SEO trender 2021

Idag ska du få viktiga tips som håller dig i linje med SEO trender 2021 – och som hjälper dig att öka din webbtrafik!

SEO trender 2021

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Vilka är SEO trenderna för 2021?

  • Fokus på användaren och sökintentionen
  • Core Web Vitals – mått för sidupplevelsen
  • All SEO är mobil SEO
  • Mer automatisering
  • Local SEO
  • Långt och relevant innehåll
  • Skriv om och publicera igen
  • Noll klick-sök

1. Fokus på användaren och sökintentionen

Även om detta inte är en ny trend eller ett nytt koncept är det viktigt att fokusera och ständigt hänga med. Sökintention- och beteende ändras hela tiden. 

I grunden används Google och andra sökmotorer när folk vill få svar på sina frågor, lära sig något eller hitta lösningar på sina behov, utmaningar och problem.

SEO-trender 2021
Vad besökaren är ute efter genom att använda ett specifikt sökord eller fras vid sökning kallas sökintention eller sökarens avsikt.

Vad söker kvinnan på och vad är hon ute efter i just denna stund?

När vi förstår vad besökaren faktiskt är ute efter i just den stund sökningen sker, kan vi hjälpa dem med innehåll på våra hemsidor som ger svaren på det de letar efter. Det är just detta Google jobbar hårt med. Att förstå intentionen med sökningen och visa upp de sidor som Google uppfattar bäst passar in, på sökarens avsikt.

Först när du förstår syftet med varför folk söker och ger dem det innehåll som besvarar det de letar efter, kan ditt företag komma högt upp i sökresultatet. Det skulle kunna innebära att du får både fler kunder och ökade intäkter under 2021.

SEO utvecklas kontinuerligt. Från tekniska aspekter till att i allt större utsträckning förstå och tillgodose användarnas behov och vilja.

Ta reda på användarens avsikt

Google visar redan vilka resultat de tycker bäst tjänar användarnas avsikt. För att vinna på SEO 2021 behöver du ta reda på mer om dina användare. Vad har de för avsikter med sina sökningar och hur du kan servera dem innehållet som ger det bästa svaret?

När en sökare exempelvis letar efter experter eller auktoriteter inom ett visst område, kommer Google kunna känna igen och rangordna dessa ovanför innehåll som saknar trovärdighet. 

Googles sätt att rangordna detta är bl.a genom kvalitetsbedömningen E-A-T (Expertise-Authority-Trust) som vi skrev om i vår artikel om SEO-trender 2020.

Ett sätt att försöka förstå sökintentionen är att spendera lite tid på sökresultatsidan (SERP- Search Engine Result Page). Av vilken anledning har Google valt att placera dessa länkar på sökresultatsidan utifrån sökningen? På vilket sätt svarar just dessa upp mot sökfrågan och vad är egentligen avsikten med sökningen?

För att lyckas riktigt bra med SEO 2021, kommer du behöva glömma dig själv och din varumärkesprofilering en stund och istället fundera på hur du kan tillgodose dina besökares behov.

2. Core Web Vitals – mått för sidupplevelse

I maj 2020 introducerade Google något som kallas för Core Web Vitals och är ett mått för upplevelsen av själva sidan.

Core Web Vitals handlar om tre nya variabler; laddning, interaktivitet och visuell stabilitet. De här tre handlar mer eller mindre om hur snabbt sidan laddar, hur snabbt den blir interaktiv (klickbar) och hur följsam och funktionell den är medan den laddar. 

Google har nyligen gått ut med att detta kommer bli en officiell rankningssignal i maj 2021.

De här tre kommer dock inte vara lika viktiga som “de vanliga” rankningssignalerna. Om Google måste välja mellan två identiska sidor där en av dem har en hög poäng på Core Web Vitals och den andra inte, kommer den med hög poäng alltid att vinna. 

Det betyder att webbplatser och företag måste prioritera detta för att inte hamna bakom sina konkurrenter.

Vad det rent konkret handlar om är tre beståndsdelar 

LCP (largest contenful paint) – Handlar kort och gott om hur lång tid det tar för sidan att ladda sitt väsentligaste innehåll. Ju kortare desto bättre.

FIP (first input delay) – Tiden det tar från det att en besökare interagerar (trycker på en knapp) med sidan till det att den ger respons.

CLS (cumulative layout shift) – Mäter hur många oväntade förändringar som sker i sidans layout i steget mellan laddar och klar. Alla har vi upplevt när en knapp flyttar sig precis när vi klickat och att vi då istället hamnar på fel ställe. Sannerligen inget användare uppskattar.

core web vitals seo trender 2021
Core Web Vitals rapport – Decision By Heart hemsida.

Googles fokus på Core Web Vitals visar att de börjar mäta hur irriterande webbplatser kan vara. Om du ger dina användare en trevlig och bra användarupplevelse, kommer Google ge dig detsamma. Detta i form av ett bra resultat på mätningen och lyfta dig högre i sökresultatet till förmån för dina konkurrenter (som inte gör något).

3. All SEO är mobil SEO

Sedan 2016 har Google använt sig av Mobile-first-indexering. Vilket betyder att din webbplats är rankad först utifrån dess mobilversion snarare än dess desktopversion. Hittills har den övergången varit en ganska långsam process, då Google har kollat om varje sida är mobilvänlig och isåfall “godkänt” den.

De allra flesta utför sökningar från mobila enheter.

Dock har alla nya registrerade hemsidor varit mobil-indexerade som standard. Nu, fyra år senare, är vi nästan i hamn med ”tvånget”. Men som vi alla vet finns det en stor del hemsidor som inte är anpassade till mobil än.

Nu tar Google i med hårdhandskarna mot dessa, och de kommer bli mobil-indexerade oavsett om de är redo för det eller inte. Vilket så klart inte är bra för de omobilanpassade sidorna. Denna förändring är planerad att äga rum i mars 2021. 

Stort SEO-fokus för 2021

Att se till att din webbplats fungerar bra ur ett mobilperspektiv bör alltså fortsättningsvis vara i fokus, eftersom de allra flesta utför sina sökningar från mobila enheter.

Ett stort SEO-fokus för 2021 måste därför bli att förbättra webbplatsens användarupplevelse på mobila enheter.

Shelly Fagin, SEO-chef och grundare på Highly Searched, Inc menar att ”Google i princip kommer att ignorera din stationära webbplats. Din mobila webbplats (responsiv design) kommer att avgöra din ranking i sökresultatet”, säger Fagin.

Så om du hittills bara uppfyllt minimikraven för ”mobile first”, är 2021 året då du måste flytta ditt fokus till att förbättra den mobila upplevelsen.

All SEO är mobil SEO.

Granska dina sidor ur ett mobilperspektiv. Se till att de är intuitiva för dina användare, lätta att navigera och att du inte gömmer värdefullt innehåll och bilder.

4. Mer automatisering

Under 2020 kunde vi se början av en automatisering av SEO-uppgifter genom strukturerad datagenerering som började ta över delar av det manuella SEO-jobbet. En av de stora trenderna inom SEO för 2021, är det fortsatta fokuset på att skapa mer skalbara lösningar för optimering med hjälp av automatisering. Det är därför en självklar trend som landar på vår lista för SEO trender 2021.

Automatiserade SEO-tjänster. (Bild, Alex Knight).

Vi kan förvänta oss att kvalitén och kvantiteten på det automatiska och AI-genererade innehållet kommer att öka dramatiskt under 2021. Sökmotorer kommer också, genom mängden av automatiserade tjänster, få det svårare att hålla skräpposter och inlägg utanför själva indexet.

Automatisering med mänsklig touch

Med anledning av detta kommer automatisering med ”mänsklig touch” vara i huvudfokus för SEO 2021. Det för att säkerställa att innehållet är värdefullt för besökarna trots en allt högre grad av automatisering.

Detta för att undvika att sajten blir straffad och nedprioriterad för att den genererar för mycket innehåll som inte har någon betydelse för besökarna. Här kommer den mänskliga touchen med ”manuella och mänskliga” kontroller in i bilden. Viktigt!

Under de senaste åren har fler och fler av de branschledande verktygen som många SEO-utövare använder i sitt dagliga arbete, släppt automatiserade funktioner för att publicera ändringar på webbplatserna.

Fördelarna med de automatiserade funktionerna är att de är skalbara och i allt högre grad kan ta över de vardagliga SEO-sysslorna. Det frigör i sin tur tid för den som jobbar med SEO som kan fokusera mer strategiskt, och ta hand om många av de andra punkterna på listan som inte har med innehåll att göra.

5. Local SEO

För inte så länge sedan föreslog Google lokala företag baserat på sökarens geografiska position. Sedan ett par år har Google gått över till att grunda det mer på tillförlitlighet, kvalitet och relevans. Det betyder att företag nu kan påverka “local rankings” i större utsträckning. 

Marknadsför ditt företag på Google My Business.

Google My Business har fortsatt att fått nya funktioner. Företag kan nu göra inlägg, svara på frågor, lägga till produkter och tjänster, erbjuda bokningar och chatta med kunder.

Dessa funktioner är nu så pass tillräckliga att man inte ens behöver gå in på den aktuella webbplatsen, utan kan tillgodose sina behov via Google.

Till följd av corona-pandemin har det också tillkommit ännu fler corona-anpassade funktioner, såsom tillfälligt stängt, alternativa öppettider, donationer, sälja presentkort och huruvida det är smittsäkert i ditt företags lokal.

6. Långt och relevant innehåll

Det innehåll som levererar bäst i sökresultaten är högkvalitativt, relevant och djupgående. I regel får längre texter mer klick och delningar än kortare texter.

Det är därför det är viktigt att fokusera på att skriva långt om man vill landa högt i sökresultatet. Men vi ska inte enbart fokusera på längd utan även så att det tilltalar Googles riktlinjer för E-A-T (Expertise-Authority-Trust) som vi nämnt tidigare i SEO trender 2020.

Skriv långt och relevant innehåll. Photo by Christina @ wocintechchat.com

Enligt Brian Dean på Backlinko som analyserade en miljon sökresultat framkom det att snittlängden för sidor, med placering nummer ett i sökresultatet, hade 1890 ord. I en annan studie med nyss nämnda Backlinko och Buzzsumo visade det sig att längre innehåll både får mer delningar och backlinks än kortare.

Att konsekvent publicera långt och relevant innehåll är alltså fortfarande viktigt för SEO trender 2021, för att komma högre än dina konkurrenter i sökresultatet.

Vi förväntar oss att den trenden fortsätter under 2021 och även fortsättningsvis. När alltfler webbplatser följer den trenden kommer däremot längden att behöva öka till kanske uppemot 3000 ord. Detta för att utklassa innehållet på den nya normen på 1890 ord.

Skriv långt OCH relevant.

7. Skriv om och publicera igen

Vi gör säkerligen själva det misstaget. Att lägga allt fokus på det vi gör just nu och glömmer det gamla innehållet vi redan har. Men det är viktigt att inte glömma bort det, utan istället dra nytta av det och förbättra det.

Vad det kort och gott handlar om är att om du kan uppdatera en redan publicerad artikel eller sida. Uppdatera med nytt fräscht innehåll, lägg till ny information, bilder, länkar och publicera om med dagens datum.

Med Yoast SEO för WordPress kan du skriva om och publicera en artikel igen.

Anledningen till att du skall göra detta, är att Goggle hela tiden vässar sin algoritm, för att hitta de mest relevanta och aktuella svaren på de specifika sökningarna. Det vet du ju redan om vid det här laget.

Genom att uppdatera ditt innehåll med det som gäller idag och publicera det igen, ger det en tydlig signal på att din information och du som källa är högst aktuell och värdefull för besökarna.

Det är så pass viktigt att Yoast SEO, som är det absolut mest använda SEO pluginet till WordPress, har lagt till en funktion för att ”skriva om och publicera igen” (Se bild ovan). Prova detta!

8. Noll klick-sök (snippets och FAQ-lista)

Google och dess SERP är i ständig förändring. Bara sedan 2018 har både Snippets och FAQ/Vanliga frågor och dessutom ”folk frågar” också introducerats. Detta gör Google för att behålla trafiken på sin egen sida, ge snabba svar och vara den bästa källan. Allt från miniräknare, väder, fotbollsresultat till att köpa utan att lämna deras plattform.

Det här är något som spås kommer att fortsätta öka. Google vill ge sina besökare svaret på dess fråga snabbt – och så mycket snabbare än exempelvis en snippet på sin egen sida går nog inte.

Noll klick-sök är det som prioriteras näst högst upp efter Maps, vilket såklart gör det viktigt att ha i åtanke och ta hänsyn till.

Det är egentligen inget nytt men en trend som står sig och är i allra högsta grad aktuellt. Ungefär hälften av alla sökningar resulterar i just noll klick nuförtiden.

Satsa därför på att skapa svar på frågor som har chansen att dyka upp som snippet i sökresultatet. Dessa dyker oftast upp direkt efter annonserna och över det organiska sökresultatet.

Sammanfattning SEO trender 2021

För att sammanfatta SEO trender 2021 behöver vi i allt större utsträckning flytta fokus från oss själva till besökarna och användarna. Vad är deras behov och sökintention, dvs avsikt med sökningen. När vi vet avsikten kan vi också skapa ett innehåll som svarar upp och faktiskt betyder något för besökarna. Hjälpa besökarna att lösa det de kom till webbplatsen för att lösa.

Med Core Web Vitals ställs det krav på att webbplatser världen över håller en hög teknisk nivå, och det gäller även din webbplats såklart.

Se också över din webbplats mobilanpassning. All SEO är mobil SEO.

Med det vill vi tacka för att du läst om vår artikel om SEO trender 2021 och hoppas att du har fått lite ideér och inspiration till ditt SEO-arbete. Skulle du behöva hjälp med något inom SEO är det bara att höra av sig till oss.

Nyfiken på hur SEO kan ge dig fler affärer via webben?