Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google
Ta del av Kims insikter om webbdesign, vanliga fallgropar, tips – och nya kunskaper från utbildningen i UX-design via Glasgow Caledonian University.
En förvirrande webbplats brukar inte få särskilt många affärer. Användarna lämnar snabbt sidan och söker informationen på konkurrentens webbplats istället. Idag pratar vi med Kim Persson, senior webbutvecklare och UX/UI-designer på Decision By Heart – som just nu går en UX-utbildning via Glasgow Caledonian University.
Vi diskuterar vikten av kompetensutveckling, vanliga fallgropar i UX-design, och hur psykologiska fenomen har en större roll än man kanske tror. Läs vidare för att ta reda på hur du kan placera dig steget före konkurrenterna med den bästa användarupplevelsen!
En UX-designer är någon som jobbar med att förstå kundernas beteende och hur de använder en webbplats. De undersöker målgruppen och utvecklar en design- och användarupplevelse som är skräddarsydd till den tänkta användaren.
Detta är en väldigt viktig process, eftersom det inte bara hjälper till att maximera försäljningen, utan också att skapa en positiv varumärkesbild. En härlig känsla – en bra användarupplevelse (User Experience).
Som Kim säger: ”UX är i mångt och mycket problemlösning. Kunden kommer till dig och använder en tjänst för att de vill lösa ett problem, vad det än är. Om man får dem att känna att de har kontroll och att de förstår vad som händer, då får de ofta en bra upplevelse.”
Kim går i skrivande stund en vidareutbildning i UX-design via UX Design Institute på Glasgow Caledonian University. Vi tycker att det är viktigt att hänga med i utvecklingen inom området, eftersom tekniken och användarvanorna förändras hela tiden.
Kompetensutveckling som detta är dessutom inte bara något som ger våra kunder tillgång till ännu bättre resultat – men också för medarbetarnas inspiration. Att fortsätta utbilda sig och hålla sig uppdaterad inom sitt område är en viktig del av det. Som Kim säger:
”Jag tror att det är viktigt att man är passionerad om det man gör. Och jag tror också att det här med att vilja lära sig mer och att vara nyfiken på vad som händer inom området är viktigt.”
Han berättar mer om att när man har passion och engagemang för sitt arbete kommer det också att synas i slutresultatet, och det är något som våra kunder (och deras kunder) kommer att märka. Det blir en positiv spiral där kunden får en bättre upplevelse, deras företag får fler affärer och ett bättre rykte.
Eftersom att vi bara är människor gör vi många antaganden här i livet. Antaganden som kan gå på en mer eller mindre korrekt intuitiv känsla. Man tycker att hur en webbplats kommer att användas är självklart, speciellt om man varit online sedan barnsben.
Kim har tidigare berättat om den alltför vanliga förekomsten av antaganden när det kommer till UX-design. Något som bekräftats i utbildningen som fokuserar mycket på forskningsmetoder för att undvika just detta.
”Vi har pratat mycket om olika forskningsmetoder. Och fått lite mer svart på vitt om hur man använder dem och när de bäst appliceras. Det är ju såklart väldigt intressant. Vi har kollat mycket på användartester.
I en uppgift har vi analyserat användartester och antecknat ned hur de använt tjänsten som testats. Man blir så himla analytisk, man märker mönster i hur olika användare fungerar och interagerar med en tjänst, och man ser liksom samma mönster återupprepas på olika ställen. Det är intressant.”
En annan intressant upplevelse av utbildningen för Kim har hittills varit hur pass mycket psykologi det faktiskt ligger i UX-design. Hur osäkerhet, vanor och andra psykologiska fenomen spelar in och påverkar designen och dess resultat.
Om du skulle vara tidigt ute på din marknad och samtidigt ge en bra användarupplevelse, ja då är risken att kunden väljer någon annan nästa gång väldigt liten.
Vi människor gillar det vi känner igen, och känner därför en större risk inför att prova något nytt än att stanna kvar där vi redan fått en behaglig känsla. Du vill alltså att ditt företag erbjuder den bästa upplevelsen, så att din målgrupp inte har skäl att gå någon annanstans.
Annars blir din webbplats den där som ingen vill använda. Risken för dig som inte tar UX-design på allvar är att dina kunder tycker att det är lättare att ha att göra med en konkurrent som redan har förfinat sina processer…
En kass UX-design kan alltså verkligen sätta käppar i hjulet för din försäljning. Vi frågade Kim vad han skulle säga till någon som ännu inte satsat på UX, och det var skönt att höra att hoppet inte är borta.
”Det är aldrig för sent! Även om du precis har designat om och publicerat din nya webb eller tjänst, så går det fortfarande att testa och se hur den faktiskt fungerar, om den gör det den ska, om dina användare förstår vad de ska göra. Och göra små justeringar, som kan gör all skillnad i slutändan.”
UX är inte en process som måste göras bara i ett tidigt skede. Det är bra om det görs i ett tidigt skede, för då slipper du ödsla tid och pengar. För då gör du rätt från början. Men du kan fortfarande göra det senare. Så om du vill optimera dig, om du vill få ut mer av det du vill få ut av din webb och potentiellt få in fler affärer och nöjdare kunder, så är det aldrig för sent.”
I slutändan handlar alltså UX-design om att skapa en positiv upplevelse för användarna och att hjälpa kunderna att nå sina mål.
”Det handlar om att verkligen förstå användaren och att skapa en användarupplevelse som är så bra som möjligt. Det är där vi kan göra skillnad.”
Med en stark förståelse för UX-processen och fortsatt kompetensutveckling kan våra webbutvecklare och UX/UI-designers på Decision By Heart skapa webbplatser som verkligen fungerar för användarna. Därmed, också för våra kunders affärer.
Så, om du vill diskutera UX-design vidare och se hur vi kan hjälpa dig är det enkelt. Välkommen att boka ett möte med oss idag!
Vill du veta med om webbdesign? Läs ”UX designens tre dimensioner” härnäst!