Vad är metabeskrivning? Och hur gör man?

Vad är metabeskrivning egentligen? De kan bli dina konkurrensfördelar i slaget om synlighet på Google. Läs vidare och börja bemästra konsten!

Vad är metabeskrivning: SEO-specialist Ulrika på wordpress-webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad är metabeskrivning?

Meta hit och meta dit. Begreppet kommer i så många olika former och sammanhang, så det är inte alls konstigt om du inte riktigt greppar konceptet än. Men vill du börja synas på Google och få fler affärer?

Då är det läge att komma igång med just metabeskrivningar på din webbplats. Förutom att svara på frågan ”vad är metabeskrivning?” idag går jag som vår SEO-specialist och copywriter igenom vad som gör dem så viktiga. Och, dessutom hur du gör för att få till dem på ett riktigt bra sätt.

Metabeskrivningar är den text du ser på Googles sökresultatsidor. De är alltså vad folk kommer att se när de söker efter ditt företag på Google. De finns på alla tillgängliga sidor på din webbplats (produkter, kategorier, blogginlägg, hemsida med mera).

Du kan alltså kontrollera vad som kommer att stå och representera din webbplats på sökresultatsidan. Vad som syns när någon söker på sådant relaterat till ditt företag. Det brukar vara en kort beskrivning av vad sidan handlar om, och varför den är relevant för dem.

Detta blir viktigt för dig eftersom metabeskrivningarna som visas för dina sidor ska locka läsarna att klicka på din sida. Och alltså inte andra konkurrerande sidor.

Ta kontroll över din företagsimage på Google

Om du inte fyller i någon metabeskrivning för de olika sidorna på din webbplats kommer Google själv välja en metabeskrivning. En som Google tror är bra och relevant. När du som webbplatsägare inte tar hand om dina metabeskrivningar förlorar du alltså kontrollen över vad dina potentiella kunder ser när de söker efter dina produkter eller tjänster på Google.

Om du inte fyller i dina metabeskrivningar kan det som Google väljer vara ofullständigt, felaktigt eller helt enkelt tråkigt och oattraktivt. Detta leder till att potentiella kunder som kunde ha lockats att klicka på din sida väljer dina någon annan istället.

Du ger i princip bort en möjlighet att locka fler besökare och överlämnar den istället till konkurrenterna. Läs vidare och rusta dig med kunskapen som kan ge möjligheterna tillbaka till dig.

Ramar och kriterier för metabeskrivningar

Metadata finns i flera fomer. Men kort kan man säga att det är data om data. Information som talar om vilken information som finns. För dina sidor på din webbplats ska du börja med att se till att du fyller i din metatitel och metabeskrivning.

Titeln är just det, och ska vara i princip samma sak som en möjlig besökare kan ha sökt på för att hitta den information som du erbjuder. Alla webbplattformar värda sitt namn har idag en dedikerad plats eller ett plugin (tillläggsprogram) som visar var du kan fylla i informationen.

För WordPress är till exempel pluginet Yoast SEO eller Rank Math SEO populärt, där du kan fylla i metabeskrivningarna.

En metabeskrivning bör vara mellan 50 och 160 tecken lång, med ett optimalt antal tecken på cirka 155 för att se till att den visas fullt ut på en sökmotors resultatsida (SERP). Detta beror på att Google har satt en gräns på 320 tecken för SERP. Metabeskrivningen bör också innehålla nyckelord eller fraser som vad som söks och vad som gör att sidan sticker ut.

Slutligen bör du se till att metabeskrivningen exakt återspeglar vad besökarna kommer att hitta när de klickar sig vidare till webbplatsen. Detta innebär inga falska löften eller felciterade fakta, utan bara äkta information om vad din sida erbjuder.

Den bör också vara skriven på ett engagerande sätt som lockar och ökar chansen att de klickar sig vidare till din sida.

Så skriver du metabeskrivningar som syns OCH säljer

Förutom att vara sökordsoptimerad så att dina länkar dyker upp i rätt sammanhang, är det också viktigt att formulera sig på ett sätt som säljer. Och det du säljer med några ynka ord är den webbadressen du vill att de ska klicka sig in på i detta nu.

Så se till att skriva något som lockar och engagerar. Här brukar vi ta hjälp av en formel med tre bitar av kommunikation: Vad de sökte efter, vad de kan förvänta sig på sidan, och en uppmaning att agera.

Vad de sökte efter

Se till att fånga in de sökorden som personen har använt i sin Google sökning. Både för att Gooogle själv ska se kopplingen och visa upp relutatet för din målgrupp – och för att personen ur din målgrupp som precis sökt ska kunna se direkt att din länk faktiskt är högst relevant.

Som exempel kan vi ta metabeskrivningen till artikeln du läser i detta nu. Den inleds med orden: ”Vad är metabeskrivning egentligen?”.

Vad de kan förvänta sig på sidan

Beskriv kort vad som finns på sidan du vill att de ska klicka sig in till, eller vad resultatet av läsningen kommer leda till. Detta gör man för att undvika förvirring, och undvika för korta webbplatsbesök. Du vill bygga upp en förväntning som du uppfyller, så att du uppfattas som tydlig och trygg.

Ibland kan det till och med vara några av samma ord som finns tidigt på sidan. För den här artikeln har vi valt att skriva: ”De kan bli dina konkurrensfördelar i slaget om synlighet på Google.”.

En uppmaning att agera

Det är väldigt vanligt att man är lite väl blygsam i sin marknadsföring. Men sanningen är att de flesta av oss är hyfsat trötta på att ta beslut, och uppskattar att någon talar om hur det är, och vad vi ska göra egentligen.

Hjälp din önskade webbplatsbesökare att agera genom att be dem att klicka på din länk. Till den här artikeln står det: ”Klicka dig och börja bemästra konsten!”.

Sammansatt blev alltså metabeskrivningen för den här bloggartikeln: ”Vad är metabeskrivning egentligen? De kan bli dina konkurrensfördelar i slaget om synlighet på Google. Klicka dig in och börja bemästra konsten!

Detta var alltså tre delar som är bra att ha med sig när man formulerar en metabeskrivning, som både syns och säljer.

Men det är helt begripligt om det är svårt att få med alla delar alla gånger, eller i samma följd varje gång. Att skriva kort och koncist är något av det svåraste när det kommer till författande.

Har du någonsin hört sägningen av matematikern, filosofikern och författaren Blaise Pascal? ”Jag skrev detta brev längre än vanligt, eftersom jag inte hade tid att skriva det kortare.” Så kom ihåg att övning ger färdighet – och var snäll mot dig själv.

Sluta förlora ranking och kunder på grund av förvirring

När du inte fyller i metabeskrivningen själv riskerar du att det som visas på SERP (sökresultatsidorna) kan vara helt annorlunda än vad som var tänkt, och därför leda till missförstånd. Både kring vilka tjänster ditt företag faktiskt erbjuder, men också skapa en miss-match mellan metabeskrivningen och det faktiska innehållet på sidan.

Om man inte ser det man förväntade sig, det som lovades innan man klickade in – ja, då lär man lämna den webbplatsen illa kvickt. Detta kallas bounce-rate och är något som Google har koll på.

De ser att dina webbplatbesökare bara är inne på din webb i några sekunder innan de lämnar, tolkar det som attt din webbplats är dålig. Därför straffas du med en lägre ranking i SERP (gör dig mer och mer osynlig för din målgrupp online).

Ta din förtjänade plats i Googles sökresultat

Ja, man kan betala för annonser på Google. Men det bästa du kan göra för att synas och främjas där är att förtjäna det på riktigt. Att vara det bästa svaret på din valda sökfråga, och att beskriva ditt innehåll så tydligt, korrekt och engagerande som möjligt.

Det hjälper dig att bli sedd och besökt av rätt personer, vilket i sin tur kommer att ge dig bättre placeringar även organiskt (utan att betala).

Så se till att alltid fylla i det som kan vara din bästa marknadsföringstillgång på Google – metabeskrivningar! På så sätt blir du mer synlig och pålitlig bland din målgrupp. Så, vad väntar du på? Sänk tröskeln till att göra affärer med ditt företag.

Vill du veta fler saker du kan göra för att hittas av din målgrupp? Läs ”Grunderna i teknisk SEO: 4 saker du kan göra idag” härnäst!

Vill du ha fler besökare på din webbplats?