Träffa vår SEO-specialist

Idag delar vår SEO-specialist Ulrika med sig av sin resa, men också några tips och trix för dig som vill klättra på sökresultatsidorna.

SEO-specialist Ulrika Winge på WordPress-webbyrån Decision By Heart

Skriven av:

Author Image
Peter Malmberg
VD
Storybrand Certified Guide | SEO-Specialist

Publicerad:

Vem är hon – och vart?

Ulrika bor på landet utanför Kumla med sambo Mohamad, två hundar, en katt, fyra hönor och en tupp. Där lever hon Pettson-livet, precis som hon vill ha det. Mestadels jobbar hon på distans, men kommer till Karlstad då och då för att titta till oss på kontoret.

“Besöken i Karlstad är alltid en höjdpunkt! Även om vi ses genom skärmen varje dag så, är värmländskan ännu varmare irl.”

Resan till webbyrån Decision By Heart

Ulrika har gillat skriveriet sedan barnsben och hon beskriver sig som en inkännande person. Analysarbetet och skrivandet som SEO innebär passar henne bra.

“Jag tror att många som fungerar på liknande sätt som jag är bra på observation, på att läsa hur andra fungerar och tänker. Något som jag antar kommer till min fördel i samband med att förstå sökintentioner och sånt i jobbet.

Här kan jag kombinera mitt skrivande med att förstå den större bilden, strategin, logiken och känslan bakom en effektiv online-närvaro.”

Hennes senaste roll innehöll en bredd av ansvarsområden, från sälj och kundservice till SEO och sociala medier. Något som gav tillfälle att reda ut vad som kändes mest givande i karriären. 

“Jag kände att det var dags för något mer nischat, där jag kunde få lägga hela min tid på ett område och fokusera på att bli riktigt bra på det. SEO copy- och content var definitivt det som var rätt för mig.

Som tur var hade Decision By Heart behov av just detta, och efter samtal med Peter tog jag beslutet, med hjärtat, att komma över till webbyrån. ”

Hon startade hos oss hösten 2022 med fokus på SEO-copy och content, och i skrivande stund har hon breddat sin roll till mer av ett helhetsgrepp om SEO, inklusive teknisk SEO.

Analys och handling för att lyfta ditt företag

Ulrika jobbar med SEO på vår egen webbplats här på Decision By Heart, men också när vi producerar nya webbplatser åt våra kunder. I båda fallen förekommer strategi, planering och genomförande. 

“Jag ser över nuläget, gör sökanalyser och kommer fram till en plan för vilka insatser som krävs för att en given webbplats ska synas bättre på Google.”

För nya kunder behöver hon dessutom komma till kärnan kring vad som är relevant i en helt ny bransch. Något hon beskriver som givande.

Uppgifterna som analysarbetet normalt resulterar i är mycket skrivande. Däribland informationsartiklar, intervjuer med personal och experter, eller copy för olika sidor på webbplatsen som svarar på målgruppens sökfrågor. 

Utöver detta ser hon över de tekniska bitarna för SEO. “Jag fyller i metadata, rätt filnamn på bilder, alt-texter, håller ett öga på länkstrukturen med internlänkar, ser till att sidor indexeras och så vidare.”

Ett yrke som kräver is i magen

När vi frågar vilka vanliga utmaningar man kan stöta på som SEO-specialist tvekar hon inte på att tålamodet är en relevant faktor. Det finns ingen exakt vetenskap för när SEO-insatserna slår igenom och börjar ge resultat. 

“Många kan nog bli lite otåliga. Ibland tar det tid för Google att plocka upp ändringar och det kan vara lite frustrerande. Men det gör det till en ännu goare vinst när man når den där topp-placeringen.”

En annan utmaning är att hänga med i Googles alla uppdateringar. Att veta när man bör följa med i trender och när man bör avstå. Men hon är fortsatt positiv och litar på sin intuition.

“Så länge man kan ta ett djupt andetag, backa lite, se helheten av både hur Google fungerar och de insatser man har gjort eller har i sin plan, så går det bra.” 

Tips och trix: Andas in och zooma ut

Att kunna bredda sitt perspektiv och se vad som är relevant på riktigt är något hon alltid har “top of mind”. Hon trycker på vikten av att lyfta blicken och satsa på långsiktighet framför kortsiktiga vinster.

“Det jag håller hårt i, som kan vara lätt att tappa greppet om när det sker så mycket förändringar, är att se till sökmotorernas egna målsättningar. Vad önskar Google? De vill ha så många användare av sin tjänst som möjligt. Hur kan de uppnå det?

Genom att erbjuda en bra sökupplevelse, där man hittar bra och relevant information som användare, vad det än är man är ute efter.”

Genvägar är senvägar…

Vidare berättar hon om “genvägar” som var populära tidigare inom SEO – och som många fortfarande använder. Hon menar att Google alltid kommer att fortsätta att blockera fusk på olika sätt. Den webbplatsen som genuint har bäst och mest relevant information i kombination med en smidig upplevelse, kommer vinna i längden. 

“Back in the day var det många olika snabba tekniker som kunde ta dig till förstaplatsen relativt fort. Men samma åtgärder kan få din webbplats straffad idag.” 

Hon avslutar med att de företag som blir framgångsrika i sitt SEO-arbete är de som tar det på allvar: 

“De som lyckas är de som lägger ordentligt krut på det, de som inte tänker att någon annan på marknadsavdelningen ska kunna göra det med vänsterhanden på sidan av sina andra arbetsuppgifter. Hand i hand med det går också att våga stanna upp och skapa en bra strategi innan man blåser på. Se till att man gör rätt saker.” 

Användarcentrerad strategi

Ulrikas resonemang ger en klar bild av den pågående förändringen inom SEO-landskapet. Hon betonar vikten av att skapa en webbplats som inte bara är tekniskt optimerad, utan också lockar och engagerar användarna med relevant och högkvalitativt innehåll.

Detta resonerar starkt med den framväxande trenden där traditionell SEO ersätts med en mer användarcentrerad strategi, där Google belönar sidor som erbjuder den bästa användarupplevelsen.

Hon rekommenderar att ta hjälp av erfarna personer som förstår detaljerna. Men, framförallt hur de hänger ihop och skapar helheten som SEO är.

Nyfiken på fler av Ulrikas SEO-tips? Läs “Vad innebär Googles nya AI-genererade sökresultat för SEO?” härnäst!

Behöver du Ulrikas hjälp idag?