Vad betyder indexera hemsida?

Du har säkert hört om att begära indexering tidigare, men vad betyder det att indexera en hemsida? Och hur gör man? Idag talar vi om just det!

Vad betyder indexera hemsida: webbutvecklare på webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad betyder indexera hemsida?

När en hemsida inte är indexerad kan den inte hittas av sökmotorer som Google. Det innebär att kunder som söker dina tjänster inte kan hitta dig på nätet. Med andra ord kommer de potentiella kunderna att aldrig få veta att du finns, och än mindre kunna kontakta dig.

Men, oroa dig inte. Att kolla upp och begära indexering är inte så svårt som det kan låta. Idag visar vi dig vad det betyder att indexera din hemsida – och hur man gör!

Indexering av webbplatser är den process där en sökmotor hittar och lagrar information om din webbplats i sin databas. Detta innebär att när någon söker efter något som är relaterat till din verksamhet, kommer din webbplats att visas i sökresultaten.

Ju mer indexerbart innehåll du har på din webbplats, desto större chans har den att dyka upp högre upp på sökmotorns resultatsidor (SERP). Därför är det viktigt att se till att din webbplats är optimerad för sökmotorer. Så att de lätt kan hitta och indexera dess innehåll.

Indexera din webbplats – skapa en karta åt sökmotorerna (och kunderna)

Att indexera sidorna på en webbplats är som att skapa en karta över ett nytt område. Sökmotorn tittar på innehållet på varje sida och skapar ett index över alla olika ord, fraser och ämnen som den hittar. Detta index används sedan för att hjälpa sökmotorn att förstå vad din webbplats handlar. Och därmed, om och hur relevant den är för vissa frågor.

Ju fler sidor du har indexerat, desto mer data har sökmotorn att arbeta med och desto större chans har du att dyka upp i relevanta sökningar som dina kunder gör.

Därför är det viktigt att du inte bara ser till att din webbplats är korrekt indexerad. Du ska också gärna lägga till nytt innehåll regelbundet så att sökmotorn kan fortsätta att förfina sin karta över din webbplats.

Få den kunskap du behöver för att din webbplats ska bli mer framgångsrik

Det kan kännas oerhört frustrerande att inte veta om din webbplats är indexerad. Du kanske fortsätter fylla på innehåll, men undrar om ditt jobb är osynligt… Att potentiella kunder inte ens kommer att veta att du finns, än mindre att de får chansen att kontakta dig.

Det kan kännas som ett hårt slag för alla företag. Om du känner igen dig i detta är du inte alls ensam. Du vet att det finns någonting som du vet är viktigt. Men som du inte riktigt greppar eller vet hur man ska göra… Och inte har du tid att lägga på det heller… Men idag tar vi tag i det tillsammans!

Så begär du indexering av din hemsida i Google Search Console

Sannolikt är redan din webbplats kopplad till dina Google-konton, så att du inte behöver verifiera dig som ägare av din webbplats. Då är det riktigt enkelt. Gå till Google Search Console, och högst upp på sidan ser du en sökruta där det står ”granska en webbadress på (namnet på din webbplats). 

Där fyller du i webbadressen för den sidan du vill undersöka, kanske din hemsida (start) eller en ny tjänst, blogg, eller andra platser på din webbplats du är nyfiken på. Tryck enter.

Här kan du se att bloggen ”Varför är SEO viktigt?” är indexerad och finns på Google. Om vi nyligen gjort ändringar i den bloggen (eller om den visade sig inte vara indexerad), så klickar vi på ”begär indexering” som du ser nere till höger. Vips – klart! Svårare än så behöver det inte vara.

Ta gärna för vana att regelbundet checka av att dina viktiga ändringar på webbplatsen uppmärksammas av Google, just genom att begära indexering.

Om det inte såg ut såhär när du gick till Google Search Console, utan att du istället behöver verifiera att du äger webbplatsen, kan det vara bra att höra med din webbyrå eller annan part som har satt upp din hemsida, Google Ads/Google Analytics-konton. Sannolikt har någon glömt att tilldela dig behörighet någonstans i processen.

Mer godsaker i Google Search Console

Search Console talar inte bara om för dig huruvuda sina sidor är indexerade eller inte. Den visar också vad på sidan som är bra, och vad som kan förbättras. Den ger en mängd information, t.ex. vilka ord folk skriver in när de söker efter något som har med ditt företag att göra, hur ofta det visas i sökresultaten och var exakt det visas.

Detta är ovärderliga uppgifter som du kan använda för att förbättra din SEO. Du kan också ta reda på vem som länkar till din webbplats och vilka sidor som är mest populära. Ju mer du förstår Google Search Console, desto bättre kan du optimera din webbplats och göra den lättare att hitta i sökresultaten.

Få ut det mesta av din webbplats – begär indexering idag

Indexering är en viktig del av SEO eftersom den gör det möjligt för sökmotorer att enkelt hitta och komma åt innehållet på din webbplats. Det ger också data som kan användas för att förbättra din webbplats synlighet i SERPs.

Indexering är relativt enkelt att göra i Google Search Console och kan vara ett bra sätt att förbättra rankningen av din webbplats. Med hjälp av sökmotoroptimering och indexering kan du se till att folk hittar ditt företag – och du kan få ut det mesta av din webbplats!

Vill du ha fler besökare på din webbplats?