Fri, kreativ och effektiv med WordPress och Gutenberg

En enklare vardag med din hemsida är inom räckhåll. Läs mer om kreativiteten, friheten och effektiviteten med WordPress och Gutenberg!

WordPress och Gutenberg: Webbutvecklare Johan på kontoret i Karlstad.

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Från tidsspill och frustration till kreativitet och effektivitet

Du som hanterar en webbplats står ofta inför flera utmaningar och timmar av administration och en kreativitet som hålls tillbaka av tekniska begränsningar. 

Nog för att WordPress alltid har varit ett av de enklare valen, men även en gammal, utdaterad WordPress-redigerare är ett hinder för att skapa dynamiska innehållslayouter utan krånglig kodning. 

Men, med WordPress och Gutenberg är det annorlunda!

Idag ska vi prata om vad redigeraren Gutenberg är och hur vi arbetar med den. Men kanske framförallt – hur den hjälper dig som webbredaktör att spara timmar av administration och släppa fram din kreativitet.

Vad är Gutenberg?

Gutenberg är en blockredigerare för innehåll i WordPress. Den introducerades med WordPress 5.0 och syftar till att förenkla och förbättra redigeringsupplevelsen genom att använda block av olika typer för att skapa innehåll. 

Gutenberg skiljer sig från andra blockredigerare bland annat för att den är WordPress officiella blockredigerare, med öppen källkod och djup integration med kärnfunktionerna. Vår lead developer Johan förklarar: 

”Gutenberg ersatte den traditionella WYSIWYG-redigeraren och erbjuder en mer flexibel och kraftfull redigeringsmiljö genom användning av innehållsblock. 

Till skillnad från WYSIWYG möjliggör Gutenbergs blocksystem skapande av avancerade, anpassningsbara innehållsblock och ger användare en intuitiv gränssnitt för innehållsskapande på olika enheter. 

Gutenberg erbjuder alltså överlägsen flexibilitet och möjlighet att skapa mer avancerat innehåll.”

Hur används Gutenberg?

Gutenberg används genom att skapa och redigera innehåll med olika block, såsom textblock, bildblock, videoblock och mycket mer. 

Användare kan på enkla webbplatser dra och släppa block för att skapa dynamiska sidlayouter utan att behöva koda.

Såhär säger Josepha Haden Chomphosy, Executive Director of WordPress, i ett poddavsnitt från SEJ (SEO Journal):

”One of the goals of Gutenberg was to lower the barrier to entry for new users of WordPress by creating this block standard. The idea was that everyone would use the same variety and type of interactions,”.

Gutenberg + webbutveckling = sant

Som webbutvecklare med tillgång till Gutenberg öppnas en värld av möjligheter. Utöver snabb åtkomst till standardiserade block kan de skapa skräddarsydda blockbibliotek för varje kund. 

Vi kan därmed skapa en uppsättning block som kunder själva sedan använder för att bygga och omforma layouter när de skapar nya sidor. 

Med den öppna källkoden och det kraftfulla communityt är möjligheterna för att skapa anpassade block i princip obegränsade. 

Hos oss på Decision By Heart har vi ett brett bibliotek av block som vi själva har utvecklat och därmed har kontroll över kvalitén och säkerheten – och sedan skapar vi dessutom specifika block som matchar varje kunds unika behov. 

Detta gör dig som kund betydligt friare från vidare behov av webbutvecklingstjänster i framtiden. Alltså, ett sätt att spara både tid och pengar. Vår Lead Developer, Johan, uttrycker det så här: 

”Det är säkert, det är ett lättanvänt gränssnitt, du är inte inlåst i ett hörn, du kan utforma hela layouten precis så som du vill. 

Det som vi gör är att vi skapar Gutenberg-block i form av layouter som är byggda på andra block, så att man snabbt kan bygga upp en sida som ser likadant ut som allt annat. 

Men du kan också freebasea och skicka in vad du vill liksom. Därför tycker inte vi att man ska låsa in kunden någonstans.”

Vad innebär WordPress och Gutenberg för dig som innehållsskapare?

Gutenberg för webbredaktörer och innehållskapare innebär en förenklad och mer flexibel redigeringsupplevelse. Johan förklarar det såhär: 

”Det är säkert, det är extremt lättjobbat. Om du kan Word, så kan du WordPress och Gutenberg. Det är så logiskt och intuitivt hur man ska arbeta med block.”

Enkelheten i kombination med flexibiliteten och utvecklingspotentialen i Gutenberg påminner alltså om den i WordPress som webbplattform. Läs gärna mer om friheten du får i WordPress, som spar dig timmar av administration och släpper fram din kreativitet här!

Har du inte gått över till Gutenberg ännu?

Välj Gutenberg för att förenkla och förbättra din webbredaktörsupplevelse. Dra nytta av intuitiv navigation, dynamiska layouter och överlägsen flexibilitet för att spara tid och frigöra kreativitet!

Att undvika övergången till Gutenberg innebär att du fortsätter fastna i gamla redigeringsmetoder. Du riskerar därmed att bli övertrumfad av konkurrenter som omfamnar den moderna blockredigeraren. 

Inte för att tala om kostnaderna av både tid och frustration som ett gammalt system har med sig. 

Frigör ditt varumärkes fulla potential

Genom att omfamna Gutenberg får du inte bara tidsbesparingar och enklare redigering. Du låser dessutom upp möjligheten att utforska nya nivåer av kreativitet och skapa webbplatser som sticker ut i den digitala världen. 

Få ditt unika blockbibliotek, som du sedan kan använda fritt och enkelt över lång tid. Enkelheten gör att du vågar testa dig fram utan att vara rädd att förstöra något, även om du inte är webbutvecklare. När dina block är skapade är det alltså bara att tuta och köra!

Kontakta oss på Decision By Heart 

Vi på Decision By Heart rekommenderar starkt att du väljer Gutenberg för att modernisera och förbättra din WordPress-webbplats. 

Kontakta oss nu för att påbörja din resa mot en smidigare och mer kreativ webbredaktörsupplevelse med WordPress och Gutenberg!

Nyfiken på en smidigare webbupplevelse?