade ut på sig själv under coronapandemin. På överkroppen iklädd kavaj och skjorta, och på underkroppen enbart kalsonger. Den blev till och med uppmärksammad i NWT och deras vett- och ettikettguide för digitala möten.

– Väldigt många hörde av sig och tyckte det var kul, men min dotter tyckte det var fruktansvärt pinsamt och funderade på hur i helsike jag kunde göra något sådant, minns Anders.

År 1999 tog Anders examen från dåvarande Informationsprogrammet på Karlstads universitet, han började först plugga till lärare men efter att ha träffat några nya kompisar som läste just det förstnämnda tyckte han det lät så spännande att han bytte.

– Det bottnar nog i att jag som barn bodde granne med en journalist, det verkade coolt som jobb och det var nog så mitt intresse för media och kommunikation väcktes. Jag hade aldrig hört talas om kommunikationsjobb förrän då.

Fann kärlek för bönan

Efter sin examen började han att jobba med att sälja läkemedelsbolaget Roche olika mediciner till sjukhus. Detta gjorde Anders fram till 2003 då han istället blev kommunikationschef på Kvaerner Pulping, numera Valmet. Efter detta mötte han Maria Stenberg som kom att bli hans kollega i sex år. Tillsammans drev de byrån Thorén & Stenberg Kommunikation där de bland annat hade Löfbergs som kund.

– Jag och Löfbergs blev nog kära i varandra där. Jag tyckte väldigt mycket om dem som företag, ett familjeföretag med sunda värderingar och brinner för viktiga samhällsfrågor. Löfbergs driver ofta utvecklingen framåt, ligger i framkant med många saker, bland annat klimat- och miljöfrågor.

Efter några år med Löfbergs som kund ville Anders ta den så kallade kärleken till nästa nivå. Han tog av sig mössan, knackade på hos Löfbergs och frågade om han inte fick jobba där. Kärleken blev besvarad och i september 2013 blev han deras PR- och kommunikationschef.

Hur har åren varit på Löfbergs?

– Det har varit en otroligt häftig utveckling. När jag började här hade vi börjat sälja kaffe utomlands och den delen fortsätter växa. Nu säljs varannan kopp där. Sedan starten har Löfbergs gått ifrån att vara ett litet lokalt familjeföretag, till att bli ett nationellt bolag, till att nu vara ett internationellt bolag. Jävligt häftigt. Det är jättekul att vara med på den här resan.

Vad består ditt jobb av utöver att vara med i sådana här intervjuer?

– Det är väldigt varierande, ytterst sällan två dagar ser likadana ut. Men grunden i mitt jobb skulle jag nog säga är att planera och skapa kommunikation, mycket skrivande. Till vårt intranät, vår nyhetssida eller externt pressmaterial. Sedan är det bara att hänga på vad som hänt.

– Det allra häftigaste med det här jobbet är att vara ute och träffa våra kaffeodlare. 64 bönor har Emilio plockat för hand för den här koppen, säger Anders och tar en klunk. Kaffet blir så otroligt mycket godare när man vet hur vägen från böna till kopp ser ut. Nu har vi inte kunnat träffa dem till följd av pandemin men vår kontakt har faktiskt blivit tätare. De har ju också behövt anpassa sig så vi har haft Teams-möten istället för att resa till dem.

När världen ger dig covidbönor, gör distanskaffe.

– För några veckor sedan hade vi en kaffeprovning här, och då hade vi faktiskt med oss en av odlare som levererar kaffe till oss på länk som kunde berätta för gästerna mer om sina kaffebönor hur han gått tillväga när han odlat och plockade dem, vilket var väldigt uppskattat. Det blev himla kul.

Har ni något mer på gång ur ett digitaliseringsperspektiv?

– Vi säljer kaffe via Amazon, och är den första rostaren i världen som ansluter till Era of We, en digital plattform som kopplar ihop odlare och konsumenter. Sedan kommer vi faktiskt sätta upp en webbshop nu ganska snart, vi har precis gjort det i Danmark med fint resultat så vi tar med oss erfarenheterna därifrån.

Hittade tillbaka till varandra

Vid årsskiftet 2015/2016 sade dock Anders upp sig. Gjorde ett försök att bryta sig loss, detta eftersom han blev klubbchef i Hammarö golfklubb. Men skilsmässan blev synnerligen kortlivad, bara ett år.

– Jag och Löfbergs började sakna varandra så vi kom överens om att jag fick börja igen. Men nu är det slut med uppsägningar. Jag brukar säga att jag kommer jobba här till pensionen, jag vill inte bli den förste i företagets historia sedan 1906 att sluta två gånger.

Sedan augusti 2020 är Anders kommunikationschef över hela Löfbergs group.

Det tunga artilleriet

Ett tydligt kvitto på att Anders kan anses som en tungviktare inom kommunikation kom under sommaren 2018. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hade en hektisk period eftersom väldigt många skogar stod i brand. Organisationen behövde stärkas upp och in kom Anders.

– Det var under min tredje semestervecka, minns jag. Jag och min familj satt i bilen på väg upp till Stockholm när jag fick samtalet. Jag frågade familjen om det var okej och sedan tackade jag ja, och jobbade tio dagar i sträck. Det var väldigt lärorikt att svara på den typen av frågor från journalister. Det var nytt för mig, mycket att sätta sig in i men oerhört utvecklande, och efter tio dagar var jag ganska varm i kläderna.

Och mycket rikare?

– Nej, faktiskt inte. Jag skulle nog kunna tjäna mycket mer om jag bytte jobb och flyttade till Stockholm och sådär, men pengar har aldrig varit en drivkraft för mig.

Det var ett slipat citat.

– Visst är det? Det är nog därför jag jobbar med det jag gör.

Löfbergs är enligt Anders utsago tidiga på att testa både nya produkter och tekniker. Han tar ett exempel om paketering.

– För 25–30 år sedan packades allt kaffe i aluminium. Och då var vi faktiskt först med att ta bort det och ersätta med en tunn plastfilm och pappomslag, vilket resten av branschen sedermera följde efter.

Kaffe är annars en obehändig produkt.

– Det är jävligt svårt att packa. Kaffets värsta fiende är luft, därför måste det packas i täta förpackningar och ur den synpunkten är plast väldigt bra men så klart dåligt för miljön. Vi jobbar därför mycket med olika leverantörer för att kunna få bort vår fossila plast. I dag använder vi 76 procent växtbaserade alternativ och kommer inom några år att nå 100 procent.

När ett företag som Löfbergs producerar blir det så klart en stor mängd överblivet material. Varje kaffeböna har en slags omslutande silverhinna som tas bort vid rostning. Dessa transporteras till Heden, bränns och återvinns som energi. Här testar Löfbergs att materialåtervinna istället, och nu har de byggt en 3D-printad kaffebar i Sälen. I England återvinner Löfbergs kaffesump och annat för att göra bordsskivor och möbler.

– Vi kom i kontakt med ett bolag i Karlskrona som 3D-printar saker av återvunnet material, vilket vi tyckte var jävligt fräckt. Responsen från besökarna har varit fin, idén i sig är cool. Allt är gjort av återvunnet material.

Anders Thorén har vunnit många priser för sin kommunikation. 2021 var han finalist i PR personality of the year, året dessförinnan vann han och Löfbergs i kategorin Digital storyteller, 2018 vann han för ett effektivt PR-flöde, och så har det hållit på från 2007.

Du har vunnit många priser för ditt jobb.

– Det är kul, jag är tävlingsmänniska.

Hur tävlar man i det du gör?

– Det blir lite klyschigt men det handlar om att tävla mot sig själv, att sätta mål och sedan se om man uppnår dem. Vi kikar naturligtvis också på hur vi lyckas jämfört med våra branschkollegor, det blir en hel del tävling mot dem.

Vad är bra kommunikation?

– Tittar jag på vårt PR-arbete handlar det till stor del om att ge pressen ett bra bemötande och bra service. Om jag ser att en journalist ringer svarar jag alltid direkt.

Vilken är din sämsta sida?

– Det är nog att jag blir sur om jag förlorar eller om något inte går som jag vill.

Över till det gula huset på kullen där Anders vanligtvis huserar. I ett öppet kontorslandskap sitter han bland sportmemorabilia, diplom och inramade foton på familjen.

En man av din kaliber trodde jag skulle ha ett eget kontor.

– Nej, det känns inte så viktigt. Jag är ju så jävla social och jag gillar att sitta bland folk. Jag brukar beskriva mig själv som en uppåtpuffare, om jag ser att någon gör något bra brukar jag säga det till personen för att lyfta den. Det gör arbetsdagen både bättre och roligare.

Läs nästa digidialog med Anna Forsberg.