Grunderna i teknisk SEO: 4 saker du kan göra idag

Idag går vi igenom grunderna i teknisk SEO, med 4 saker du kan göra redan idag för att få fler relevanta besökare på din hemsida.

Grunderna i teknisk SEO

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Grunderna i teknisk SEO: 4 saker du kan göra idag

Du vet att du behöver lära dig om teknisk SEO, men det känns som ett för stort och svårt. Vart ska man ens börja? Jag kan inte koda? Så länge jag inte provar kan jag inte misslyckas…

Tankar som alla är begripliga för oss som innehållsskapare och webbredaktörer. Men sanningen är, att inte prova är också att misslyckas. Du har inte råd att lämna ditt innehåll gömt från sökmotorerna. Idag går vi igenom grunderna i teknisk SEO, med 4 saker du kan göra redan idag.

Efter läsningen har du en stadig grund i teknisk SEO, och nej – du behöver inte vara en web-mastemind för att komma igång. Nu kör vi!

Teknisk SEO: Se till att din webbplats är tillgänglig för sökmotorer

Det är viktigt att se till att din webbplats är tillgänglig för sökmotorer. Utan sökmotoroptimering kommer potentiella kunder att ha svårt att hitta dig. Som tur är finns det gott om hjälp där ute som kan guida dig genom processen.

Det är väl värt att investera tid för att få det att fungera för dig, så att din sida börjar locka besökare på nolltid. På så sätt kan alla snabbt hitta det du har att erbjuda och njuta av allt som din sida har att erbjuda!

Grunderna i teknisk SEO: 4 saker du kan göra idag:

  • Lägg till metadata på dina artiklar, produkter och kategorier
  • Lägg till interna länkar
  • Optimera dina bilder med filnamn och alt-taggar
  • Märk upp dina rubriker och underrubriker

För att få ett bättre grepp om varför teknsik SEO är så viktigt är det bra att förstå lite grann om kod. Google läser din webbplats genom den kod som finns där, så om du inte talar om för Google på sökmotor-språk vad som finns på sidan – då vet inte Google vad som finns där.

Och den kommer ju inte kunna visa upp det för någon annan (dina kunder). Kort kan man säga att HTML berättar för sökmotorerna vad som finns på din webbplats.

Märk upp dina rubriker

Sökmotorerna gillar när innehåll är väl strukturerat och lätta att förstå. De har ändå oss som användare och besökare som första prioritet. Så, för att Google ska förstå att du har t.ex. skrivit en bra artikel, behöver du märka upp dina rubriker och underrubriker med HTML.

Du har säkert stött på begrepp som H1 (rubrik) och H2 (underrubrik). De allra flesta editors har idag enkel tillgång till HTML-markup.

Det enda du behöver göra är att markera din rubrik, och sedan välja den rubrik som den representerar. Varje ny siffra uppåt på rubrikerna (brukar kunna gå ända till H6) betyder att innehållet i stycket är i relation till stycket ovan – en runderrubrik H6 är en underrubrik (en fördjupning av innehållet i H5). Du känner själv vart de passar i din text, men generellt kommer du bara behöva använda H1 – H3.

Lägg till metadata på dina artiklar, produkter och kategorier

Metadata är information som hjälper sökmotorerna att bättre förstå innehållet på din webbplats. Det inkluderar bland annat SEO-titel och metabeskrivningar. Om du inte lägger till någonting där, så kommer Google själv gissa vad som borde stå. Här har du ett ypperligt tillfälle att tala om för sökmotorerna vad du menar.

Den här informationen ska du använda på alla typer av sidor på din webbplats: Produkter, kategorier, artiklar med mera.

Titeltaggar är de titlar som visas på Googles sidor med sökresultat (SERP). Som en tumregel ska den alltid vara relevant för innehållet på sidan, gärna samma som rubriken. Och inte vara längre än 60 tecken. Metabeskrivningar är de korta sammanfattningar som visas under titlarna i sökresultaten. De bör vara högst 160 tecken långa och innehålla minst ett av dina målnyckelord.

I regel kan du tänka att första delen av metabeskrivningen ska representera den sökningen som sin målgrupp precis har gjort, och sedan beskriver du vad de kommer att mötas av om de klickar på länken. Vi gillar att veta vad som kommer hända, så med tydliga förväntningar om vad sidan kommer innehålla är det mer sannolikt att vi kommer klicka oss in.

Fält för metadata finns i de allra flesta webbplattformerna. Dessutom finns SEO-plugins (tillläggsprogram) för t.ex. WordPress som kommer med alla nödvändiga rutor att fylla i för metadatan. Ett populärt plugin är Yoast SEO. Då hittar du platsen för metadata på höger sida i din redigerare, samt i botten under ditt innehåll.

Lägg till interna länkar

Att lägga till interna länkar är en mycket viktig del av SEO. Det hjälper sökmotorerna att bättre förstå strukturen på din webbplats och vilket innehåll den har. Dessutom gör det navigeringen enklare för användarna – de kan utforska ytterligare relaterade ämnen med ett enda klick. Interna länkar bör användas både inom artiklar och på sidor som t.ex. servicesidor eller produktkategorier.

Det viktigaste är att tillhandahålla relevanta länkar. Om en användare klickar på en intern länk ska han eller hon tas till en sida som är så nära relaterad till ämnet för den ursprungliga artikeln som möjligt.

Om du till exempel skriver om SEO och länkar till en av dina artiklar om Google Analytics är det fortfarande relevant, men inte lika mycket som om du länkar till en artikel om sökordsforskning. Återigen, när du har användarna i första rummet, då gillar även sökmotorerna ditt arbete.

Hur du lägger in länkar ser olika ut i olika redigerare, men oftast markerar du bara den texten du vill att länken ska vara på. Sedan brukar det finnas en länksymbol att klicka på. Där klistrar du in länken och trycker enter – klart! Vissa SEO-plugins har dessutom en funktion som föreslår vilka andra sidor på din webbplats som är relevanta att länka vidare till.

Optimera dina bilder med filnamn och alt-taggar

Du har säkert insett att sökmotorerna inte kan ”se” bilder. De är beroende av att du berättar vad bilderna handlar om, och det gör du genom filnamn och alt-taggar (alternativa taggar).

När det gäller filnamn är det en bra idé att beskriva vad som finns i bilden så exakt som möjligt . Till exempel är ”Google-Analytics.png” bättre än ”image123.jpg”. På så sätt förstår sökmotorerna vad din bild handlar om och ger den högre prioritet när den visas i sökresultaten för bilder.

Alt-taggar är också viktiga – här kan du lägga till en beskrivning av bilden som berättar för användare och sökmotorer vad det är. Detta underlättar för personer med nedsatt syn, eftersom skärmläsare läser alt-taggarna så att de förstår vad som finns i bilden.

Alt-taggar behöver inte vara långa – några få ord eller en fras räcker. Det är också viktigt att inkludera dina sökord om du kan få dem att passa in på ett naturligt sätt. Och kan du inte det, ja då kanske du behöver välja en annan bild. Hos de flesta webbplattformerna hittar du rutan för alt-taggar när du klickat på bilden i ditt mediebibliotek.

En grund att stå på – så att du når till framgången

Det finns alltid mer att lära sig om teknisk SEO, men nu har du en bra grund som du kan komma ganska långt med. Dessutom kanske den kan inspirera dig till mer lärande inom SEO, content och kod. Alla är trots allt viktiga delar som ska jobba för att driva in fler besökare, och hjälpa dem att göra affärer med dig och ditt företag!

Du, här kommer ett bonustips. När din sida är iordning, se till att sökmotorerna kan hitta den genom indexera den. Hur du gör detta hittar du i artikeln ”Vad är indexera hemsida”. Det är enkelt!

Önskar du fler av rätt besökare på din hemsida?