Därför bör du optimera Google My Business  – och såhär gör du

Det är viktigt att optimera Google My Business av många olika skäl – både för din skull och för dina kunders skull. Ta kontroll över din representation på Google idag med dessa tips!

optimera google my businnes: närbild på händer som håller en mobil som visar google maps

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Att optimera Google My Business 

Att vara synlig och trovärdig på Google är avgörande för att attrahera nya kunder och skapa tillväxt för ditt företag. Därför är det bra att du förstår vikten av att optimera din närvaro på Google My Business.

Genom att göra detta kan du ge ditt företag ett professionellt och välrepresenterade skyltfönster online. Låt oss guida dig genom processen och se till att ditt företag står ut i den digitala världen!

Vad är Google My Business?

Google My Business (GMB) är en kostnadsfri plattform från Google som gör det möjligt för företag att hantera sin online-närvaro på Google, inklusive Sök och Maps.

Med GMB kan du skapa och underhålla en profil för ditt företag, uppdatera företagsinformation som adress, telefonnummer och öppettider, lägga till foton och videor, svara på kundrecensioner, få insikter om hur kunderna hittar ditt företag och mycket mer. Att optimera sin GMB-profil är viktigt för att företag ska synas på Google och nå ut till en bredare publik.

Osynlighet som leder till förlorade affärsmöjligheter

Du vet att ditt företag har mycket att erbjuda, men det verkar inte kommuniceras på rätt sätt till potentiella kunder. Hur ska de då kunna välja ditt företag för sina inköp?

Eller när någon potentiell rekrytering kollar upp ditt företag, då är det otroligt viktigt att du visar upp den härliga firma du faktiskt har. Undra hur många ansökningar från riktiga stjärnor som inte skickats in på grund av din dåliga representation på Google?

Att vara osynlig på Google innebär alltså att du går miste om viktiga affärsmöjligheter. Potentiella kunder som aktivt söker efter dina produkter eller tjänster kommer inte att hitta dig.

Att ditt telefonnummer inte finns direkt att klicka på, utan finns bakom ett extra länkklick kan vara det som gör att du blir bortvald.

Men – ibland kan det till och med vara värre att de hittar din företagsprofil. För hur ser den ut egentligen? En tom beskrivning, en enstaka halvkass recension och några riktigt gamla bilder på en kontorslokal ni hade för fyra år sedan?

Det är inte helt ovanligt om man inte har tagit ett grepp och optimerat sin Google My Business-profil. Men då, till de goda nyheterna – det behöver inte vara så svårt. Och nu kommer planen.

Planen – så kan du optimera din företagsprofil på Google My Business

Verifiera din företagsprofil: Först och främst måste du verifiera och äga din företagsprofil på Google My Business. Detta innebär att du får bekräfta att du är ägaren av företaget och får tillgång till alla funktioner.

Här är det steget som kan kräva lite hjälp från någon som har erfarenhet kring att jobba med Google. I övrigt kan du göra allt själv om du så önskar!

  • Uppdatera företagsinformationen: Se till att all företagsinformation är korrekt och uppdaterad, inklusive företagsnamn, adress, telefonnummer och öppettider. Detta hjälper till att ge potentiella kunder korrekt information om ditt företag.
  • Skapa en engagerande företagsbeskrivning: Använd företagsbeskrivningen för att berätta om ditt företag, dess unika fördelar och vad du erbjuder. Var tydlig, kortfattad och fokusera på att locka intresse.
  • Lägg till högkvalitativa bilder och videor: Bilder och videor ger din företagsprofil liv och gör den mer attraktiv för besökare. Lägg till bilder som visar ditt företag, produkter, tjänster och arbetsmiljö. Se till att bilderna är av hög kvalitet och representerar ditt företag på ett positivt sätt.
  • Hantera recensioner: Var aktiv när det gäller att hantera och svara på recensioner från kunder. Tacka för positiva recensioner och svara på eventuella negativa recensioner på ett professionellt och konstruktivt sätt. Detta visar att du bryr dig om kundens feedback och kan hjälpa till att bygga förtroende. Du kan dessutom aktivt be dina nöjda kunder att lämna en recension. Har man haft en bra upplevelse ställer man ofta gärna upp på det!
  • Lägg till rätt kategorier och nyckelord: Välj relevanta kategorier och använd nyckelord som beskriver ditt företag och vad du erbjuder. Detta hjälper Google att förstå vilka sökningar din företagsprofil bör visas i.

Professionellt utseende och trovärdighet

Genom att optimera din Google My Business-profil kommer ditt företag att synas på Google och nå ut till en bredare publik. En professionell och trovärdig profil kommer att ge ditt företag en fördel gentemot konkurrenterna och öka chansen att bli valt av potentiella kunder.

Du kommer att bygga upp förtroende och skapa en positiv image som kan att bidra till tillväxt och framgång för ditt företag. Så – optimera din närvaro på Google My Business och låt ditt företag skina online!

Nyfiken på mer din företagsprofil på Google? Läs ”Varför Google ratings är viktiga för ditt företags marknadsföring” härnäst!

Behöver du hjälp på Google?