Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

I den här artikeln förklarar vi skillnaden mellan SEO och SEM, och hur du kan använda båda dessa strategier bäst för att förbättra trafiken och avkastningen på din webbplats.

Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

Känner du till skillnaden mellan SEO och SEM? Om inte, oroa dig inte – du är inte ensam. Många människor förstår inte riktigt skillnaden, eller hur båda dessa begrepp fungerar tillsammans för att hjälpa ditt företag att växa på nätet.

SEO är processen att optimera en webbplats för Googles sökresultat

SEO (Search Engine Optimization) är processen att optimera en webbplats så att den visas högre i Googles sökresultat. Och låt mig säga att det inte är lätt! En gång i tiden behövde du bara stoppa in några nyckelord i ditt innehåll och bam: garanterad topplacering på första resultatsidan. Men i dag är det mycket mer än så som krävs för att uppnå bra placeringar.

Att utveckla högkvalitativt innehåll är bara en del. Annonser, backlinks, sidhastighet, engagemang i sociala medier – allt måste du räkna in för att lyckas. Du måste också vara mycket uppmärksam på algoritmuppdateringar från Google varje år; om du inte håller dig uppdaterad kan dina placeringar bli lidande.

Det är en ständig kamp utan vila för den trötta – men tack och lov, oavsett hur svårt det blir eller vilka nya förändringar som kommer, kommer SEO alltid att vara värt ansträngningen för dem som kan bemästra dess komplexitet.

SEM är processen att använda betald reklam för att öka trafiken på en webbplats

SEM står för Search Engine Marketing. I princip en strategi för att få synlighet på sökmotorplattformar genom att använda betalda annonser. Dessa annonser visas högst upp i sökmotorresultaten när potentiella kunder söker efter information eller tjänster som du erbjuder.

Tanken är att se till att ditt budskap sticker ut bland allt annat brus från konkurrerande webbplatser. Få dessa potentiella kunder att klicka sig vidare till din webbplats – så att du kan omvandla dem till betalande kunder.

Det är ett utmärkt sätt att öka den totala trafiken och synligheten för ditt företag. Men det finns naturligtvis en viss kostnad förknippad med denna process eftersom du måste betala för att köra dessa annonser. Så se till att göra lite forskning i förväg och hitta den rätta balansen som fungerar bäst för dig!

SEO är en långsiktig strategi som kan ta tid innan du ser resultat

När det gäller SEO (sökmotoroptimering) finns det inget som kan bli en framgångshistoria över en natt. Det är en långsiktig strategi som kräver kontinuerlig ansträngning och hängivenhet för att se resultat, vanligtvis månader eller år senare. Det kan vara svårt att hålla huvudet kallt när man inte ser någon omedelbar feedback. Men – SEO är ett maraton och inte en sprint.

Oavsett om du utför sökordsanalys, förbättrar webbplatsens arkitektur, optimerar innehållet för sökmotorer eller spårar data, bidrar varje steg på vägen till att förbättra din SEO-profil på lång sikt. Det kommer att finnas toppar och dalar på den här resan, men stora saker tar tid.

Så om du är fortsatt konsekvent kommer du så småningom att skörda frukterna av det hårda arbete som du lagt ner på att göra din webbplats SEO-vänlig.

Bra SEO-arbete ger dig billigare och mer effektiv SEM

Om ditt företag letar efter sätt att öka sin synlighet och räckvidd är det värt att ta en seriös titt på sökmotoroptimering (SEO) och sökmotormarknadsföring (SEM). Även om SEM ofta ses som den snabbare vägen till framgång på webben kan ett bra SEO-arbete göra båda billigare och effektivare.

Till exempel, när du investerar tid i att optimera din webbplats så att den rankar bättre organiskt på sökmotorernas resultatsidor. Då får du mer riktad organisk trafik från personer som söker efter exakt det du erbjuder.

Det bidrar till att minska dina reklamkostnader samtidigt som potentiella kunder kan hitta dig via Google-sökningar. Och eftersom en webbplats som är optimerad för funktioner som mobilvänlighet och webbplatsens hastighet förbättrar användarupplevelsen, kommer du sannolikt att se ett högre engagemang hos de personer som landar på din webbplats.

Kort sagt, lite ansträngning i början med SEO kan spara pengar i det långa loppet. Detta genom att ge dig en effektiv grund för framgångsrika SEM-kampanjer. Så kom ihåg att optimera ditt innehåll. Det kan göra stor skillnad för hur bra ditt företag klarar sig på nätet.

SEO=tid – SEM=pengar

Oavsett vad kommer du behöva lägga resurser för att ha en framgång SEO-strategi. Frågan är om du kan lägga mest tid, eller mest pengar. Och – nästa lilla asterisk är att enbart SEM inte kommer fungera på egen hand i långa loppet.

Att lägga en hel del pengar kan absolut hjälpa dig. Men tiden du lägger kommer alltid vara det som är mest långsiktigt och i slutändan avgörande för framförallt återkommande affärer.

Med SEM händer det att man hamnar högt upp i sökresultat som nästan är helt rätt för den som söker, men inte riktigt 100%. Då riskerar du faktiskt att göra besökaren besviken, eftersom annonsen inte riktigt matchade webbplatsen, produkten eller tjänsten.

Som besökare har vi vissa förväntningar om vad som kommer hända när vi klickar oss in från annonsen. Den som uppfyller förväntningarna bäst kommer långsiktigt ha det bästa resultatet. Bygg en stadig bas med SEO, som du sedan kan boosta med SEM.

Så – allra bäst fungerar metoderna SEO och SEM tillsammans!

Så – vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan SEO och SEM. SEO är en långsiktig strategi som kräver tid och ansträngning för att se resultat, medan SEM är en kortsiktig strategi som kan ge omedelbara resultat, men som också är dyrare.

Ett bra SEO-arbete kommer dock att ge dig billigare och effektivare SEM på lång sikt. Vill du lära dig mer om SEO? Läs ”SEO-strategi: Så skiljer du en bra från en dålig” härnäst!

Vill du ta över sökresultaten?