Få bättre ROI på och via webben

Din webbplats ska vara en resurs som förbättrar ditt ROI både on- och offline. Idag går vi igenom hur du får bättre ROI på och via webben.

roi på och via webben: medarbetare på webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Så får du bättre ROI på och via webben

Kanske känner du igen dig i följande scenario: Du har lanserat en webbplats för ditt företag och du förväntar dig att få massor av trafik och försäljning. Men efter ett tag märker du att ingenting händer. Du får inga leads eller försäljning, trots att du har lagt ner massor av tid och pengar på att skapa en snygg webbplats…

Det är tyvärr inte helt ovanligt. Men med koll på dina siffror och rätt åtgärder vid rätt tidpunkt, då kan du vända den här skutan. Idag går vi igenom ROI på och via webben!

Förstå skillnaden mellan ROI på webben och via webben

Först måste vi förstå vad ROI betyder. ROI står för Return on Investment och mäter hur mycket vinst du har gjort i förhållande till hur mycket du har investerat. På webben kan ROI definieras på två sätt: ROI på webben och ROI via webben. På webben kan konverteringshändelser som påverkar ditt ROI tydligt. Hur mycket pegnar du investerat i din webb – och jämför med hur mycket som sålts direkt på sajten.

Via webben är dock något som företagare generellt underskattar. Detta är aktiviteter på webben som stöttar din överiga verksamhet, som att den levererar leads till dig, som du sedan kan skapa miljonaffärer av.

Alltså – för att på riktigt veta hur mycket din webbplats bidrar till ROI är det viktigt att veta hur mycket pengar en enskild aktivitet är värd. Till exempel – vad är ett lead värt i ditt företag? Om du har en bra webbplats är det högts sannolikt att den är din bästa lead-maskin. Alltså, ett system som är din bästa dörröppnare för affärsmöjligheter.

Riskerna med att ignorera eller felberäkna ROI

Om du inte mäter din ROI på webben eller via webben riskerar du att slösa bort massor av tid och pengar på ineffektiva marknadsföringsaktiviteter. Utan att mäta ROI, har du ingen aning om vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Du kan missförstå hur dina resultat hamnar hos dig. Kanske tänker du att webben inte säljer tillräckligt och stirrar dig blind på direktförsäljningen – men i själva verket har du missat att det är därifrån många av dina bästa och mest relevanta leads härstammar ifrån. Det inns alltså risker att ta förhastade beslut om dina framtidsplaner.

Förbättra din ROI på webben

Så hur förbättrar du din ROI på webben? Här är några saker som kan hjälpa dig att komma igång:

  • Mät dina resultat – För att förbättra din ROI, måste du först veta vad som fungerar och vad som inte fungerar. Mätning av resultat hjälper dig att identifiera dina bästa källor till trafik, leads och försäljning.
  • Mätt RÄTT resultat – Se till att du faktiskt mäter saker som är relevant för din verksamhet. Många saker kan vara samma för alla i sälj, men du behöver också ta hänsyn till hur det ser ut i ditt företag. Vilken plats i ditt säljsystem brukar bli en flaskals? Gör en grundlig analys innan du börjar.
  • Optimering av konverteringar – Konverteringsoptimering handlar om att förbättra antalet besökare som konverterar till kunder eller leads på din webbplats. Detta kan uppnås genom att förbättra din webbplats design, inkludera starka call-to-actions och göra det lättare för besökare att hitta vad de letar efter.
  • Använd data för att ta smarta beslut – Genom att samla in data om dina kunder och deras beteenden på din webbplats kan du ta mer informerade beslut om hur du ska marknadsföra och sälja till dem. Använd verktyg som Google Analytics för att få värdefull information om dina besökare och hur de interagerar med din webbplats.
  • Använd remarketing – Remarketing är en strategi som innebär att du riktar annonser till personer som tidigare besökt din webbplats. Detta kan vara en effektiv strategi för att öka konverteringar och försäljning, eftersom personer som tidigare har besökt din webbplats redan är intresserade av vad du erbjuder.

Det är dags att agera nu: Sätt igång med att förbättra din ROI på webben

Nu när du har en plan för att förbättra din ROI på webben är det dags att sätta igång. Börja med att mäta dina resultat och använd data för att göra smarta beslut. Optimering av konverteringar och remarketing kan också vara effektiva strategier för att öka din ROI. Var inte rädd att experimentera och testa olika strategier för att se vad som fungerar bäst för ditt företag.

Genom att förbättra din ROI på webben kommer du att se en ökning av trafik, leads och försäljning. Genom att använda strategier som konverteringsoptimering, remarketing och sociala medier kommer du att öka antalet kunder och öka lönsamheten för ditt företag.

Identifiera vad som fungerar bäst i ditt företag – och gör mer av det

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå skillnaden mellan ROI på webben och via webben, och att mäta din ROI på rätt sätt för att identifiera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Underskatta inte din webbplats roll i all försäljning, även den som sker offline.

Genom att använda strategier som konverteringsoptimering, analys och remarketing förbättra din ROI på webben och öka lönsamheten för ditt företag. Så var inte rädd att testa olika strategier och experimentera – det kan leda till stora resultat för ditt företag.

Nyfiken på fler tips som kan öka din försäljning? Läs ”Vad kan jag göra för att öka försäljningen på webben?” härnäst!

Redo för bättre ROI från din webb?