Bygg en hemsida som konverterar med StoryBrand

Idag går vi in på hur kan bygga en hemsida som konverterar med StoryBrand. Metoden är bevisad att både behålla besökarens uppmärksamhet, och leda till fler köp.

Bygge en hemsida som konverterar med Storybrand: Certifierad Storybrand Guide, Peter Malmberg på webbyråns kontor i Karlstad.

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Din guide till Storybrand

För att du ska kunna bygga en hemsida med StoryBrand, förklarar vi idag kort vad StoryBrand är, vilka sju element som ingår – och visar med ett konkret exempel hur du kan använda StoryBrand för att sälja mer via din hemsida. Då kör vi!

P.S – Hinner du inte med? Det gör ingenting – vi är webbyrån i Sverige som bygger hemsidor med StoryBrand. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

Vad är StoryBrand?

StoryBrand myntades av Donald Miller och är ett sätt att berätta om ditt företag, dina produkter eller tjänster – som bjuder in mottagaren till att vara hjälten i sin egen story.

Låter det snurrigt? Det kommer bli tydligare. 

Alltför många företag har hört om “storytelling” och tänker därmed att de bör berätta historia efter historia om sitt företag. De tror att om de berättar tillräckligt mycket information om sig själva och om sin produkt, så kommer folk att köpa.

Det de totalt missar är att målgruppen inte bryr sig om detta. Kunden är upptagen med att fundera över sig själv, sitt liv och sina problem. 

Idag går vi mer rakt på hur du kan bygga en hemsida som konverterar med StoryBrand – men om du direkt känner dig mer nyfiken på konceptet “hero’s journey”, läs mer om historien om storytelling i  “Öka din försäljning med StoryBrand”. 

Att bygga en hemsida som konverterar med StoryBrand

När du ska bygga din hemsida med StoryBrand är det viktigt att ha texten (budskapet) i första rummet. Att designen får ske på ett sätt som gynnar texten (copyn), snarare än att texten ska klämmas in där det blir snyggt.

Så, ha gärna din copy färdig innan själva bygget drar igång. På så vis kan du skapa snygga block i en härlig och användarvänlig ordning. En som bjuder in till konvertering på din hemsida.

Din kund är en karaktär…

Med StoryBrand är alltså kunden hjälten. Inte du, ditt företag eller ditt varumärke. Istället för att berätta er historia, vill du bjuda in kunderna i en berättelse om dem. En som på riktigt intresserar dem. För att göra detta behöver du därför börja med att identifiera något de vill ha.

För en berättelse börjar när hjälten (kunden) vill ha något. Inled med att väcka den önskan. Detta kan vara texten som till exempel ligger i headern på din landningssida, alltså högst upp på webbplatsen.

Låt oss göra detta med ett exempel: Du har ett företag som säljer ett riktigt bra affärssystem för säljare. När du definierar något din målgrupp önskar, kan det se ut såhär högst upp på sidan:

Bevara kontakten med varje lead. Lead management som får varje kund att älska dig. 

Det var väldigt kort, eller hur? En viktig del i StoryBrand är tydlighet och enkelhet. Det kommer fler blogginlägg om detta senare – håll utkik! 

…Med ett problem…

En berättelse (en bok, en film, en teater – och en kundresa) blir intressant på riktigt när en konflikt definieras. Du behöver alltså prata om dina kunders problem om och om igen. Din målgrupp kommer att fortsätta lyssna på dig när du sätter fingret på deras problem eller utmaningar. 

Skapa igenkänning. Då kan målgruppen förstå att det handlar om dem, att det är deras story som berättas. Så att de lutar sig fram, närmare, och vill veta vad som kommer hända härnäst. I exemplet där du säljer ett affärssystem kan det alltså se ut såhär: 

Sluta förlora affärer. Saknar du kontroll över dina kontakter? Känner du dig överväldigad? Det behöver du inte göra. Dina kunder förtjänar din fulla uppmärksamhet, och du kan ge det till dem.

…Som träffar en guide som förstår…

Din målgrupp letar inte efter en annan hjälte. De letar efter en guide. Karaktärer i trubbel kan inte lösa sina problem på egen hand. Då hade de ju aldrig hamnat i trubbel från början. Därför stöter hjältarna på en guide som hjälper dem med sin utmaning.

På samma sätt letar målgruppen efter en guide som kan hjälpa dem. Av den anledningen vill du alltså aldrig vara hjälten, utan alltid vara guiden – visa att du förstår, och du kan hjälpa till. Någonting som visar att du är din branschs Yoda. I exemplet där du säljer ett affärssystem kan det därmed se ut såhär:

Skapat av säljare, som bryr sig om säljare.

 • Mer än 100.000 nedladdningar
 • 5- stjärniga betyg
 • Utsett till Årets mjukvara

…Som ger den en plan…

Kunderna litar på en guide som har en plan. Vid detta skede har målgruppen identifierat oss som deras guide, men de kommer inte att genomföra en beställning än.

Varför inte det? Eftersom det är första gången de läser om ditt företag, och allt nytt innebär en risk. De kan förlora tid, pengar – i vissa fall anseende. 

Genom att ge kunden en plan, bryter du därmed ned investeringen i mindre, enklare steg. Du skapar tydliga förväntningar – och tydlighet är alltid trygghet. Visa alltså att det är enkelt att göra affärer med dig:

 • Börja din gratis provperiod
 • Importera din databas 
 • Få kunderna att älska dig 

…Som uppmanar den att agera…

Uppmana din kund att agera. Om du inte uppmanar målgruppen att agera, kommer de inte att göra det. Det innebär att dina uppmaningar till handling måste vara kristallklara.

Har du exakt definierat vad vi vill att de ska göra? Ingen kan läsa dina tankar. Och det är inte snällare att vara otydlig eller att hinta om vad du vill att de ska göra. 

Tror du på din produkt? Kan du stå för den? Visa det genom att be om affären. På din webbplats kan detta vara så enkelt som en knapp som säger “köp”, “Starta din gratisperiod” eller liknande. Det behöver inte, eller snarare det ska inte, vara komplicerat.

…Och som hjälper den att undvika misslyckande…

Vi alla motiveras antingen av att undvika misslyckande eller att nå framgång. Så i din kommunikation behöver du beskriva vad som står på spel.

Vad kommer hända om de inte agerar? Kan de förlora pengar? Kan deras hälsa vara i fara? Riskerar de att tappa sitt anseende? I fallet med affärssystemet kan det se ut såhär:

Hur många affärer förlorar du varje månad? När du fastnar i förvirrande säljprocesser, tappar bort kontakter eller inleder varje samtal mer en ursäkt, är det svårt för dina kunder att bygga upp ett förtroende för dig. 

…Och slutar i framgång!

Anta aldrig att människor förstår hur ditt företag kan förändra deras liv. Berätta för dem. Som människor vill vi ta oss mot en lockande vision.

Om du inte målar upp visionen för dem, kommer de inte veta att det är mot din produkt eller tjänst de vill gå. Definiera därför tydligt hur målgruppens liv kommer förändras till det bättre med hjälp av ditt företag: 

Ett steg före är ditt nya normala. Med automatisk koll på läget kan du överträffa dina kunders förväntningar och dra in större affärer än någonsin. Vad väntar du på?

Att bygga hemsida med StoryBrand: Ett konkret exempel

Sådär – nu har vi alla sju delarna på plats. Låt oss sätta ihop dem och se hur startsidan för det fiktiva affärssystemet för säljare ser ut i text: 

Bevara kontakten med varje lead. Lead management som får varje kund att älska dig. 

Sluta förlora affärer. Saknar du kontroll över dina kontakter eller känner du dig överväldigad? Det behöver du inte göra. Dina kunder förtjänar din fulla uppmärksamhet, och du kan ge det till dem. 

Skapat av säljare, som bryr sig om säljare.

 • Mer än 100.000 nedladdningar
 • 5- stjärniga betyg
 • Utsett till Årets mjukvara
 • Börja din gratis provperiod
 • Importera din databas 
 • Få kunderna att älska dig 

Starta din gratisperiod

Hur många affärer förlorar du varje månad? När du fastnar i förvirrande säljprocesser, tappar bort kontakter eller inleder varje samtal med en ursäkt, är det svårt för dina kunder att bygga upp ett förtroende för dig. 

Ett steg före är ditt nya normala. Med automatisk koll på läget kan du överträffa dina kunders förväntningar och dra in större affärer än någonsin. Vad väntar du på?

Starta din gratisperiod

Byggstenarna som fångar uppmärksamheten

Detta är alltså de sju bitarna som är närvarande i varje riktigt bra story, det material som bygger en hemsida som konverterar – med StoryBrand.

De sju delarna fungerar i alla marknadsföringssammanhang, och du behöver inte ha med alla delar alla gånger. Men -innehåll som inte platsar i någon av dessa sju delar, är sannolikt innehåll som inte kommer att fungera.

Så, StoryBrand i kombination med en snygg och användarvänlig design ger dig en övertygande hemsida som engagerar – och säljer. Lycka till!

Nyfiken på hur StoryBrand skulle se ut på din hemsida? Boka ett möte nu, så får du hjälp att sätta ramverket en gång för alla.

Vi är webbyrån i Sverige som bygger hemsidor med StoryBrand. Därmed hjälper vi dig att få dina kunders uppmärksamhet som aldrig förr!

Är du redo för fler affärer via webben?