Mobilanpassad e-handel med WordPress och WooCommerce

Idag går vi igenom några vanliga misstag att undvika för att skapa en mobilanpassad hemsida och e-handel med WordPress och WooCommerce.

mobilanpassad e-handel med WordPress och WooCommerce: Person som håller i en mobiltelefon

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Nyfiken på hur vi bygger responsiva hemsidor och e-handelsplatser? Kolla in några av våra kundcase, såsom AjaBajaCancer.

Enkel användning i mobilen som nödvändlighet

Mobilanpassning alltså är inte längre en lyx; det är en nödvändighet. Med fler människor som använder sina mobiler för att utföra köp och söka information, blir det en konkurrensfördel att möta dem där de är mest aktiva. Och möta dem utan att tilldela dem några utmaningar. Vår seniora webbutvecklare och UX/UI-designer Tommy, säger såhär:

”Idag surfar de flesta runt på det världsomspunna datanätverket vi kallar internet i mobila enheter. Trots detta läggs majoriteten av krutet på hur webbplatsen upplevs på stora enheter så som laptops och desktop, när krutet egentligen borde läggas på mobila enheter.”

Tommy, som alla vi andra på webbyrån Decision By Heart, arbetar med WordPress och WooCommerce till vardags. Både för vår egen del, men också för våra kunder. En av många fördelar med plattformarna är förutsättningarna att bygga responsiva miljöer – alltså hemsidor och e-handelsbutiker som är mobilanpassade.

Mobilanpassad e-handel med WordPress och WooCommerce

WordPress, från början en plattform för bloggar, har utvecklats till en allomfattande CMS (Content Management System). Dess flexibilitet och användarvänlighet gör det till ett optimalt val för alla typer av webbplatser, inklusive e-handel.

WooCommerce, en fullt integrerad e-handelslösning för WordPress, har nyttjat plattformens flexibilitet och ger användaren möjlighet att skräddarsy och anpassa sin e-handel efter specifika krav och designpreferenser.

Förutom detta finns många fler fördelar med att skapa en mobilanpassad e-handel med WordPress och WooCommerce, såsom: 

Responsiva teman och design

WordPress erbjuder ett överflöd av responsiva teman som garanterar att din webbplats ser lika bra ut på en mobiltelefon som på en dator. WooCommerce, med sina anpassningsbara designalternativ, följer samma princip och säkerställer enhetlig estetik genom hela din webbplats. 

Dessutom – när vi bygger din mobilanpassade e-handel i WordPress och WooCommerce, kan vi skräddarsy den helt och hållet genom vårt egenutvecklade tema. Ett som vi finslipat på, år efter år. 

Optimerad användarupplevelse

WordPress och WooCommerce fokuserar på att ge användarna en smidig upplevelse, särskilt på mobila enheter. En intuitiv användargränssnittsdesign gör det enkelt för kunder att navigera, söka och genomföra köp på en mobiltelefon eller surfplatta.

Sökmotorvänliga strukturer

Båda plattformarna har inbyggda funktioner som underlättar SEO-optimering. En mobilanpassad e-handel är mer benägen att rankas högt på sökmotorresultatsidor, vilket ökar synligheten och drar till sig mer trafik. Alltså, mer potential för fler affärer via webben.

Kraftfulla tillägg och utbyggbarhet

WordPress har en enorm samling av tillägg och WooCommerce har ett brett utbud av utbyggbara funktioner. Detta gör det möjligt att integrera betallösningar, hantera lager och erbjuda specialanpassade funktioner som är avgörande för en utmärkt e-handel.

Tips för en mobilanpassad e-handel med WordPress och WooCommerce

Undvik fenomenet “wall of text”

Som SEO Copywriter kan jag (Ulrika) tipsa om att kontrollera att du inte har en “wall of text” i mobilversionen av din e-handel. I artiklar som denna är läsaren redan här för att läsa en längre text, men jag försöker ändå göra korta stycken där det fungerar.

Annars blir det lätt att texten täcker hela skärmen i mobilen, och det känns genast övermäktigt att ta sig igenom. Vi känner oss gärna lite fångade om det inte finns lite luft runtom. 

Särskilt viktigt blir detta på den text som finns på din e-handel. När du besöker en sådan har du ett annat syfte än att läsa massa text i åtanke. Så – när du skriver din e-handelscopy, håll dig kort och koncist. 

Kolla också att typsnittet och textstorleken inte blir för stora i mobilen (så det täcker hela skärmen) eller att det blir för smått (så att det blir ansträngande att se). På så vis kan din e-handelsbesökare enkelt “scanna” sidan med ögonen och snabbt få den information som behövs för att genomföra sitt köp. 

Undvik överdimensionerad design

Webbutvecklaren Tommy berättar om ett liknande problem, men utifrån ett designperspektiv: 

“Ett tips kan vara att inte designa för stort i mobil. Det blir lite samma princip som med mycket text. Det blir mycket scroll och mindre överskådligt. Så i en webshop ska man inte vara rädd för att visa produkterna i två kolumner istället för en i mobila enheter.”

Det är alltså verkligen en balansgång mellan att hålla saker och ting enkelt, utan att det känns för inzoomat. 

Optimera bilder för snabb laddning

Många mobilanvändare har begränsad bandbredd eller är på platser med långsam internetanslutning. Se till att dina produktbilder och andra grafiska element är komprimerade för att minimera laddningstiden.

Använd rätt bildformat och storlek för mobila enheter för att förhindra överdriven dataanvändning och förbättra den övergripande användarupplevelsen.

Se över dina CTA-knappar

Call-to-Action (CTA) knappar är avgörande för konverteringar i e-handel. Säkerställ att dina köpknappar och andra viktiga CTA-element är tydliga och enkla att trycka på även på små skärmar.

Använd större och mer framträdande knappar för att underlätta användning och göra det enkelt för mobilanvändare att snabbt ta de önskade åtgärderna på din e-handelssida.

Bortse inte från testning

Glöm inte att testa din webbplats regelbundet på olika enheter och webbläsare. Det är lätt att glömma bort när du gör ändringar i desktopvyn, men lägg till en extra kontroll i din rutin. Det säkerställer en konsekvent och problemfri upplevelse för alla användare oavsett enhet.

Kontrollera din mobilversion idag

Att ignorera mobilanpassning kan leda till förlorade affärsmöjligheter, missnöjda kunder och en försämrad sökmotorrankning. Å andra sidan, genom att omfamna mobilanpassningen, positionerar du ditt företag för ökad synlighet, förbättrad användarupplevelse och ökad försäljning.

Med WordPress och WooCommerce har du en kraftfull kombination som ger dig verktygen att skapa en mobilanpassad webbplats och webbshop som överträffar förväntningarna. 

Är du redo för bättre konvertering på din webbplats?