När borde jag byta webbyrå? Fem röda flaggor!

Funderar du på om du borde byta webbyrå? Idag går vi igenom några röda flaggor som kan avgöra om det är dags att avsluta samarbetet!

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

När borde jag byta webbyrå? Fem röda flaggor!

Är det något som skaver i samarbetet med din webbyrå? Ibland kan du inte riktigt sätta fingret på det. I andra fall är det kristallklart att leveransen inte är där den borde vara. Oavsett vilken anledning det är som fått dig att gå i tankarna på att byta webbyrå förstår vi att det känns jobbigt.

Osäkerheten kring om det är rätt att känna som du gör, eller bara tanken på all admin som kommer med att byta webbyrå kan göra att du stannar i en dålig situation längre, och längre… Så ska det inte behöva vara. Idag går vi igenom vilka typer av samarbetsproblem som kanske kan repareras, och vilka problem du bör se som stora röda flaggor.

Slösa inte tid, pengar och stress på dålig service

Som ansvarig för samarbetet med en webbyrå kan det vara oerhört frustrerande när din webbyrå inte levererar det som förväntades. Det kan kännas som om du har slösat bort tid och resurser. Du kanske oroar dig för att, eftersom de inte har kunnat om de inte håller sina löften, går du miste om potentiella leads och försäljning.

Om du har betalat för tjänster som inte har levererats korrekt, kan det kännas som om du kastar bort pengar. Du kanske till och med känner dig lite lurad och skamsen, eller som om du själv borde gjort något annolrunda…

Har du rimliga förväntningar?

Om du går i tankarna på att byta webbyrå är det antagligen det du faktiskt behöver göra. Du känner dig och ditt företag bäst. Men – tänk om det som brister i samarbetet med den här byrån är något återkommande, som du inte kan komma ifrån? Har du rimliga förväntningar på vad webbyrån ska leverera? Vad har de kommunicerat att de ska leverera?

Ett av de vanliga problemen är att entreprenörer och VD:ar inte har samma uppfattning om siffror och resultat som webbyråer har. Som entreprenör eller säljare kanske du är van med en annan avslutsfrekvens på din traditionella försäljning än vad du får via webben. Det behöver inte alls betyda att webben är dålig, utan snarare att du måste ändra dina förväntningar.

Ta dig tid att utbilda dig om hur webben fungerar. Vilken typ av konverteringsgrad du kan förvänta dig av den. Och vilka volymer av trafik du skulle kunna få. Eller ännu bättre – jobba med en webbyrå som är noga med att informera om hur förutsättningar och förväntningar borde se ut för din webbplats. Vad som innebär bra resultat för olika åtgärder.

Maximerar webben din verksamhet, eller är den en kopia av andra kunders?

Det behöver inte alltid vara det ena eller det andra. Men var uppmärksam på vilka frågor du får av din webbyrå. Handlar frågorna om ditt företag, dina mål och dagliga rutiner? Vilka andra system används, och hur kan webben bidra så effektivt som möjligt i just ditt företag?

Vissa saker kommer vara likande för många av en webbyrås kunder. Men många saker kommer också behöva vara unika för att du ska få ut det mesta av din webbplats.

Känner du att webbyrån är bara är inriktad på de tekniska detaljerna i utvecklingen av din webbplats? Hoppar de helt över hur verkligen för ditt företags vardag ser ut? Hur ska de då kunna förstå och anpassa webben för att matcha dina affärsmål och förutsättningar? Här kan det alltså vara på sin plats att byta webbyrå.

Brist på transparens

Självklart är det en hel del i webbutveckling, webbdesign, SEO och CRO som är rent tekniskt bransch-snack för oss som webbyrå. Här behöver inte din webbyrå dela med sig om varje detalj. Det kommer ta alldeles för mycket tid, och en stor del av poängen med att anlita en webbyrå var säkert att spara på just, din tid.

Men, det finns webbyråer därute som mer eller mindre medvetet pratar över huvudet på potentiella kunder. För att det ska låta flashigt och som något man vill vara med på. Var inte rädd för att byta webbyrå om du känner att det saknas öppenhet i kommunikationen.

Speciellt när det kommer till saker som betalningsmodeller och projektets tidslinje. Kommer det till fler och fler oväntade avgifter som du inte upplever att du gått med på? Då kan det vara läge att börja se dig omkring, och kanske byta webbyrå.

Tydlig kommunikation innan, under och inför avslut

Har din webbyrå brytt sig om att fråga hur tanken är att er vardag ska fungera med webben? Är det ni själva som ska hantera den på daglig basis efter projektet? Behöver ni någon utbildning för att klara av det? Om du inte får sådana frågor kan det hända att du får system byggda som inte fungerar för din situation.

Du kan bli fast med att fortsätta betala din byrå månad efter månad för något du hellre egentligen gjort själv. Tydlig kommunikation är nyckeln till det mesta här i livet, och är definitivt något du ska kunna kräva av din webbyrå.

Inkonsekvent kvalitet på resultat

Ja, alla webbyråer (precis som alla andra företag) får lov att anställa personal som är nya i branschen. Men, har de ett arbetssätt som kvalitetssäkrar varje del av de tjänster du betalat för? Har de ett helhetsgrepp om sin egen verksamhet – och i längden, ditt projekt? Det finns definitivt områden av kompetens som du som oinsatt inte kan bedöma. Men, det är inte heller vettigt att du känner att du behöver kontrollera varje millimeter av byråns arbete.

Spara pengar, tid och stress genom att byta webbyrå

Att samarbeta med en webbyrå som inte levererar kan vara frustrerande och kostsamt. Men ibland kan beslutet att byta webbyrå kännas svårt och stressigt. Här är några tips för att spara pengar, tid och minska stressen när du tar det beslutet:

  • Var ärlig med dig själv: Om det känns som något skaver i samarbetet med din nuvarande webbyrå är det troligen dags att byta.
  • Utbilda dig om vad en bra webbplats innebär: Det kan vara svårt att ha rimliga förväntningar på vad din webbyrå ska leverera om du inte har utbildat dig om hur webben fungerar. Ta dig tid att lära dig mer om konverteringsgrader, SEO och CRO.
  • Välj en webbyrå som fokuserar på ditt företag: En bra webbyrå kommer att anpassa sig efter dina affärsmål och målsättningar istället för att bara fokusera på tekniska detaljer.
  • Se till att din nya webbyrå är transparent: En bra webbyrå kommer inte bara att dela med sig av teknisk information, utan också förklara vad de gör och varför de gör det.

Genom att ta ett beslut med hjärtat och välja en webbyrå som passar dina behov kan du spara pengar, tid och minska stressen i framtiden. Lycka till!

Går du i tankar att byta metod helt? Läs ”Webbyrå, in-house eller frilans?” härnäst!

Behöver du rådgivning?