SEO optimering – vinn i sökresultatet

Att lyckas med SEO optimering är en konstform. För att öka dina sidors chanser att komma högt upp i sökresultatet finns det många saker du kan göra. Idag ger vi dig några exempel!

SEO optimering: Medarbetare på webbyråns kontor i karlstad

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Vad är SEO optimering?

Den här artikeln handlar om vad SEO optimering är och hur du ska vinna i sökresultatet. Vi kommer att gå igenom följande punkter:

  • Vad är SEO optimering?
  • SEO optimering – något för dig?
  • Vilka sidor prioriterar Google?
  • SEO optimering – Välj rätt nyckelord
  • On-page SEO
  • Off-page SEO

1. Vad är SEO optimering och varför ska du göra det?

SEO, Search engine optimization, handlar om att optimera din hemsida och innehållet så att sökmotorer förstår det. Om sökmotorerna kan förstå ditt innehåll kan de också lyfta upp dina sidor i sökresultatet, så att dina användare kan få svar på sina frågor eller lösa sina behov eller problem genom din webbplats. Det handlar inte bara o

m att skriva bra texter utan också ta hänsyn till diverse tekniska aspekter. Detta för att göra det lättare för sökmotorernas indexeringssystem att hitta, analysera, förstå sambanden och indexera alla dina sidor.

SEO optimering

Skapa rätt förutsättningar för Google

Något förenklat skulle man kunna säga att Google spindlar din hemsidas innehåll och hemsidans alla länkar. Detta för att öka förståelsen, se sambanden och kunna kategorisera in all information i ett gigantiskt bibliotek med en innehållsförteckning, s.k index.

Det är därför det är så viktigt med internlänkar på sidorna så att Googles spindlar kan följa dina länkar. På så sätt kan Google skapa sig en god uppfattning om hela din hemsida, vad dina enskilda sidor handlar om och hur det hänger ihop.

Om du dessutom lyckas få andra viktiga kunskapskällor och auktoriteter inom ditt område att länka till dina sidor, kommer Googles spindlar att följa dessa till din hemsida. Eftersom trovärdiga kunskapskällor inom ditt område länkar till dig och ditt innehåll måste dina sidor också vara trovärdiga. Mer om detta i avsnitten nedan.

Googles algoritm

Så här långt är det ju enkelt och förståeligt och när Google har spindlat, hittat, analyserat och kategoriserat all din information, stoppas det in i ett gigantiska informationsbibliotek.

Googles uppgift blir sedan att utifrån sökfrågan som dina potentiella kunder skriver in i sökrutan, ta fram de bästa svaren från det indexerade biblioteket.

Det är här Googles algoritm kommer in i bilden med +200 variabler.  Gemensamt har de till uppgift att sortera ut de bästa svaren på den specifika sökfrågan.

De bästa svaren hamnar högst upp i sökresultatet och sedan i fallande ordning. Här vill du att dina sidor skall komma så högt upp som möjligt.

Det är här de diverse tekniska detaljerna kommer in i bilden som du måste ta hänsyn till. De tekniska detaljerna är några av algoritmens variabler som vi beskriver mer i nedanstående avsnitt. Dessa måste du ta i beaktning och arbeta med när det gäller SEO optimering.

Matchmaking mellan sökfråga och svaret

Matchmaking känner du säkert till i andra sammanhang, men här handlar det om att matcha sökfrågan mot det bästa svaret. Själva sökfrågan passerar Googles algoritm som är ”matchmaker” i det här fallet. Algoritmen har till uppgift att ta fram de bästa sidorna med de bästa svaren ur sitt informationsbibliotek.

Därefter presenteras de i form av länkar i sökresultatet SERP som det också kallas (Search Engine Result Page). Detta för att dina potentiella kunder ska kunna klicka på länken och landa på din webbsida för att få informationen, hjälpen och svaren de söker efter.

Det är därför viktigt att du jobbar med din sida så att Google med sin algoritm förstår att din sida är det bästa svaret. Detta arbete kallar vi för SEO optimering.

Egentligen så finns ju ordet optimering med i namnet SEO (Search Engine Optimization) fast på engelska. Det är vanligare idag att säga SEO i Sverige och då blir det SEO optimering även om det blir lite tårta på tårta.

2. SEO optimering – något för dig och din hemsida?

Miljoner sökningar sker varje dag. Många av dessa är specifika och har ett tydligt mål. Många personer söker efter vissa produkter och tjänster med en intention att köpa och betala. Andra vill skaffa sig mer information om företag och organisationer innan de bestämmer sig för att ta kontakt. Här har du din chans att bygga en relation med den potentiella kunden.

När en potentiell kund går i köptankar gör kunden oftast en inledande research om produkten/tjänsten, med diverse funderingar och frågetecken kring den. När de då googlar dessa görs det ofta i form av en fråga eller längre sökfras.

Om svaren i sökresultatet inte känns helt rätt med hänsyn till vad kunden var ute efter, förfinas sökningen tills kunden upplever att rätt sidor visas i sökresultatet. Och om ditt företag jobbat med SEO och kontinuerlig SEO optimering borde dina sidor komma högt upp i sökresultatet. Har du gjort det riktigt bra erbjuder du både svaret på sökarens fråga och produkten eller tjänsten som löser problemet.

Studie på 5 miljoner Google sökningar

Backlinko har gjort en relativt ny studie (Google CTR stats) som visar Organic CTR (Click Through Rate -hur många som klickar vidare) på 5 miljoner sökningar. Det som har varit intressant är att ta reda på procentuell andel klick beroende på placering i sökresultatet.

Resultatet visar att det är oerhört viktigt att kontinuerligt jobba med SEO optimering, eftersom syftet är att komma högre upp i sökresultatet och därmed få mer trafik till sina sidor.

Här ser du CTR statistiken och en tydlig anledning till varför det är viktigt för dig att jobba med SEO optimering kontinuerligt.

  • #1 i sökresultatet, 31,73 % av klicktrafiken
  • #2 i sökresultatet, 27,71 % ”
  • #3 i sökresultatet, 18,66 % ”
  • #4 i sökresultatet, 13,60 % ”
  • #5 i sökresultatet, 9,51 % ”
  • #6 i sökresultatet, 6,23 % ”
  • #7 i sökresultatet, 4,15 % ”
  • #8 i sökresultatet, 3,12 % ”
  • #9 i sökresultatet, 2,97 % ”
  • #10 i sökresultatet, 3,12 % ”

Bara 0,78% av alla Google sökningar genererade klick från Goggles 2:a sökresultatsida.

Få mer klicktrafik än plats 1 dvs 31,73%

Går det att få mer klicktrafik än plats 1 och 31,73 % av klicken? När vi pratar om organisk klicktrafik dvs inte betald sökmotormarknadsföring så går det att få mer klicktrafik än vad plats 1 genererar. Vi skulle kunna skapa en webbsida som landar på plats 0 genom en så kallad snippet.

Plats 0 är över plats 1 och precis under de betalda annonserna. Den platsen skulle rent teoretiskt kunna få mer trafik än plats 1 eftersom en snippet är betydligt större och tar mer plats ”above the fold – dvs vad man ser direkt utan att scrolla. #0 tar generellt upp i höjd motsvarande vad 2-3 resultatlänkar skulle ta tillsammans som då åker ner. Mer om snippet kan du läsa i vår artikel SEO trender 2020.

Det andra sättet är att helt enkelt se till att fler av dina sidor svarar på samma sökning och tar upp både # 1, 2 och 3 (I bästa fall ännu fler) i sökresultatet.

Bra exempel med Smiling Workplaces

Exempel på detta är Smiling Workplaces som är sharepoint specialister och kund till oss. På sökningen ”sharepoint kvalitetssystem” dyker 2 av Smilings sidor upp som #1 och #2. En nyhet från en annan sajt som handlar om att Smiling levererar kvalitetssystem i sharepoint hamnar som länk #3.

I sammanhanget skulle Google kunna tycka att Smiling Workplaces är relevant i samband med sharepoint kvalitetssystem eftersom flera olika sidor och en nyhetssajt publicerar information om detta.

Smiling skulle alltså rent teoretiskt kunna få 31,78% + 27,71% + 18,66% av all klicktrafiken på den sökningen dvs 78,15%. Det är ju inte så dumt.

Där du med din verksamhet lyckas förklara att det är du, dina produkter och tjänster som är själva lösningen.

Med andra ord, Google prioriterar webbsidor som är tillgängliga har ett högkvalitativt och relevant innehåll som är användbart. Det hjälper besökarna att nå sina mål genom besöket på rätt sida.

Så här kan du hjälpa Google – och dig själv

Googles algoritm är väldigt avancerad och förändras ständigt, men följande är bra att känna till:

Se till att din hemsida är tillgänglig fullt ut och att Google kan komma åt hela innehållet genom ”crawling (spindling)” och dessutom förstå innehållet och sambanden. Trasiga länkar, konstiga namn på sidor, ostrukturerat innehåll som inte är användbart och som inte hänger ihop med själva sökordet, är exempel på saker du behöver fixa.

Google måste förstå sidans innehåll och om sidan är ett bra svar på en specifik sökning (nyckelord eller nyckelordsfras). Om Google förstår din hemsidas innehåll och vilken sökning sidan skall matchas ihop med, ja då finns det goda förutsättningar.

Google letar efter sidor som innehåller högkvalitativ, relevant och användbar information som svar på sökarens frågor och behov. Ditt innehåll behöver alltså motsvara detsamma med hög kvalité, trovärdigt och relevant, samt användbart innehåll. Detta för att dina besökare skall få den hjälp de behöver och letar efter.

Googles algoritm avgör genom spindling, analyser och utvärdering, din hemsidas innehåll för att matcha sökningen med innehållet baserat på nyckelord och andra faktorer (kända som “ranking signaler”).

Google avgör också kvaliteten genom ett antal andra metoder, som exempelvis att det är andra som bedömer hur kvalitativt ditt innehåll är och inte du själv. Det sker genom bland annat deras artificiella intelligens med Rankbrain som lär sig hur du som besökare interagerar med sökresultatet. Vilket resultat i ordningen du klickar på, hur länge du stannar på sidan, ”bouncar” tillbaka till sökresultatet för att välja en annan länk.

I vår artikel om SEO trender 2020 skriver vi om trovärdighet utifrån Googles EAT. (Expertise, Authority, and Trust).

Alltså hur trovärdig, tillförlitlig och kunnig du är inom ditt område. Kompetens, auktoritet och trovärdighet (EAT) är absolut en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna för Google-algoritmen. Vi skall ju komma ihåg att Googles målsättning är att organisera all information, göra den tillgänglig och användbar.

Det mest troliga är att det är andra som bedömer om ditt innehåll är användbart och det ger viktiga signaler till Google.

3. Vilka sidor prioriterar Google?

Hur avgör Google vilka sidor som hamnar högst upp i sökresultatet? För att ta reda på det behöver du känna till Googles målsättningar och hjälpa Google att nå dem. Om du hjälper Google nå sina målsättningar så kommer Google att hjälpa dig tillbaka och ge dina sidor större chanser i sökresultatet. Men vad är då Googles målsättning?

Googles målsättning är att organisera hela världens information och göra den tillgänglig och användbar. Det innebär att göra informationen tillgänglig för dig och ge dig det bästa och mest relevanta svaret, på din sökfråga eller sökfras. Informationen som du får blir användningsbar, genom att du då vid det tillfället kan lösa dina problem, behov eller utmaningar.

Så länge du får ett relevant svar som är användbart och hjälper dig lösa det du ville lösa, så kommer du och många andra använda Google. Det tjänar Google såklart på men det gör du också genom att få klicktrafiken till din hemsida. Trafiken från potentiella kunder som letar lösningar på sina problem, behov och utmaningar.

Där du med din verksamhet lyckas förklara att det är du, dina produkter och tjänster som är själva lösningen.

Med andra ord, Google prioriterar webbsidor som är tillgängliga har ett högkvalitativt och relevant innehåll som är användbart. Det hjälper besökarna att nå sina mål genom besöket på rätt sida.

Så här kan du hjälpa Google – och dig själv

Googles algoritm är väldigt avancerad och förändras ständigt, men följande är bra att känna till:

Se till att din hemsida är tillgänglig fullt ut och att Google kan komma åt hela innehållet genom ”crawling (spindling)” och dessutom förstå innehållet och sambanden. Trasiga länkar, konstiga namn på sidor, ostrukturerat innehåll som inte är användbart och som inte hänger ihop med själva sökordet, är exempel på saker du behöver fixa.

Google måste förstå sidans innehåll och om sidan är ett bra svar på en specifik sökning (nyckelord eller nyckelordsfras). Om Google förstår din hemsidas innehåll och vilken sökning sidan skall matchas ihop med, ja då finns det goda förutsättningar.

Google letar efter sidor som innehåller högkvalitativ, relevant och användbar information som svar på sökarens frågor och behov. Ditt innehåll behöver alltså motsvara detsamma med hög kvalité, trovärdigt och relevant, samt användbart innehåll. Detta för att dina besökare skall få den hjälp de behöver och letar efter.

Googles algoritm avgör genom spindling, analyser och utvärdering, din hemsidas innehåll för att matcha sökningen med innehållet baserat på nyckelord och andra faktorer (kända som “ranking signaler”).

Google avgör också kvaliteten genom ett antal andra metoder, som exempelvis att det är andra som bedömer hur kvalitativt ditt innehåll är och inte du själv.

Det sker genom bland annat deras artificiella intelligens med Rankbrain som lär sig hur du som besökare interagerar med sökresultatet. Vilket resultat i ordningen du klickar på, hur länge du stannar på sidan, ”bouncar” tillbaka till sökresultatet för att välja en annan länk.

I vår artikel om SEO trender 2020 skriver vi om trovärdighet utifrån Googles EAT. (Expertise, Authority, and Trust).

Alltså hur trovärdig, tillförlitlig och kunnig du är inom ditt område. Kompetens, auktoritet och trovärdighet (EAT) är absolut en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna för Google-algoritmen.

Vi skall ju komma ihåg att Googles målsättning är att organisera all information, göra den tillgänglig och användbar. Det mest troliga är att det är andra som bedömer om ditt innehåll är användbart och det ger viktiga signaler till Google.

Exempel på ranking signaler

Några fler saker som är s.k ranking signaler är:

Antalet backlinks och kvaliteten på dessa. Dvs hur många andra trovärdiga källor med hög auktoritet inom ditt område som länkar till ditt innehåll.

Organisk CTR. Procentuell andel klick på dina länkar i sökresultatet.

Laddtid och om sidan är responsiv, dvs mobilvänlig.

HTTPS:// är en ranking signal. Dvs, säker surf med en s.k krypterad tunnel mellan din webbläsare och hemsidan du surfar på.

On-page SEO är en rankingfaktor och det pratar vi mer om nedan.

Dwell time, dvs hur länge en besökare stannar på din sida utan att bounca tillbaka och klicka på en annan länk. Desto längre – desto bättre såklart.

Det finns som sagt +200 rankingfaktorer som Googles algoritm utgår ifrån. Dessa uppdateras också ständigt och jämt, för att försäkra sig om att alltid leverera det sökaren vill ha.

4. SEO optimering – Välj rätt nyckelord

Steg 1 i SEO optimering är att bestämma vad du faktiskt optimerar mot. Vilket innebär att du bör ta reda på vad dina målgrupper har för problem, behov och utmaningar som du kan lösa med din verksamhet.

Det måste finnas en relation mellan målgruppernas problem och vad ditt företag håller med. Du och ditt företag är ju lösningen och just därför ni finns till.

Vad skulle de söka på för att lösa sina problem, behov och utmaningar? Troligtvis finns det en del sökord som du själv skulle vilja komma upp på, men det som är viktigare är vad dina målgrupper skulle söka på med kopplingen till dig.

Ta reda på nyckelorden med Google suggest

För att komma fram till nyckelorden, förutom de du själv tänker på, så skulle du kunna fråga kunder, potentiella kunder eller använda webbtjänster och verktyg. Vi använder en del verktyg såsom SemRush m.fl men du skulle exempelvis kunna använda Google Suggest/autocomplete.

Det är ett gratisverktyg och kommer med förslag på söktermer så fort du skriver sökfrågan i Googles sökfält. När du börjar skriva kommer förslag direkt på sökningar som någon har sökt på förut. Google Suggest är ett utmärkt verktyg.

Nedan visar jag exemplet med Smiling Workplaces som jag pratade om tidigare. I detta fall börjar jag skriva Sharepoint kv…..och då dyker sökningar upp som någon har gjort tidigare. I det här fallet ”Sharepoint kvalitetssystem” och kvalitetsledningssystem Sharepoint”.

Då vet jag att det är relevanta sökningar som någon har gjort tidigare. Då kan jag använda mig av något av dessa nyckelord när jag planerar mitt innehåll och SEO optimering.

Fler nyckelfaktorer

Det finns flera andra nyckelfaktorer att ta hänsyn till när du ska välja ut nyckelord till din sida:

Antal sökningar – Första faktorn är att ta reda på hur många sökningar det utvalda nyckelordet har. Ju fler som söker, desto större chanser att nå ut till en stor publik. Här behöver du ett verktyg.

Relevans – En sökfras kan vara välanvänd men det betyder inte nödvändigtvis att den är relevant för dina potentiella kunder. Det kan ju vara så att samma nyckelord används inom många branscher. Exempelvis ”projektledare”.

Här behöver du komplettera sökordet med något mer relevant för din bransch. Relevans mellan nyckelord och innehållet på din sida är en essentiell ranking signal. Googles ”Rankbrain” märker om besökaren efter en sökning lämnar sidan fort för att backa ur och välja en annan länk i sökresultatet. Det har en negativ inverkan på rankingen.

Konkurrens – Väldigt populära nyckelord kan förvisso dra en väsentlig mängd trafik, men det är andra företag också medvetna om. Konkurrensen kan bli för tuff, vilket innebär att de populäraste nyckelorden inte alltid innebär det bästa resultatet med hänsyn till det arbete som behöver läggas ner.

Sökintention, nyckelord och innehåll

Nyckelordet eller sökordet som det också kallas har en avgörande betydelse för resten av ditt innehåll. Vad är sökintentionen när besökaren väljer att söka på ett specifikt nyckelord? Dvs vad vill de lösa?

Vilket innehåll förväntar sig besökaren mötas av kopplat till själva sökningen. Här måste det stämma, annars är risken stor att besökaren ”bouncar” tillbaka till sökresultatet och väljer en annan länk.

Återigen Rankbrain håller koll på detta. Om många besökare gör samma manöver kommer din länk automatiskt att halka ner i sökresultatet. Det är alltså dina besökare som avgör om innehållet är trovärdigt, relevant och användbart kopplat till den sökning som de gjorde.

Du måste alltså ta reda på mer om dina potentiella kunders beteende, vilka sökord de kommer använda och vad sökintentionen är. Dvs vad de är ute efter genom att välja just det sökordet. Här kommer en enklare sammanställning över vad du behöver fundera kring:

  • Typiska problem din målgrupp står inför som du kan lösa?
  • Vilka sökord kommer de använda?
  • Vilken typ av språk använder de sig av?
  • Intentionen med sökningen, vad är den?
  • Vad vill de få hjälp med att lösa?
  • Förväntningarna. Vad förväntar de sig att finna vid besöket?

När du har jobbat med frågeställningarna ovan har du inte bara ha en lista med möjliga sökord utan också en idé om vad sökintentionen, dvs vad de är ute efter när de söker med just de aktuella sökorden.

Med svaren på frågorna kan du sedan forma ditt innehåll så att det blir trovärdigt, relevant, användbart och matchar mot besökarens sökintention. Enligt min mening ett viktigt arbete inom SEO optimering.

5. On-page SEO

När du har bestämt dig för vilka nyckelord du vill fokusera på, är det dags att börja jobba med de många detaljerna på din sida. Det kallas för on-page SEO. Syftet är att få Google att förstå vilket nyckelord sidan skall matchas mot och om innehållet på sidorna uppfyller besökarnas intentioner med besöket utifrån sökningen.

Syftet är också att få Google att förstå vilken typ av företag ni är, inom vilken bransch, vad ni håller på med, vilka produkter och tjänster ni erbjuder och vilken auktoritet ni är inom området. Allt vägs samman för att kunna lyfta dina respektive sidor till den nivå i sökresultatet de förtjänar enligt Googles mening.

Nedan kommer några viktiga delar att ta hänsyn till och arbeta med gällande On-page SEO.

Titeltaggar

Även om Google hela tiden jobbar mot att folk inte ska proppa sidan full med nyckelord utan att det ska användas lagomt många gånger (ungefär 1 gång per 100 ord), så är det fortfarande viktigt att det ska förekomma flertalet gånger för att ranka. Det mest slagkraftiga stället att ha nyckelordet i är titeltaggen.

Det är inte sidans huvudsakliga rubrik, inte heller h1 eller h2 HTML-element utan det är vad som står och syns i flikfältet högst upp i webbläsaren.

Titeltaggar som startar med nyckelordet lyckas bättre än om man stoppar in nyckelordet i slutet av titeltaggen enligt Moz.

Längden på titeltaggen som Google visar varierar, men en bra tumregel är mellan 55-60 tecken.

Meta descriptions taggen

Medan titeltaggen är rubriken så är meta description taggen ett fönster för ditt säljbudskap. Det är här du kan, med hjälp av bra budskap, enkla formuleringar och tydliga CTA (Call To Action), få folk att klicka.

Google använder inte nyckelordet i meta description som en direkt ranking signal. Men description taggen kan ha en ökad betydelse för CTR click-through-rate, dvs hur många som klickar vilket är en ranking signal.

Längden på meta description taggen varierar också beroende på vilka tecken du använder. En bra tumregel är ca 50-160 tecken där det optimala är mellan 155-160 för att utnyttja möjligheten till fullo för ditt budskap. En djupare beskrivning om meta description taggen kan du läsa om på Moz hemsida.

H1 taggen och andra rubriktaggar H2, H3, H4 m.fl.

H1 taggen används som ”second title tag” och huvudrubrik för det sidan handlar om. Du skall allra helst bara ha en H1 tagg på sidan för att inte förvilla Google om vilket huvudämne sidan handlar om. De andra rubriktaggarna skall användas i kronologisk ordning med rubrik och underrubrik. Det är viktiga signaler hur ditt innehåll hänger ihop med stycken och understycken.

H1 taggen används som en sekundär relevans signal till titel taggen. Detta enligt en studie genomförd av Backlinko.

Innehållsförteckning

Genom att använda en innehållsförteckning överst på sidan hjälper det både användaren och Google att förstå vad sidan innehåller. Det kan också resultera i internlänkar där du från innehållsförteckningen länkar till de olika avsnitten.

Innehåll

När besökaren väl klickat sig in på sidan, är så klart innehållet de möts av väldigt viktigt. Det måste vara bra helt enkelt. Det ska vara informativt, enkelt att förstå, trovärdigt, relevant och användbart. Ja, jag har nämnt det ett antal gånger i texten men det kan inte poängteras nog.

Några viktiga tankar du kan ha med dig för att lyckas med SEO optimering av ditt innehåll:

  • Rejält och unikt – Om du har flera sidor med vad som Google definierar som korta texter (under 400 ord), kommer du inte försvinna ur sökresultatet. Däremot har de själva sagt att de alltid föredrar längre och unikt material. Det är också viktigt att som sagt inte ha samma text publicerad på olika sidor. Då får du antingen göra separat innehåll för varje sida, eller dra ner på antal sidor.
  • Engagemang – Googles sökmotorer har börjat lägga större vikt vid engagemang och användarvänlighet. Ditt sätt att påverka detta är att se till att sökarens fråga besvaras i texten, och att de då i sin tur stannar kvar på sidan och interagerar med ditt innehåll. Och då är det en viktig aspekt att ha korta laddtider och en enkel och överskådlig design, som gör det lätt att hitta på sidan.
  • Delarvänlighet – Det är viktigt att hela tiden ha i åtanke att varje sida ska skärskådas utifrån, om och vilka som kommer dela den. Har man för många sidor som inte delas tillräckligt kan det se dåligt ut för sidans helhet hos sökmotorer.

Snabb laddningstid

Både Google och Bing använder ”page speed” som en viktig ranking faktor. Det är därför viktigt att du ser till att dina sidor laddar snabbt. Sökmotorers spindlar kan estimera din sidas hastighet ganska exakt baserat på dina sidors HTML kod.

Det finns många fler faktorer att ta hänsyn till gällande on-page SEO men vi nöjer oss såhär i denna artikel.

6. Off-page SEO

Nu kommer vi till ett avsnitt som blir allt viktigare. Det har med Googles målsättning att göra med att organisera all världens information och göra den tillgänglig på ett trovärdigt, relevant och användbart sätt.

Det spelar inte så stor roll om du själv hävdar att du är trovärdig på din egen hemsida. Det Google verkligen bryr sig om är att andra säger det om dig.

Off-page SEO inkluderar alla aktiviteter du gör utanför själva hemsidan. Allt för att få Google och andra sökmotorer att se din hemsida som trovärdig, pålitlig och auktoritär inom ditt område.

Vanliga aktiviteter är att få andra trovärdiga källor att länka till din hemsida (backlinks), uppmuntra sökningar på ditt varumärke, öka engagemanget och dela innehåll i sociala media. Backlinks och andra off-site signaler tillhör fortfarande fundamentet i Googles algoritm.

I en undersökning som gjorts av backlinko, 2020 search engine ranking factors visade det sig att det finns en tydlig koppling mellan backlinks och Googles ranking.

Betydligt svårare så kavla upp ärmarna

Oftast är off-page SEO betydligt svårare att genomföra än on-page SEO, så det gäller att du kavlar upp ärmarna. Följande aktiviteter kan du jobba med gällande off-page SEO, för att öka din trovärdighet inom ditt område.

  • Skriv intressanta artiklar inom ditt område och bjud på kunskap och tips! Promota dessa i sociala medier.
  • Få dina kunder att ge positiva omdömen. På din egen hemsida, Facebook, Google My Business, trustpilot m.fl.
  • Om du har något riktigt intressant att bjuda på i form av artiklar eller inlägg, så är det mer troligt att läsaren vill dela och länka till din sida.
  • Jobba aktivt med att få länkar från trovärdiga källor inom ditt område. Ett exempel kan vara att få kunniga, auktoritära personer/ företag/ organisationer inom ditt område att ge sin syn i en artikel som du skriver inom området. En artikel som de senare kommer vilja dela och länka till.

Alternativet till punkten ovan är ”strategisk gäst-bloggning” där auktoriteter inom ditt område ”gäst-skriver” som de senare kommer vilja dela och länka till.

Varumärkes signaler är något som Google använder sig av för att ta reda på om din webbplats är ett legitimt varumärke. Det innebär helt enkelt att sökaren skriver in ditt varumärke i sökrutan. Oftast för att de redan känner till eller har sett ditt varumärkesnamn och redan vet eller är nyfikna på vad du håller på med.

All typ av marknadsföring som du håller på med kan generera sökningar efter ditt varumärke i Google. Det leder till att din hemsida blir ett legitimt varumärke inom ditt område.

Här är det egentligen bara fantasin som sätter sina gränser för vad du kan göra. Men när det gäller Off-page SEO så vill jag understryka att backlinks är SUPERviktigt.

Det handlar inte om mängden länkar utan om kvaliteten på länkarna, dvs kvaliteten på källorna som länkar till dina sidor.

Om du vill att de länkar du bygger skall ge en boost i sökresultatet, måste det vara från källor som redan är trovärdiga och har en hög auktoritet inom just ditt område. Har du inte redan läst det så läs om Google EAT i vår artikel SEO trender 2020 där vi berättar mer om just detta.

Fråga dina kunder efter reviews

Generellt får du fler reviews från dina kunder om du frågar efter det.

Här får du tips om hur du frågar dina kunder efter ”reviews”.

7. Sammanfattning av SEO optimering

Nu hoppas vi att du fått lite tankar och ideér kring ditt arbete med SEO optimering. Vad man kan säga om ämnets utveckling är att det gått ifrån ett väldigt tekniskt sätt att skriva innehåll till, att allt mer är grundat på användarvänlighet och användbarhet.

Nu är det inte fullt så mycket fokus på att få in nyckelordet så många gånger som möjligt, utan att istället se det från vad användaren får ut av innehållet.

Det väger tyngre att ha bra innehåll som gör att sökaren hänger kvar på sidan och fortsätter läsa än att ha korrekt antal h1- och h2-rubriker. Google och flera andra sökmotorer jobbar hela tiden för att förbättra användarupplevelsen och därför kommer denna utveckling inte direkt avta.

Att fokusera på sökarens frågor/problem och se till att ditt innehåll är tillgängligt, trovärdigt och användbart kommer inom en överskådlig framtid vara grunden i ditt SEO-arbete.

Vill du veta mer om hur du lyckas med SEO? Läs om SEO-trender 2020.

Vill du komma högre upp på Google?