Hur mäter man SEO?

Mätning av hur det går längs vägen är avgörande för att du ska veta om du gör rätt eller fel. Så hur mäter man SEO? Låt oss kika på det.

Hur mäter man SEO? SEO-specialist Ulrika på webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Hur mäter man SEO?

KPI:er, statistik, mål och mätningar. Antingen är du dess största fiende eller så älskar du siffrorna, eller hur? Men det vi alla vet är att mål och delmål är viktiga för arbetsprocessen. Och mätning av hur det går längs vägen är avgörande för att du ska veta om du gör rätt eller fel. Om du tjänar eller förlorar pengar. Idag pratar vi mer om hur du mäter dina SEO-insatser.

Missa inte insikter mot förståelse och framgång

När du som företagsledare inte mäter din SEO, eller misslyckas med att mäta din SEO-insatser, står du inför ett problem. Utan rätt mätvärden blir det svårt för dig som ledare att avgöra om dina eller ditt teams ansträngningar är framgångsrika eller misslyckade. Utan datadrivna insikter och feedback är det nästan omöjligt att identifiera vilka strategier som fungerar och vilka som behöver förbättras.

Bristen på mätning hindrar också din organisation från att sätta upp realistiska mål och fatta välgrundade beslut om resursfördelning. Kort sagt, utan korrekt SEO-mätning riskerar en företagsledare att slösa tid, pengar och arbete på initiativ som sannolikt inte kommer att ge resultat.

Det kan kännas otroligt frustrerande när du inte mäter SEO och därmed inte har kontroll. Utan möjlighet att följa utvecklingen och fatta välgrundade beslut kan det kännas som att du trampar vatten. Som att göra allt arbete utan någon verklig förståelse för om det lönar sig eller inte. Detta kan leda till en allvarlig brist på självförtroende och motivation för både dig och ditt team.

Mäta SEO: Fyra viktiga värden

En plan för SEO-mätning bör innehålla en rad mätvärden som kan hjälpa dig att följa resultatet av dina SEO-insatser. Till att börja med behöver du ha koll på vilka målsättningar du har. Rimligen är det att öka försäljningen och få fler kunder – men vilka mätvärden är aktuella då? Några vanliga punkter som är enkla att applicera på många olika verksamheter är:

  • Ranking i SERP. Rimligen har du några specifika sidor på din webbplats som du allra mest vill ska hamna högt upp i sökresultat på Google. Kanske är det en produktkategorisida, en how-to-blogg, eller kanske en tjänstesida. Se till att bevaka regelbundet vilken placering du har, så att du kan följa om den står still, eller om den börjar röra sig uppåt!
  • Trafik. När vi pratar om webbplatstrafik i relation till SEO tänker vi specifikt på två olika aspekter, som båda är viktiga. Mängd trafik/antal besökare – men också kvaliteten på trafiken. Följ antalet besökare noga, så att du ser vilka av dina insatser som genererat mer webbplatstrafik.
  • Avvisningsfrekvens och vistelsetid. Här kommer den andra aspekten av trafiken. Ha koll på huruvida det är rätt trafik på din webbplats. Det spelar ingen roll hur många besökare du har, om inte någon av dem leder till affärer. I mätverktyg som Google Analytics kan du se hur läge besökare befinner sig på din webb, och hur hög din avvisningsfrekvens är. I stora drag kan du då se hur många i din trafik som inte nådde sin förväntade destination. En hög avvisningsfrekvens pekar på att din webb lockar till sig fel besökare – att de hade andra förväntningar.
  • Konverteringar. Till sist – ökar antalet ordrar, kontaktförfrågningar, eller andra konverteringsvärden på din webbplats? Om du ser att dina konverteringar går upp med tiden kan det vara så att du haft hög ranking och drivit in mycket av rätt trafik. Du har lyckats med SEO: Att leverera svar på de frågor och behov som din målgrupp har!

Du behöver inte vara ensam

Mätning av SEO en viktig del av alla digitala marknadsföringsstrategier och bör göras ofta för att se till att ditt företag får ut det mesta av sina ansträngningar. Webbyråer ger ovärderlig hjälp med denna uppgift och hjälper företagsledare att fatta välgrundade beslut om sina strategier och påskynda utvecklingen mot fler affärer.

Din kunskap om ditt företag, bransch och målgrupp ihop med webbyråns kunskap om sökbeteenden och webbdata är en perfekt match!

Sluta slösa tid och resurser på ineffektiv SEO

Det kan vara otroligt problematiskt att inte mäta dina SEO-insatser. Om du inte spårar resultaten av ditt hårda arbete vet du inte om du ser framsteg eller inte. Du kanske tror att du gör framsteg när du i själva verket inte ser någon förbättring alls.

Eller kanske gör du rätt saker nu, men vet inte det ännu och missar peppen du kunde haft längs vägen. Dessutom är det utan ordentlig mätning omöjligt att sätta upp realistiska mål och göra korrekta förutsägelser.

Du kommer inte att kunna avgöra hur effektiva dina SEO-strategier är och kan slösa värdefull tid och resurser på insatser som inte ger resultat. Utan korrekt spårning kan du dessutom lätt missa möjligheter till förbättring eller optimering.

Detta kan leda till förlorade affärer, kunder eller försäljning som annars skulle ha uppnåtts med en väl genomtänkt strategi och korrekt uppföljning på plats.

Börja spara tid och tjäna pengar med effektiv SEO

Genom att mäta dina SEO-insatser kan du spara mycket pengar och tid i det långa loppet. Med rätt spårning och mätning kan du fatta mer välgrundade beslut om vilka strategier du ska följa och vilka ändringar du ska göra.

Som ett resultat kommer din webbplats att optimeras för sökmotorernas synlighet och användarupplevelse, vilket gör att fler potentiella kunder kan hitta dig. Genom att veta vilka strategier som fungerar och vilka som inte gör det kan du undvika att slösa tid och resurser på ineffektiva kampanjer.

Korrekt mätning hjälper dig också att fokusera dina ansträngningar så att du kan maximera avkastningen på investeringarna i var och en av dina SEO-aktiviteter. Med detaljerade data kan du också få värdefulla insikter om kundernas beteende, vilket hjälper dig att informera framtida beslut om hur du ska förbättra din webbplats och dina marknadsföringskampanjer.

Sammantaget hjälper en korrekt mätning av SEO-insatser dig att fatta mer välgrundade beslut som sparar pengar och tid i det långa loppet.

Öka produktiviteten och moralen

Att mäta SEO och följa utvecklingen kan vara otroligt motiverande för både dig som företagare och ditt team. Att se positiva resultat av sitt hårda arbete kan bidra till att stärka moralen, öka produktiviteten och uppmuntra till mer samarbete mellan teammedlemmarna.

Det ger dem också konkreta bevis på betydelsen av deras ansträngningar och det värde de tillför. Det är viktigt att erkänna allas bidrag och se till att varje teammedlem känner sig uppskattad, så att mäta SEO-insatser är inte att missa!

Är du nyfiken på mer om SEO? Läs Grunderna i SEO: Optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna” härnäst! Eller, kontakta oss direkt – så pratar vi om det.

Vill du synas bättre på Google?