Det här behöver du veta om tillgänglighet på webben innan 2025

2025 kommer nya lagkrav om tillgänglighet på webben. Därför berättar Cas, vår Web Accessibility Specialist, om vad det är – och hur du kan ligga steget före!

Senior Webbutvecklare, UX/UI Designer, Web Accessibility Specialist Cas Raven på WordPress-webbyrån Decision By Heart

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad är tillgänglighet på webben?

Tillgänglighet på webben strävar efter att göra digitala resurser, som webbplatser och appar, tillgängliga för alla användare, oavsett deras individuella funktionshinder eller begränsningar.

Målet är att se till att människor med olika förmågor och behov kan interagera med och dra nytta av webbinnehåll på ett likvärdigt sätt.

Cas förklarar:

”Det finns riktlinjer för att göra webben mer tillgänglig, och det är mest fokuserat på tillgänglighet av information, såsom texter, bilder, ljud, video och så vidare. Alla ska kunna ta del av innehållet.”

Tillgänglighetskraven på vanliga webbplatser kommer öka markant under 2025 – något som du behöver förbereda dig på redan nu. Tack vare de skärpta kraven kommer hemsidor och webbshoppar vara mer användarvänliga för betydligt fler.

Genom att göra webbplatser användbara för synskadade, döva och andra med varierande behov strävar tillgänglighet på webben efter att bryta ned digitala barriärer.

Idag är det viktigare än någonsin – och viktigare kommer det fortsätta bli. Ju mer digitala vardagliga rutiner blir, ju mer måste du tänka på hur du utformar sådant som e-handel, informationssidor, kampanjer och allt annat som görs online. 

Vad är WCAG?

WCAG är ett begrepp som du kanske stött på några gånger tidigare. WCAG står för ”Web Content Accessibility Guidelines” och är en uppsättning riktlinjer och standarder som skapats av World Wide Web Consortium (W3C) för att förbättra tillgängligheten på webben. 

Webbutvecklare behöver utbilda sig inom tillgänglighet på webben

Idag pratar vi med vår alldeles egna Cas Raven (Senior Webbutvecklare, UX/UI Designer och Web Accessibility Specialist) om det här viktiga ämnet.

Tyvärr finns idag alltför få utbildade utvecklare inom tillgänglighet och WCAG. Något som kommer bli ett problem för många företag när lagar och riktlinjer ställer högre och högre krav på vanliga e-handelsplatser och andra privata aktörer. 

För Cas kändes det som en självklarhet att dyka djupare i ämnet, och han uppmuntrar fler att göra samma sak. 

”Jag och en kollega tittade på det här kring 2019, vi läste om WCAG som skulle börja 2020. Vi insåg att det kommer vara väldigt många hemsidor som kommer att behöva göras om. Vi hoppade på utbildningen, och sedan såg vi aldrig tillbaka.”

Utbildningen markerade början på hans specialisering inom tillgänglighet och ledde till en rad viktiga webbprojekt, såsom Ekobrottsmyndigheten och Konstnärsnämnden. Cas framhäver hur detta arbete har förändrat hans synsätt:

”Jag brinner för det här, det har ändrat sättet jag skriver min kod, det har ändrat hur jag tittar på hemsidor och struktur, layout osv. Man tänker igenom allt en extra gång när man skriver koden.”

Hur skapar man en tillgänglig hemsida?

Så, hur gör man en tillgänglig hemsida? Vad betyder det egentligen? Tillgänglighet på webben sträcker sig över flera dimensioner för att säkerställa en holistisk användarupplevelse.

Det finns en uppsjö av saker att tänka på, och idag går vi igenom några områden som förhoppningsvis väcker din nyfikenhet att göra ett djupare dyk. Vissa av dessa kan du dessutom åtgärda direkt, utan några webbutvecklar-kunskaper!

Alt-text för bilder

Cas betonar vikten av tydliga alt-texter för bilder. ”Det finns regler för hur man skriver en bra alt-text, de ska beskriva vad som finns på bilden” säger han.

Alt-texter är avgörande för användare med synnedsättningar och förbättrar också webbplatsens sökbarhet. 

Färgkontraster

För att säkerställa att alla kan läsa informationen på din webbplats är det viktigt att hålla bra färgkontraster. Tänk på de som har svårt att se skillnad på rött och grönt, så försök att undvika kombinationer av till exempel rött och grönt i dina layouts.

Vissa färgkontraster kan vara svåra att uppfatta i mångas ögon, och därför kan de inte ta del av informationen. 

Länk- och knapp-texter

Tydliga länk- och knapptexter är avgörande för användarvänlighet, särskilt för de som använder skärmläsare.

Cas förklarar, ”En screenreader läser innehållet, och på en länk kommer den läsa länktexten. Att undvika generiska texter som ”läs mer” och istället använda informativa texter som ”läs mer om oss” förbättrar användarupplevelsen.”

Hierarkisk rubrikstruktur

För att underlätta för skärmläsare och skapa en tydlig struktur på webbplatsen ska du använda en hierarkisk rubrikstruktur. Detta innebär att använda rätt HTML-taggar som H1, H2, H3, osv. När de organiseras korrekt ger de användaren vägledning genom innehållet. 

Undvik Keyboard Traps

Cas varnar för keyboard-traps, en designfel som hindrar användare från att navigera en webbplats och genomföra åtgärder på den med enbart tangentbord.

Han uppmanar att testa webbplatsens navigering med tangentbordet för att upptäcka eventuella hinder.

”Går det inte att navigera din hemsida med tangentbord, då är det underkänt.” menar Cas.

Tekniska specifikationer och språkkodning

En teknisk åtgärd som är avgörande för många användare, men samtidigt lätt att missa för utvecklare, är att specificera vilket språk webbplatsen använder:

“Det är viktigt att se att det finns en språk-tagg på din hemsida. Har du en svensk hemsida ska din kod berätta att det är en svensk hemsida. För du vet, om du testar med google translate att skriva något på svenska, men låter den engelska google-translate-boten läsa upp det, så blir det ju jättekonstigt. Så för användare med screenreaders som läser upp innehållet för dem är det en liten detalj som är avgörande. “

Varför ska du lära dig om tillgänglighet?

Cas understryker vikten av att göra webbplatser tillgängliga för alla:

”Jag tycker att det är viktigt att alla har tillgång till information som finns på nätet. Och det är vad WCAG försöker att uppnå. Det är inte perfekt, men det hjälper mycket.”

Han understryker även att det finns fler fördelar med att ha en tillgänglig hemsida, app eller e-handel. Genom att tillgängliggöra dina resurser för fler öppnar du dörren till fler affärsmöjligheter.

När du gör information tillgänglig för fler människor blir den också enklare att förstå för Google och andra sökmotorer.

På så sätt är det mer sannolikt att Google kommer att visa upp din webbplats i relevanta sammanhang oftare. Det innebär mer trafik till din webbplats – och fler affärer via webben.

Problem som uppstår för otillgängliga webbplatser

Det finns flera berömda fall om tillgänglighetsmissar som kostat företag och organisationer mycket pengar, anseende – och affärsmöjligheter. Det kan vara så enkelt som att det inte går att skicka in ett formulär för de som bara använder tangentbord.

En så kallad “keyboard trap” – alltså att användaren kör fast på webbplatsen och kan inte komma vidare. Allt som oftast är inte en elak eller ens medveten handling – det helt enkelt något som ingen på företaget eller organisationen har tänkt på ännu.

“Det finns ett tydligt fall med det, när det var en välgörenhetsorganisation som hade en keyboard trap i sitt formulär för donationer. Om man försökte gå igenom formuläret med bara tangentbord, alltså bara med tab, så kunde man inte ta sig vidare. Så om du använder tangentbord för att navigera på den sajten så kunde du inte donera pengar.”

Det är ett tydligt exempel på hur en liten grej kan få stora konsekvenser. En enkel 5-minuters fix skulle gjort att de fått in fler donationer. Något som hade gjort stor skillnad för alla inblandade.

Och fler exempel finns på dyra misstag. I USA har Domino’s Pizza blivit stämda av en synskadad man som inte kunde beställa pizza från deras webbshop med hjälp av skärmläsare.

Förutom att behöva betala mycket pengar i stämningen, förlorade Domino’s även anseende när de överklagade stämningsansökan med argumentation om att de inte ska behöva ha en tillgänglig hemsida. 

Cas poängterar att anseende kan vara anledning nog att ta en titt på hur din hemsida ligger till när det kommer till tillgänglighet: 

“Även om det inte är det viktigaste fokus i arbetet med tillgängligheten, så finns det absolut en aspekt av att företag behöver fråga sig själva hur de vill uppfattas utåt. Är de exkluderande eller inkluderande? Vilka värden vill de kopplas ihop med?” 

Vad säger lagen – och gäller den ditt företag? 

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) version 2.2 AA är den nuvarande standarden. Lagen i Sverige som ska styra regler kring tillgänglighet på webben från 2025-06-28 heter “lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet”.

De som omfattas av lagen är bland annat e-handel, elektronisk kommunikation, banktjänster, streamingtjänster, e-böcker och programvara. Här finns betydligt högre krav än tidigare, och det kommer också att omfatta fler.

Läs mer om lagens omfattning och krav i artikeln ”WCAG: Här är dina lagliga skyldigheter för tillgänglighet på webben från 2025”!

Har du koll på vilken standard din webbplats håller idag? Vi hjälper dig gärna med en tillgänglighetsanalys! Boka ett möte, så pratar vi mer om hur det kan gå till.

Tänk tillgängligt från start för roliga och lyckade webbprojekt 

Att skapa en tillgänglig hemsida är inte bara en rättslig skyldighet utan också ett steg mot en mer inkluderande och användarvänlig digital värld.

Cas understryker vikten av att integrera tillgänglighetsaspekter från början av ditt webbprojekt, och ser det som en spännande utmaning som kan förbättra användarupplevelsen för alla.

“Om man inkluderar tillgänglighet tidigt i processen, så är det en väldigt kul och spännande utmaning. Det är mycket som ska tänkas igenom, design, kod, copywriting, marknadsföring, men man tänker på allt så mycket djupare. Det finns alltid olika lösningar för samma problem. Det är det som är så kul!”

Är din hemsida tillgänglig nog? Boka din tillgänglighetsanalys idag!