Hur gör man en sökordsanalys?

Idag får du en plan för hur du gör en sökordsanalys och förbättrar din SEO. Få din webbplats att ranka högre – och bli upptäckt av de som vill handla av dig!

Hur gör man en sökordsanalys: SEO-specialist på webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad är en sökordsanalys?

En sökordsanalys är en process som innebär att du identifierar de sökfraser eller ord som människor använder när de söker efter information eller tjänster som är relevanta för din verksamhet eller nisch.

Genom att göra en sökordsanalys kan du lära dig vad din målgrupp söker efter. Vilka fraser som är mest populära och hur konkurrenskraftiga dessa sökord är. När du inkluderar relevanta sökord i ditt innehåll på din webbplats förbättrar du din sökmotoroptimering.

Alltså ökar du din synlighet och trafikmängd från sökmotorer. Och framförallt, mer av relevant trafik som faktiskt kan generera affärer till ditt företag!

Riskerna med att hoppa över sökordsanalysen

Om du skippar sökordsanalysen riskerar du att skapa innehåll som inte rankar högt i sökresultaten eller inte engagerar din målgrupp, vilket kan leda till låg trafik och få eller inga konverteringar. Vi gör många antaganden här i livet.

Speciellt när det gäller något som man själv är så himla nära, vet man ofta inte att man har blindspots. Man antar att bara för att man säljer en produkt, så vet man hur köparna av den söker efter information på internet.

Ibland gissar man rätt, men oftare än man tror gissar man fel. Och det kan verkligen vara så enkelt som att man använder fel synonym. Till exempel om du säljer jackor med luva på och riktar mig till en ung målgrupp, och så kallar du det för jacka med kapuschong på din webbplats…

Ja, då dyker inte ditt företag upp när målgruppen söker, för de vet inte vad en kapuschong är. Hur ska du då kunna göra affärer? Det blir svårt.

Så – Hur gör man en sökordsanalys?

Det finns många olika sätt att göra en sökordsanalys på, och det finns ingen definitiv ”rätt” eller ”fel” metod. Och ju mer erfaren du blir, desto mer kommer du nästan kunna lukta dig till, i princip sträcka upp ett finger i luften, och känna av vilket håll sökfrågorna går.

Men, här kommer en variant på en solid plan du kan använda för din sökordsanalys.

Steg 1: Hitta en startpunkt

Att komma igång kan vara svårt ibland, men lita på din intuition. Plocka några begrepp som du tror är rätt för din målgrupp, vad du tror de söker på relaterat till din bransch. Kanske kan du till och med fråga en kollega på kundservice vilka frågor som är vanliga att ni får in – och på vilket sätt folk ställer dem.

Du behöver inte nödvändigtvis ha rätt i dina första gissningar, men de ger dig en plats att starta på så att du kan fortsätta rita kartan över din målgrupps kommunikation. Skriv ner allt som kommer upp i ditt huvud, och var inte rädd för att vara specifik.

Steg 2: Använd Google sökordsplanerare

När du har en lista över sökord kan du använda Googles sökordsplanerare för att få mer information om varje sökord, inklusive hur ofta det söks efter och konkurrensnivån. För att använda verktyget måste du ha ett Google Ads-konto, men det är gratis att skapa. När du har loggat in, klickar du på ”verktyg” och sedan på ”sökordsplanerare”. Ange sedan de sökord som du har brainstormat och få resultat.

Steg 3: Analysera resultatet

När du har fått resultatet från sökordsplaneraren kan du börja analysera dem. Titta på hur ofta sökorden söks efter och hur hög konkurrensen är för varje sökord. Du vill hitta sökord med hög sökvolym men låg konkurrens för att ha bästa möjliga chans att ranka högt.

Steg 4: Välj de mest relevanta sökorden

Efter att ha analyserat resultaten från sökordsplaneraren kan du välja ut de mest relevanta sökorden för ditt företag eller din nisch. Fokusera på de sökord som har hög sökvolym men låg konkurrens. Använd dessa sökord för att optimera ditt innehåll och din webbplats för att öka dina chanser att rankas högt i sökresultaten.

Steg 5: Använd Google suggest och ditt sunda förnuft

Google Suggest är den funktion på Google-sökningssidan som föreslår populära frågor och fraser när du börjar skriva in en sökning i sökrutan. Dessa förslag baseras på vad andra människor har sökt efter och kan vara till stor hjälp när du gör din sökordsanalys, särskilt om du är på jakt efter de större sammanhangen och sådant som ämnen till bloggartiklar.

Använd Google Suggest för att identifiera frågor som människor söker efter i samband med dina relevanta sökord. Till exempel, om du är en företagskonsult som riktar sig till småföretagare kan du söka efter ”småföretagskonsult” och se vad Google föreslår, till exempel ”hur man startar ett småföretag” eller ”hur man ökar lönsamheten för ett småföretag”.

Dessa frågor kan hjälpa dig att förstå vad dina kunder söker efter och skapa relevant innehåll för att svara på deras frågor.

Guldet hittar du när du märker att något söks efter frekvent, men du känner att de svar du ser på Googles resultatsida inte riktigt är det du tror folk var ute efter. Eller nästan ännu bättre – när du ser att frågorna diskuteras i internetforum, men inte riktigt någon annan stans.

Om du och ditt företag då skulle besvara de frågorna som redan diskuteras bland privatpersoner, men du kan presentera innehållet på ett bättre och mer trovärdigt sätt, ja då är chansen hög att du kan ranka högt på de ämnena.

Ligg före dina konkurrenter med målinriktat innehåll 

Sökordsanalysen är alltså avgörande för att lyckas med digital marknadsföring. Genom att förstå hur din målgrupp talar och tänker kan du hitta de bästa nyckelorden för ditt företag.

Använd Google Keyword Planner för att söka efter relevanta termer, analysera resultaten av dessa sökningar och använd Google Suggest för att identifiera populära frågor. Då kan du låsa upp en skattkammare av innehållsidéer som engagerar kunderna på en ny nivå.

Med den här planen i bagaget har du alla verktyg som behövs för att skapa målinriktat innehåll. Något som driver försäljning och samtidigt bygger upp ett förtroende mellan dig och potentiella köpare.

Vill du bredda dina SEO-kunskaper ytterligare? Läs ”Vad är metabeskrivning? härnäst

Nyfiken på med om vad SEO kan göra för ditt företag?