Öka din försäljning med Storybrand

Du har säkert hört om ”storytelling” tidigare – men idag får du ett recept som faktiskt fungerar, genom att sätta kunden i centrum. Öka din försäljning med Storybrand!

Öka din försäljning med Storybrand: medarbetare på wordpress-webbyrån i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Öka din försäljning med Storybrand

Är du trött på att komma på nya revolutionerande marknadsföringsidéer hela tiden? Och att det börjar sina i idébrunnen då och då? Från och med idag är det slut med det.

Du säkert stött på begreppet ”storytelling” många gånger. Det är ett vanligt fenomen, som tyvärr oftast används på fel sätt. Decision by Heart är den svenska webbyrån som är certifierad Storybrand Guide och bygger webbplatser enligt den story som faktiskt fångar din målgrupp på riktigt.

Historien om storytelling

Filmer, serier, böcker, teater – vad har de gemensamt? De kan hålla vår uppmärksamhet i flera timmar. Det finns något i den mänskliga hjärnan som älskar en story.

Kring detta finns säkerligen mängder av forskning och studier, men vad vi kan säga i marknadsföringssammanhang är att vi gillar sådant som för oss samman – och framförallt sådant vi kan relatera till.

Tänk på alla filmer du någonsin sett – hur kan det komma sig att du nästan alltid på en viss nivå relaterar till huvudkaraktären?

Även om du inte någonsin kommer behöva rädda jorden från en ondskefull fiende, behöva bryta dig ut ur ett fängelse eller ens har några superkrafter?

Faktumet är att nästintill alla berättelser som berättas följer en väldigt specifik formel. Och själva formeln är något vi alla kan känna igen oss i – och du kan använda den i din marknadsföring för att fånga uppmärksamhet, behålla uppmärksamheten, beröra och förhoppningsvis sälja.

Den brukar kallas för ”Hero’s Journey”. Och nej. Det är inte du som är hjälten, men det är du som kan sälja mer via Storybrand. Detta är något vi som den svenska certifierade Storybrand Guiden hjälper dig med!

Planen: Det enda du behöver

Så, hur går det till att sälja mer via Storybrand? Jo, du behöver sätta dig ned och definiera hur ditt företag hjälper kunden på sju olika nivåer, på sju olika sätt som vi kommer gå igenom idag.

Dessa sju steg skapar tillsammans en ultimat följd för din hemsida, vare sig det gäller startsidan, en tjänstesida, eller en annan typ av landingssida. Om du vill se ett exempel på detta, läs ”Bygg en hemsida som konverterar med StoryBrand” efter detta!

När du väl har de på plats kan du alltid gå tillbaka till dina sju huvudbudskap inför nya kampanjer, inlägg på sociala medier, mail – you name it!

Varje story behöver en huvudkaraktär. Här gör många företag sin första och största miss – de gör sig själv till huvudkaraktären, till hjälten. Det är din kund som ska få lov att vara hjälten.

Ja, ditt företag hjälper kunden att nå ett mål, varken mer eller mindre. Därför är det precis så du som avsändare ska placera dig – som guiden i storyn. Den som kommer till hjälten med en plan och som ger hen den där sista knuffen av mod som behövs för att agera.

Så, när du stöper ditt innehåll enligt hjältens (kundens) resa kommer det bli så mycket enklare att skapa marknadsföringsmaterial som verkligen fungerar.

Vem är kunden – och vad vill hen?

För att din potentiella kund ska veta att det är dennes uppmärksamhet som påkallas behöver personen kunna känna igen sig. Så, hur beskriver du målgruppen och dess viljor, önskningar? I livet – men också i relation till dina produkter och tjänster.

Här är det viktigt att du fortsätter att ställa dig frågan ”varför” många gånger. Många av oss är för nära vår egen produkt och stannar för tidigt. Kunden vill inte ha en borr, till exempel – hon vill känna sig som en hemmafixare som bidrar till sin familj.

Din konsument vill inte ha en dator, han vill känna sig som en proffsredigerare. Kunden vill inte ha webblösningar, hen vill känna sig modern och framgångsrik.

När du pinpointat vad det är din målgrupp vill ha och hur den vill känna, så kan du gå vidare till vilka problem du kan lösa åt dem. Det är bland annat det här tänket som gör att du kan öka din försäljning med Storybrand.

Vilket problem har kunden (praktiskt och känslomässigt)

Igen – visst handlar det om din produkt eller tjänst, men varför är det du säljer relevant överhuvud taget? Kunden/målgruppen söker en lösning på en rad problem, både praktiska och känslomässiga.

Målgruppen vill inte ha en borr, till exempel – den vill ha upp hyllor på väggen. De vill inte ha en dator, de vill redigera video utan att det laggar. Kunden vill inte ha webblösningar, den vill spara tid och pengar i företaget. Dessa är de praktiska problemen.

Anledningen till att vi känner igen oss i filmernas värld även om vi inte står inför samma konkreta problem är att vi känner igen hur det känns att ha ett problem. Vi vet hur det är att vilja känna en känsla, eller att vilja komma undan den.

Därför behöver du också beskriva hur det känns. Någon som söker webblösningar kanske har press på dig från högre ort att fixa besparingar i din avdelning? Beskriv den stressen.

Träffa guiden – som vet och förstår

Det kan låta oschysst att trycka på de ömma känslomässiga punkterna – om det inte vore för att du och ditt företag finns här för kunden. Beskriv att ni förstår hur det känns. Visa empati och medkänsla med kunden. Men också att du sett det tidigare och kan hjälpa. Vilket tar oss till nästa steg…

…Och som har en plan

Planen. För att öka din försäljning med Storybrand är det du som sitter på planen, och kunden behöver bara (insert vad som krävs i din verksamhet här). När du beskriver för kunden hur man gör för att ta del av det du erbjuder måste det vara enkelt och kristallklart.

Tänk dig att kunden står inför ett stort beslut eller något obekant för att nå sitt mål eller lösa sitt problem. Att lösningen på problemet finns på andra sidan en bred och läskig älv eller å. Man förstår varför vem som helst skulle tveka inför att ta sig över.

Ditt jobb är att peka på stenar i vattnet – först går vi på den stenen, sedan på den där, och tillsist den där – sedan är vi över! Genast känns det mycket enklare för kunden att ta första steget, för hen vet vad som kommer ske och att det kommer lösa sig. Visa målgruppen hur.

Uppmana till agerande (direkt och indirekt)

Sedan är det dags att ge den där lilla knuffen, det lilla pep-talket som gör att kunden vågar ta sitt beslut. Att hjälten vågar ta steget. Det är så vanligt att man är rädd att bli för ”säljig” och därför nästan inte ens vågar be sin målgrupp att göra affärer med en.

Resultatet av det kan i fler fall än man tror bli att målgruppen står där och faktiskt inte vet vad de ska göra. Men det behöver inte vara så jobbigt att tala om det. Som en enkel knapptext ”boka nu”, eller annan kort, rak kommunikation som ger den där lilla pushen.

Tror du på din produkt på riktigt? Visa upp det!

Annars kan något dåligt att hända

Och så kan du lägga till att kunden vill agera, och hen vill agera nu. För annars riskerar hen att… Att problemet växer, att det inte löser sig. Ja – du vet vad som hör hemma i det här avsnittet i din bransch! Nämn några få men viktiga saker, så att trycket känns, men så att det inte tippar över och börjar kännas hopplöst.

Agerandet kan leda till bra saker

Du vet också alla bra saker som kan hända om kunden väljer att göra affärer med dig. Och här kan du rada upp hur mycket som helst. Brainstorma loss – kanske öppnas dina ögon för nya möjligheter som du inte ens tänkt på ännu?

…Och din kund kan få det hen vill innerst inne

Nu är det dags att återkoppla till det fösta steget. När kunderna väljer att göra affärer med dig kan de transformeras till den där personen de vill vara. Lyft och gör tydligt att det är inom räckhåll – och ge en sista uppmaning till agerande!

Få hjälp av en Storybrand Guide

Det här var en snabb genomgång av hur du kan tänka för att ordna en kraftfull förändring i din marknadsföring och det finns så mycket mer att berätta om hur du kan förhålla dig till dessa steg.

Vi förstår att det är svårt sätta sina sju punkter på egen hand, och en blick utifrån kan verkligen hjälpa något otroligt. Många av oss är lite för nära och kan lite för mycket om våra egna produkter för att kunna sätta oss in i kundens synvinkel helhjärtat.

Men, nu är det din tur att få sälja mer via storytelling som faktiskt fungerar – Storybrand.

Decision By Heart är certifierad storybrand guide och kan hjälpa dig att öka din försäljning med Storybrand. Boka ett möte nu, få hjälp att sätta ramverket en gång för alla – och få dina kunders uppmärksamhet som aldrig förr.

Vill du veta mer om hur du kan få fler affärer via innehåll? Läs om content marketing härnäst!

Skriv din historia en gång för alla. Vi hjälper dig!