Dina lagliga skyldigheter för tillgänglighet på webben 2025

Uppfyller din hemsida och e-handel lagliga skyldigheter för tillgänglighet på webben enligt WCAG 2025? Om du är det minsta osäker, läs detta!

Ett besök i en webbutvecklares värld: Träffa Tommy Nilsson

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:


Dina nya skyldigheter träder snart i kraft 

Visst kan 2025 kännas avlägset, men det gjorde även 2024 för bara några veckor sedan. WCAG 2025 är inte bara en lagändring, det är en ny era för tillgänglighet på webben. Företag står inför en rejäl utmaning att anpassa sig till de skärpta standarderna för att undvika konsekvenserna av exkludering.

Vi förstår att det kan verka överväldigande, men lugn, vi är här för att guida dig genom detta digitala skifte. 

Ett gediget arbete för gedigna resultat

Visst är det så att anpassningar till WCAG 2025 kommer vara en krävande insats. Men vi uppmuntrar dig (och alla företag) att ha en positiv inställning. Du kan se det som en ansträngning för att undvika straff, som en piska. Vi vill istället att du ska se det som en morot – det är ett perfekt tillfälle att bredda din kundbas.

När du gör din webbplats tillgänglig för fler, kan fler helt enkelt använda den. Dessutom kommer Google och andra sökmotorer belöna dig med bättre placeringar, så att även de som inte hade behövt anpassningarna för tillgänglighet enklare hittar din hemsida.

Att investera i tillgänglighet på webben är alltså en investering som kan ge dig fler affärer via webben i många år framåt. Och vi berättar detta för dig nu, så att du hinner med innan det är för sent. 

Vilka omfattas av WCAG-lagen som träder i kraft 2025?

Så, gäller lagen dig? Vad säger lagen om dina skyldigheter? Vi förstår att det känns svårt, och vi hjälper dig gärna att navigera framåt!

WCAG står för Web Content Accessibility Guidelines. Lagen i Sverige som reglerar detta från och med 2025-06-28 heter formellt “lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet”, men hänvisas ofta till som “tillgänglighetsdirektivet” eller “The European Accessibility Act”. Här är ett urval av de produkter och tjänster som omfattas av lagen om tillgänglighet 2025: 

Produkter

  • Datormaskinvarusystem och operativsystem för konsumenter
  • Betalningsterminaler
  • Kontantautomater, biljettförsäljningsautomater, incheckningsautomater
  • Interaktiva självbetjäningsterminaler (för information, ej fordon)
  • Terminalutrustning för elektroniska kommunikationstjänster
  • Terminalutrustning för åtkomst till audiovisuella medietjänster
  • Läsplattor

Tjänster för konsumenter

  • Elektroniska kommunikationstjänster (ej maskin-till-maskintjänster)
  • Tjänster för åtkomst till audiovisuella medietjänster
  • Insatser i passagerartransporttjänster med buss, fartyg, luftfartyg eller tåg (för vissa områden)
  • Banktjänster för konsumenter
  • Tillhandahållande av e-böcker
  • E-handelstjänster

Riksdagen.se definiteras lagens syfte enligt följande: 

“Denna lag innehåller bestämmelser om krav på vissa produkter och tjänster i fråga om deras tillgänglighet. Lagen syftar till att undanröja och motverka hinder för en effektiv konkurrens och att främja personers jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet.”

Vilka är kraven på tillgänglighet?

Så, nu vet vi vilka det gäller, men vad är det som krävs av dem? Jo, det måste finnas tillgänglighet när det gäller information, användargränssnitt och funktionell utformning.

Detta är alltså breda termer, och specificerade krav finns i den senaste versionen av WCAG, som för hemsidor, webbplatser och e-handel i skrivande stund är 2.2 AA.

Hela checklistan finns här, men här kommer en sammanfattning av de olika kravområdena som med största sannolikhet kommer att gälla dig och ditt företag:

  • Riktlinje 1.1 – Textalternativ: Tillhandahåll textalternativ för allt icke-textinnehåll så att det kan omvandlas till andra former som människor behöver, såsom storskrift, punktskrift, talsyntes, symboler eller enklare språk.
  • Riktlinje 1.2 – Tidsbaserade medier: Tillhandahåll alternativ för tidsbaserade medier.
  • Riktlinje 1.3 – Anpassningsbar: Skapa innehåll som kan presenteras på olika sätt (till exempel enklare layout) utan att förlora information eller struktur.
  • Riktlinje 1.4 – Särskiljbar: Underlätta för användare att se och höra innehåll, inklusive att separera förgrund från bakgrund.
  • Riktlinje 2.1 – Åtkomst via tangentbord: Gör all funktionalitet tillgänglig via ett tangentbord.
  • Riktlinje 2.2 – Tillräcklig tid: Ge användare tillräckligt med tid att läsa och använda innehållet.
  • Riktlinje 2.3 – Epilepsi och fysiska reaktioner: Designa inte innehåll på ett sätt som är känt för att orsaka epileptiska anfall eller fysiska reaktioner.
  • Riktlinje 2.4 – Navigerbar: Tillhandahåll sätt att hjälpa användare att navigera, hitta innehåll och avgöra var de befinner sig.
  • Riktlinje 2.5 – Inmatningsmodaliteter:Underlätta för användare att använda funktionalitet genom olika inmatningsmetoder utöver tangentbordet.
  • Riktlinje 3.1 – Läsbar: Gör textinnehållet läsbart och förståeligt.
  • Riktlinje 3.2 – Förutsägbar: Gör webbsidor synliga och fungera på förutsägbara sätt.
  • Riktlinje 3.3 – Inmatningsstöd: Hjälp användare att undvika och korrigera misstag.
  • Riktlinje 4.1 – Kompatibel: Maximera kompatibiliteten med nuvarande och framtida användaragenter, inklusive hjälpmedelsteknik.

Vi hjälper dig att ligga steget före

Kort och gott kan man säga att det är dags att ta tag i detta nu, för att kunna ligga steget före när det väl är dags. Man kan också säga att det är enklare att lämna över webbplatsen till någon som vet vad som gäller, än att reda i allt detta på egen hand. 

Är du osäker på om du uppfyller dina lagliga skyldigheter för tillgänglighet på webben? Som av en händelse besitter vi certifikat i Web Accessibility, och hjälper dig gärna med en analys och en plan för arbetet – oavsett om din hemsida ligger hos WordPress eller inte.

Boka ett möte eller hör av dig via vår kontaktsida så att du får ditt försprång så snart som möjligt!

Konsekvenser av att inte följa lagen: Sanktionsavgifter och förlorade möjligheter

Att ignorera WCAG 2025 kan leda till betydande konsekvenser. Om du inte uppfyller dina lagliga skyldigheter för tillgänglighet på webben kan sanktionsavgifter åläggas, och idag benämns de komma att vara lägst 10 000 kr och högst 10 000 000 kr.

Men det är inte bara böter – förlorade affärsmöjligheter och en minskad användarbas kan vara ännu dyrare. Varför riskera det?

Alltså, genom att anpassa din webbplats till WCAG innan 2025 kommer du inte bara undvika sanktionsavgifter och juridiska problem. Du kommer också skapa en digital närvaro som når och engagerar en bredare publik.

En tillgänglig webbplats öppnar dörrarna till nya affärsmöjligheter, förbättrar din webbplatsranking och stärker ditt varumärke som en föregångare inom tillgänglighet.

Vi är redo att guida dig till en webbplats som håller måttet för tillgänglighetsdirektivet 2025. Se till att din webbplats uppfyller de nya kraven och ge därmed en bättre digital upplevelse för alla (och få fler affärer via webben).

Vi har ingen tid att förlora – kontakta oss direkt för att få din hemsida och e-handel på rätt spår!

Nyfiken på mer? Utforska konsten att göra din hemsida tillgänglig med Cas, vår Web Accessibility Specialist, som delar värdefulla insikter i artikeln “Det här behöver du veta om tillgänglighet på webben innan 2025”.

Välkommen att boka din tillgänglighetsanalys!