Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google
SEO står för Search Engine Optimizing. Det betyder att man jobbar för att skapa en webbplats som svarar allra bäst på frågor och funderingar som en specifik målgrupp har, om ett specifikt ämne, produkt eller tjänst.
När din hemsida är den som visar upp den mest relevanta informationen och den bästa användarupplevelsen, belönar sökmotorer som Google dig med en bra placering på SERPen (sökresultatsidan). Fler besökare till dig – och fler affärer. Läs gärna mer om våra SEO-tjänster!
Hjälp! Det händer så mycket och det går så fort. Nu när man precis kommit till rätta med sina rutiner för SEO är det dags att kasta ut dem genom fönstret och börja lära sig om allt nytt.
AI klampar in genom dörren i leriga stövlar och sabbar alla våra finsnickrade detaljer. Eller? Nej, inte riktigt faktiskt.
Det tisslas och tasslas i SEO-branschen om Googles stundande AI-förändringar. I huvudsak ryktas det om att man kommer få en delvis ny sökresultatsida (SERP) som är mer interaktiv än tidigare. De kallar det för Search Generative Experience.
Betyder detta att vi som jobbar med SEO kastas under bussen här? Kommer det bli svårt att hänga med och konkurrera? Kommer AI:n ta mitt content utan att källhänvisa?
Nja, inte riktigt. Man skulle nästan kunna säga att det är en utökning av Rich snippet-typen utdrag. Alltså när det dyker upp en text högst upp på sidan som ger ett bra och kort svar på sökfrågan.
Istället för bara en simpel text kommer sannolikt även finnas möjlighet till information i fler format direkt i rutan högst upp på sidan. De kallar det för AI-snapshot, som ska ge en bra överblick över sitt sökta ämne.
En stor skillnad i den rutan ryktas vara möjligheten till att ställa följdfrågor direkt. Alltså, när nya frågor om ämnet du söker kring dyker upp i ditt huvud kan du ställa dem direkt utan att du behöver göra en helt ny, kontextlös sökning.
Google vet redan var din tanke började och vilken information du redan tagit del av. På så sätt blir sökupplevelsen snabbare och mer effektiv. Som i chatbotar såsom Chat GPT kommer Google alltså minnas ditt sammanhang. Det är väl det som gör det till just artificiell intelligens.
I övrigt kommer korta videos premieras i högre utsträckning på SERPen. Video har under en längre tid blivit en alltmer viktig information- och underhållsväg att gå. Nu mer än någonsin.
Våra vanor som användare har i många målgrupper skiftat till short-form videos som förstahandskälla. Något som sedan kan leda oss in till fördjupningar i längre videos eller text.
Intill detta kommer de gamla hederliga SERP-länkarna som vi är vana vid. Det blir (nog) alltså en kombination på en och samma sida av kort text, video och länkar in till olika typer av fördjupningar eller e-handelsbutiker.
Google kommer på så sätt att fånga in flera behov, vanor och preferenser utan att man behöver lämna sidan. Ett ganska förväntat och smart drag, för man vill ju inte att användaren ska gå någon annan stans. Någonsin. Det återstår att se hur implementeringen och det faktiska användandet kommer se ut.
Vi blir alla överväldigade ibland, men försök att som SEO:are se på detta med en nyfikenhet. Och fortsätt ställa dig frågan varför? Hur kommer det sig att Google vill ge den här servicen till sina kunder? Och till sist – hur tjänar Google sina pengar egentligen?
Det är ju faktiskt så att Google, precis som du, vill ha så många användare av sin produkt som möjligt. De vill dessutom att dessa användare ska vara nöjda, glada och rekommendera produkten vidare.
Man vill ge kunden (eller användaren) en så bra upplevelse som möjligt utifrån dennes intresse och intention för stunden. Bra innebär för många av oss enkelt och framförallt snabbt.
Utöver detta handlar det också om vilka vanor och förväntningar vi har som användare, något som kommer variera beroende på vilken grupp man tillhör. Därför känns det inte särskilt överraskande att man vill ge Tiktok-generationen snabbare och enklare tillgång till korta och koncisa videos som svarar på deras sökningar.
Att skumma igenom en lång text med för lång introduktion är inte något man kommer att acceptera i många lägen som medlem av generation Z eller Alpha.
Men – även här finns undantag. Den yngre generationen har också ett romantiskt synsätt på nostalgi och på djupdykning i specialintressen och samhällsengagemang. Här är man beredd, kanske till och med föredrar, att slå sig ned och verkligen djupdyka i olika ämnen.
Därför är en kombination av olika typer av innehåll att rekommendera.
Precis som det alltid har varit har var sak sin plats, alltså olika typer av innehåll platsar bäst i olika typer av format – och i olika delar av kundresan. På så sätt håller man sig dessutom fortsatt aktuell för målgrupper i olika åldrar och med olika digitala vanor och kompetenser.
Till skillnad från chatbotar som Chat GPT och liknande verkar det som att överblicksrutan AI-snapshot kommer källhänvisa sitt innehåll. Exakt hur det bryts ned återstår att se, men vad det verkar kommer du inte riskera att dela ut “gratis” information utan att användaren vet att det är just din information.
Google är också noga med att poängtera att man inte försöker efterlikna en mer flytande konversation som prioriterar det som är underhållande eller intressant, utan framförallt vad som är korrekt. Hur? Ja, det är något som också återstår att se.
Det som blir “riskfyllt” gällande AI-snapshots för dig som jobbar med SEO är snarare att det sammansatta svaret kan vara precis det som behövdes och inget annat, alltså minskar den faktiska trafiken till din webbplats.
I grunden är detta inte ett reellt problem förutom om du som arbetar med SEO får betalt per klick du genererar in till en webbplats.
Om syftet med din webbplats är att få in köp eller offertförfrågningar spelar klick som inte leder till direkta köp särskilt stor roll. Men om du behöver en indikation på intresset och träffarna på ditt innehåll kan det bli viktigare att mäta exponeringar på SERP än faktiska klick, i alla fall i tidiga stadier av din kunds köpresa.
Fortsatt är tanken att det ska dyka upp köplänkar både i AI-snapshoten och som det redan gör, tidigt på SERPen (sökresultatsidan). Hur får man sin shoppinglänk i snapshoten? Det vet vi inte än, men antagligen genom att vara ett av de bästa alternativen för användaren.
Ju fler följdfrågor användaren ställt till Google och därmed blivit mer specifik, desto större kan man tänka att sannolikheten är att de produkter som dyker upp faktiskt är precis det hen letat efter.
AI-verktyg som Chat GPT eller andra LLM’s (Lagre Language Models) behöver inte vara varken fienden eller räddaren för dig som jobbar med SEO content marketing. Vi kan förstå rädslan för att bli ersatt av en maskin – och å andra sidan, en lättnad av att inte behöva jobba alls med sitt innehåll.
Men, för SEO har dessa möjligheter snarare ändrat hur en optimal process för att skapa textinnehåll bör se ut. Google vill leverera förstklassigt innehåll till sina användare, och de av oss som lär oss att samarbeta med språkhjälpmedel på bästa sätt är de av oss som kommer ligga före.
För sanningen är, att om du publicerar texter som enbart är skriven av AI, så kommer du inte bidra med något nytt. Google ser detta och tröttnar så småningom på att visa upp samma gamla information, oavsett om den formuleras annorlunda.
För att ditt innehåll ska engagera och fungera för både Google, dess användare och ditt företag – behöver du komma med något nytt till bordet. Förutom detta, kan det vara extra hjälpsamt att visa för Google och användaren att de inte behöver gå någon annanstans än till di webbplats för att kolla om det du säger stämmer.
Ha med citat från experter, källhänvisa, argumentera, länka ihop med annat innehåll på din hemsida om ett relaterat ämne, med mera!
Kort och gott, den som använder AI för att låta AI:n göra 100% av jobbet, kommer klara sig en liten stund. De som använder AI för att snabba upp processen av att skriva sitt unika innehåll som faktiskt bidrar, kommer klara sig väldigt mycket längre.
Läs gärna mer om hur du kan använda AI för SEO i artikeln ”SEO-trender 2024: AI och UX”.
Vår teori är att du (fortfarande) i grunden måste förstå din målgrupp och tillhandahålla det som den vill ha i olika skeden av sin köpresa. Som tidigare nämnt, Google vill ge en så bra sökupplevelse som möjligt till sina användare och därmed ge dem bästa tänkbara, och nu ännu mer skräddarsydda informationen.
En optimist inom SEO skulle kalla det positivt. Vi vill ju egentligen bara (eller framför allt) nå den målgrupp som faktiskt är rätt för oss.
Förutom detta behöver du fortsätta med att på bästa sätt tekniskt visa för Google vad du håller på med. Med det menas sådant som att fylla i dina metabeskrivningar, alt-taggar och andra tekniska aspekter som ytterligare förtydligar ditt innehåll för sökmotorn. På så sätt blir det enklare för Google att visa upp rätt innehåll vid rätt tillfälle.
Så, håll ett öga på nya funktioner som kan vara relevanta för din målgrupp, leverera relevant innehåll i rätt format – och se över köpresan en extra gång!
Nyfiken på mer om SEO? Läs “SEO 101: En guide för att ranka högre på Google” härnäst!