Teknisk SEO – vad är strukturerad data för SEO?

Idag går vi igenom lite av den tekniska sidan av SEO – och pratar om vilken nytta du kan få av strukturerad data.

Strukturerad data för seo: Medarbetare i webbyråns mötesrum i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad är strukturerad data?

Visst vill du att ditt företag ska dyka upp i relevanta Google-sökningar? Och ännu bättre – med extra mycket innehåll redan på sökresultatsidorna, så att det är du som får uppmärksamheten från start? Då är det läge att lära sig lite om strukturerad data; en otroligt viktig bit av den tekniska SEO:n. Det kan låta komplicerat och lite skrämmande, men häng med här – så går vi igenom det viktiga!

Strukturerad data för SEO är ett sätt att märka upp webbplatser med mikrodata. Något som gör att sökmotorerna bättre kan förstå innehållet på en sida. Det bidrar till att se till att sökmotorerna kan tolka innehållet korrekt.

Därmed kan de visa lämpliga resultat som svar på användarnas frågor. Strukturerade data ger dig mer kontroll över hur din sida ser ut i sökmotorernas resultat , och kan också ge ytterligare information, t.ex. betyg och recensioner.

Genom att använda strukturerade data skapar du i princip en bro mellan din webbplats och sökmotorn. Du förser dem med mer information om ditt innehåll än vad de skulle ha fått tidigare. Detta genom till exempel schema markup (där du visar för Google vilket innehåll som är relevant vid vilket tillfälle, och hur innehållet är strukturerat). Sökmotorer som Google kommer främja de webbplatser som är tydliga med detta.

På så sätt skapar du också en bättre användarupplevelse. Både för att sökintentionen som den potentiella kunden hade matchar ditt svar på bästa sätt. Men också för att besökarens förväntningar kan uppfyllas på din webb.

Mer information redan på SERP (sökresultatsidan) sänker tröskeln att klicka sig in för de som ditt innehåll faktiskt är relevant för på riktigt. Både mer trafik och mer rätt trafik till din webbplats!

Varför är strukturerad data så viktigt för SEO?

Strukturerade data är alltså en typ av markeringsspråk som ger sökmotorerna ytterligare information om innehållet på webbsidor. Det möjliggör en bättre förståelse för sidan och indexeringen kan bli mer exakt. Detta leder till ökad synlighet och bättre placering på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Strukturerade data är användbart för en rad olika ändamål, bland annat för att tillhandahålla företagsinformation (t.ex. adress, telefonnummer), produktinformation (t.ex. pris, tillgänglighet) och recensioner (t.ex. betyg).

Schema markup är en typ av strukturerad data som hjälper sökmotorerna att bättre förstå innehållet på en webbsida så att de kan indexera korrekt och visa relevanta sökresultat. Den använder särskilda märkspråk, t.ex. HTML och XML, för att ge ytterligare information om sidans innehåll.

Denna tilläggsinformation kan omfatta information om sidans författare, utgivare och till och med recensioner eller betyg. Genom att använda schemamärkning för att märka innehåll kan sökmotorerna bättre identifiera betydelsen av en text och visa den i relevanta sökresultat.

Schema är en viktig del av teknisk SEO. Det bidrar till att öka synligheten för din webbplats och förbättrar indexeringen av dina sidor.

Strukturerad data ger också ytterligare sammanhang för sökresultaten. Till exempel genom att ge mer detaljer än vad som finns i enbart sidans titel eller beskrivning. Strukturerade dataformat inkluderar JSON-LD, Microdata och RDFa.

Var och en av dessa format använder sin egen uppsättning taggar för att ge ytterligare information om sidans innehåll. Därmed kan sökmotorerna bättre kan förstå det och rangordna det mer korrekt. Genom att använda strukturerade data kan företag öka sin synlighet på SERP och förbättra sina placeringar för relevanta sökningar.

Detta leder till ökad trafik och i slutändan, högre konverteringsgrad.

Förtydliga och förenkla för besökarna

Sammantaget borde strukturerad data vara en viktig del av din SEO-strategi eftersom de gör det möjligt för sökmotorerna att bättre förstå innehållet och sammanhanget på webbsidor. Vilket leder till bättre synlighet och placering i SERP. Genom att tillhandahålla ytterligare information om sidans innehåll kan du säkerställa att dina sidor visas tydligare i sökresultaten.

På så sätt gör du din slutanvändare (din kund) en tjänst. Något du alltid ska ha som huvudfokus eftersom det leder till ökad trafik och fler affärer till dig.

Strukturerad data bidrar också till att förbättra den övergripande användarupplevelsen genom att ge mer detaljer om sidans innehåll och sammanhang. Något som kan hjälpa användarna att snabbare hitta det de söker.

Produktspecifik mikrodata kan till exempel ge ytterligare information som priser, tillgänglighet och recensioner. Allt som kan hjälpa användarna att fatta välgrundade beslut om den produkt eller tjänst de söker.

Sluta vara osynlig i sökmotorresultaten

När ditt företag misslyckas med att implementera strukturerade data som en del av sin SEO-strategi får du ett antal problem. Utan den ytterligare information från strukturerade datataggar kan sökmotorerna kanske inte tolka innehållet på dina sidor korrekt.

Därmed inte visa relevanta resultat för sökningar som rör den. Detta leder till att sidor inte dyker upp i sökmotorernas resultat, eller finns längre ner i resultatlistan än om strukturerad data var på plats.

Dessutom kanske sökmotorerna inte kan visa ytterligare information från din webbplats (t.ex. betyg och recensioner) som skulle kunna locka en användare att klicka sig vidare. Detta kan leda till färre besökare på webbplatsen totalt sett, liksom färre konverteringar och försäljningar.

Utan strukturerad data kan din webbplats dessutom gå miste om möjligheter att visas i featured snippets, du vet när det syns extra text, länkar eller annat innehåll från din webbplats direkt på Googles sökresultatsida.

Det kan vara strukturerad data som saknats hela tiden

När du som företagare inte implementerar strukturerade data i din SEO-strategi förstår vi att det kan kännas otroligt frustrerande. Utan den ytterligare information som tillhandahålls av strukturerade datataggar kan sökmotorerna ofta inte korrekt tolka innehållet på en sida och visa relevanta resultat för sökningar som är relaterade till den.

Detta kan avsevärt minska synligheten och leda till färre besökare, konverteringar och försäljning. Det kan vara otroligt nedslående för någon som har investerat tid och pengar i SEO att inte resultat på sökmotorernas resultatsidor eller inte prestera lika bra som konkurrenterna.

Få hjälp med att implementera strukturerad data

Det kan kännas överväldigande att sätta sig in i strukturerad data för SEO. Och när ska du ha tid med det? Webbyråer har erfarenhet och expertis för att ge värdefull hjälp med att genomföra strategier för strukturerad data för företag.

De kan hjälpa till att identifiera vilka delar av innehållet som behöver strukturerade datataggar, samt vilka specifika format som är lämpligast för deras webbplats. Dessutom kan en webbyrå hjälpa till med genomförandet av strukturerade data genom att se till att alla taggar är korrekt formaterade och tillämpas korrekt i sidans kod.

Dessutom kan din webbyrå övervaka sin webbplats prestanda och göra ändringar vid behov. Så att den fortsätter att följa riktlinjerna för sökmotorer och att den fortsätter att rankas högt i SERP.

Slutligen kan din webbyrå tillhandahålla löpande support och underhåll för att se till att alla ändringar tillämpas korrekt och konsekvent.

Genom att samarbeta med en erfaren webbyrå kan ditt företag se till att er data implementeras och underhålls på rätt sätt, vilket maximerar dess effektivitet när det gäller att förbättra webbplatsens synlighet.

Se till att användarna kan hitta informationen på din webbplats

Att ignorera strukturerade data när du tar fram din SEO-strategi kan vara mycket problematiskt för företag. Utan dessa viktiga data kan sökmotorerna inte tolka innehållet på en sida korrekt och visa lämpliga resultat som svar på användarnas frågor.

Detta kan avsevärt minska synligheten och antalet besökare på din webbplats. Dessutom hindrar det användarna från att hitta relevant information – och omvandlas till kunder.

Slutligen kan bristen på relevant information på en sida leda till att användarna letar på annat håll efter mer detaljerad information om produkter eller tjänster, vilket kan påverka din försäljning negativt.

Spara tid, pengar och öka försäljningen

Genom att hålla reda på och använda strukturerade data kan ditt företag spara både pengar och tid på lång sikt. Strukturerade data gör det möjligt för sökmotorer att bättre tolka en webbplats innehåll och visa relevanta resultat för sökningar som rör den, vilket förbättrar synligheten dramatiskt och leder till fler besökare och konverteringar.

Genom att implementera strukturerade datataggar kan ditt företag se till att dina sidor visas tydligt på sökmotorernas resultatsidor, vilket minskar behovet av ytterligare marknadsförings- eller reklamkampanjer. Slutligen kan strukturerade data spara tid eftersom de inte längre behöver uppdatera informationen på sina webbplatser manuellt.

Detta innebär att uppdateringar av produktpriser och tillgänglighet kan göras snabbt och enkelt, vilket sparar både pengar och tid. För både dig och din kundservicepersonal som inte längre behöver svara på samma frågor dagligen.

Håll ditt företag konkurrenskraftigt

Känslan av att skörda frukterna av ett grundligt SEO-arbete som inkluderar teknisk SEO är otroligt givande. När din webbplats är korrekt optimerad för sökmotorer och strukturerade data används, kan det ha en enorm inverkan på ditt företags framgång. Studier visar att implementering av strukturerade data leder till en ökning av trafik rejält, därmed också en ökning av antalet konverteringar.

När du ser den här typen av förbättringar är det otroligt motiverande och ger en känsla av prestation som bara kan uppnås genom hårt arbete. Eftersom  strukturerade data används mer och mer på webben är det dessutom viktigt för företag att hålla sig i framkant genom att använda alla tillgängliga verktyg som står till deras förfogande.

Genom att göra detta kommer ditt företag se till att din webbplats förblir konkurrenskraftig och får större synlighet på sökmotorernas resultatsidor.

Lägg till strukturerad data i din SEO-strategi idag

Sammantaget ger genomförandet av en strategi för strukturerade data många fördelar och bör vara en prioritet för alla företag som vill förbättra sin SEO-prestanda. Genom att nyttja detta kraftfulla verktyg kan ditt företag inte bara öka sin synlighet. Du får dessutom mer trafik och konverteringar som frukterna av det hårda arbetet.

Nyfiken på mer om SEO? Läs ”Grunderna i SEO: Optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna” härnäst!

Dags för mer och bättre webbtrafik?