Hur mycket pengar ska man lägga på Google Ads?

Vill du börja annonsera på Google Ads men är osäker på hur mycket pengar du bör satsa? I den här guiden tar vi dig genom stegen för att bestämma en realistisk budget.

Hur mcyket pengar ska man lägga på Google ads: medarbetare på wordpress-webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Spara pengar med en smart strategi

Vi går igenom viktiga steg som målsättning och konkurrensanalys. Dessutom får du också tips på hur du kan optimera din annonskampanj för att uppnå bättre resultat, och vilket förarbete som kan spara in stora summor av din annonsbudget i framtiden. Så hur mycket pengar ska man lägga på Google Ads? Nu kikar vi på det!

Disclaimers – börja med SEO innan du lägger pengar på SEM

Vi måste faktiskt starta den här guiden till hur mycket pengar du ska lägga på Google Ads med en stor och viktig disclaimer. Att bestämma hur mycket pengar man ska lägga på Google Ads är en komplex fråga som beror på flera faktorer.

Det finns ingen universell formel för att beräkna kostnaden för att ligga högst upp på Google. Det varierar beroende på sökord, konkurrens och företagets kvalitetspoäng.

Det är också viktigt att förstå sambandet mellan SEO och SEM, där SEO är sökmotoroptimering och SEM är sökmotormarknadsföring.

Innan du fokuserar på SEM är det viktigt att först investera i SEO. Det kan hjälpa till att förbättra kvalitetspoängen och därmed sänka kostnaden för att annonsera på Google.

Genom att skapa en användarvänlig och relevant webbplats med högkvalitativt innehåll kan du förbättra sina chanser att rankas högre på Google, och därmed öka organisk trafik till sin webbplats. Förutom din tid som lagts ned – helt gratis.

Steg 1: Vad vill du uppnå med Google Ads?

För att ta reda på hur mycket pengar du ska lägga på Google Ads behöver du börja med att ta reda på vilka resultat du vill se. Så, det första steget blir att sätta upp realistiska mål. Vill du öka försäljningen, skapa medvetenhet om ditt varumärke eller få fler besökare på din webbplats?

Att ha tydliga mål kommer att hjälpa dig att rikta din annonsering och bestämma hur mycket du bör investera för att få så bra resultat som möjligt tillbaka.

Ett annat viktigt steg i att bestämma hur mycket du bör investera i Google Ads är att bestämma din målgrupp. Vem är din idealiska kund? Vad är deras ålder, kön, intressen och beteenden?

När du har en tydlig bild av din målgrupp kan du rikta dina annonser mer effektivt och få mer avkastning på din investering.

Steg 2: Hur ser konkurrensen ut?

Konkurrensen är en annan faktor som påverkar kostnaden för Google Ads. Ju fler företag som annonserar för samma sökord, desto dyrare blir annonserna. Det är viktigt att ha en realistisk uppfattning om din bransch och konkurrensen för de sökord du vill rikta dig mot.

Detta kan hjälpa dig att bestämma hur mycket du behöver investera för att vara konkurrenskraftig.

När du har bestämt dina mål, målgrupp och konkurrens, är det dags att bestämma din budget för Google Ads. Nu kommer vi till frågan ”hur mycket pengar ska man lägga på Google Ads?”…

Steg 3: Sätt en realistisk budget

Eftersom att jag som skriver detta nu inte precis har gjort efterforskningar kring ditt företag eller dina sökord, blir det svårt att säga en summa såhär i skrivande stund.

Men, en vanlig rekommendation är att börja med en mindre budget och sedan öka allt eftersom du ser resultat. Detta hjälper dig att undvika att bränna igenom en stor summa pengar utan att se några resultat.

Låt oss säga att du satt annonsmål efter antal klick på annonsen. En enkel formel att följa för att lista ut en bra startpunkt för budgeten är att multiplicera ditt mål antal klick med det genomsnittliga kostnaden per klick.

Så om ditt mål är att få 100 klick per dag och det genomsnittliga kostnaden per klick för dina sökord är 10 kr, då skulle du behöva en daglig budget på 1 000 kr.

Det är viktigt att notera att du kan behöva justera din budget efter hand. Om du upptäcker att det kostar mer eller mindre än du förväntat dig per klick så kan du behöva ändra ditt dagliga eller månatliga budget för att uppnå dina mål.

Steg 4: Anpassa och optimera

När du har lanserat din annonskampanj och börjat få trafik till din webbplats är det viktigt att analysera och optimera din annons för att förbättra dina resultat. Det finns flera olika faktorer att titta på, som t.ex. kvalitetspoäng, click-through rate och konverteringsgrad.

Kvalitetspoängen är en viktig faktor som påverkar hur mycket du betalar per klick. Det är ett betyg som Google ger din annons och webbplats baserat på relevans, användarupplevelse och historik. Ju högre kvalitetspoäng, desto lägre kostnad per klick och bättre annonsplacering.

Click-through rate (CTR) är ett mått på hur många som klickar på din annons i förhållande till hur många som ser den. En hög CTR indikerar en annons som är relevant och intressant för sökaren, vilket kan leda till högre kvalitetspoäng och lägre kostnader.

Konverteringsgraden mäter hur många av dina besökare som faktiskt utför en önskad åtgärd, t.ex. att göra en beställning eller fylla i en formulär. Genom att optimera din annons och webbplats för att förbättra konverteringsgraden kan du öka avkastningen på din investering.

Så hur mycket pengar ska man lägga på Google Ads?

Svaret är att det beror på dina affärsmål, din budget och konkurrensen för dina sökord. För att ta reda på hur mycket pengar du borde lägga på Google Ads kan du följa fyra enkla steg:

  • Definiera dina affärsmål
  • Identifiera relevanta sökord och beräkna kostnad per klick
  • Sätt en realistisk budget
  • Anpassa och optimera din annons för att förbättra dina resultat

Genom att använda Google Ads på ett smart och strategiskt sätt kan du öka din synlighet, öka trafiken till din webbplats och öka din försäljning. Lycka till – och var inte rädd att be om hjälp!

Vill du veta med om det ekonomiska sambandet mellan SEO och SEM? Läs ”Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?” härnäst!

Lägg inte budget på fel strategi