Varför är SEO viktigt?

I den här artikeln ska vi dyka ner i varför SEO är viktigt och hur du kan tänka för att få det att fungera för ditt företag – och få fler affärer via webben.

Varför är SEO viktigt: webbutvecklare Albin på webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Varför är SEO viktigt?

SEO är viktigt för alla webbplatser som vill rankas högt på sökmotorernas resultatsidor (SERP). Genom att optimera din webbplats för sökmotorer kan du öka din synlighet, locka till dig mer trafik och förbättra ditt resultat.

SEO är dock ingen snabb eller enkel lösning, utan kräver kontinuerlig ansträngning och uppmärksamhet. I den här artikeln ska vi dyka ner i varför SEO är så viktigt och hur du kan tänka för att få det att fungera för ditt företag.

Vad är SEO?

SEO (Search Engine Optimization) är en arbetet som påverkar om din webbplats visas högt upp i Google-sökningar. Bra SEO innebär att när människor söker efter innehåll och information som är relaterade till din verksamhet, kommer din webbplats att dyka upp nära toppen av sidan.

Det kräver dock en del arbete och innebär en hel del forskning om vilken information som kommer att vara användbara för dig. Även kring att förstå hur du måste strukturera ditt innehåll så att sökmotorerna lätt kan ”läsa” det korrekt.

Dessutom finns det andra faktorer som säkrade webbplatsfunktioner och kvalitetsbilder som också spelar roll för att se till att din webbplats har bra SEO. På det hela taget är det verkligen värt att ta sig tid att sätta sig in i SEO eftersom det kan ge dig ett rejält försprång gentemot konkurrenterna.

SEO är viktigt för att:

  • SEO kan öka trafiken till din webbplats
  • SEO är ett bra sätt nå din målgrupp på ett effektivt sätt
  • SEO matchar en fråga med ett relevant svar

Ju högre rankning, desto större är sannolikheten att din målgrupp hittar dig

Det är sant vad de säger – ju högre din placering i sökmotorerna är, desto mer sannolikt är det att folk hittar din webbplats. Har du själv någonsin klickat dig vidare till ens sida två i ett sökresultat?

Det är därför det är så viktigt att investera tid och energi i att få en så hög ranking som möjligt – du kommer inte bara att locka massor av besökare, utan du kommer också att bygga upp ett förtroende bland kunderna.

Bli dock inte alltför uppslukad av att försöka nå en topplacering – det kan kräva en hel del ansträngning, och ibland är det inte bästa sättet att använda resurserna på att spendera för mycket tid på att finslipa din webbplats. Fokusera på att se till att ditt innehåll är intressant och engagerande, så kommer resten att följa med!

Gammal SEO handlade om nyckelord – idag handlar det om helheten (holistisk SEO)

Det är slut med att bara fylla din webbplats med nyckelord och hoppas på det bästa. Man kunde liksom göra sökmotorerna nöjda genom genvägar, lura dem att man hade mest relevant innehåll för en sökning.

I dag handlar SEO mer om att skapa innehåll som ger besökarna ett verkligt värde. Det handlar om att tillhandahålla intressant och informativt innehåll som är både relevant och underhållande. Detta gäller både målgrupp och sökmotor.

Ju mer tiden går, desto smartare blir sökmotorerna. De vill ju leverera värde till de som använder deras produkt (Google). Man kan säga att sökmotorerna idag hjälper oss att fokusera på målgruppen i första hand, så kommer sökmotorerna belöna oss för samma saker.

Förutom detta måste du också tänka på andra faktorer som webbplatsens struktur, länkbyggande och närvaro i sociala medier. Alla dessa faktorer samverkar för att skapa en webbplats som Google (och andra sökmotorer) kommer att älska!

Matcha en fråga med ett svar – få fler affärer

Om man ska ta ett ännu större grepp om SEO kan vi zooma ut lite. När vi pratar om SEO behandlar vi gärna Google i första hand. Och det är helt rätt eftersom Google länge har varit huvudplattformen för oss alla när vi söker efter information.

Syftet med SEO är just informationen. Att se till att den information du vill nå din målgrupp med, faktiskt når målgruppen. Dessutom på ett sätt som gör att de tar till sig innehållet. Så, i vid bemärkelse kan man säga att SEO är det arbete som matchar en fråga med ett svar.

Därför måste vi som marknadsförare följa med och ha koll på var vår målgrupp befinner sig, hur de tar del av information och hur de vill köpa sina produkter och tjänster.

Vill du veta mer om SEO? Läs ”Hur mäter man SEO?” härnäst!

Redo för fler besökare på din webbplats?