SEO-trender 2024: AI och UX

Har du koll på AI i SEO? Om inte är det läge att sätta sig in i det nu. I SEO-trender 2024 kan du läsa om hur du anpassar din SEO-strategi för AI, och UX – och ligga steget före.

SEO-specialisten på WordPress-webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Har du koll på SEO, AI och UX?

För den som ännu inte har koll på AI:ns roll i SEO är det läge att sätta sig in i det nu. Idag kommer vi därför gå igenom hur AI kan hjälpa arbetsprocessen för dig som jobbar med SEO. 

Vi kikar också på hur du behöver lägga upp din SEO-strategi för att vara kompatibel med SGE (Search Generative Experience) som förväntas rullas ut i sommar. Dessutom – den ökade betydelsen av UX-design i samband med SEO-trender 2024.

1. SEO-trender 2024: Använd AI för att effektivisera din arbetsprocess

Som vi ser det finns det alltså (minst) två perspektiv av AI:ns inträde i SEO, som du behöver ha koll på 2024. När det gäller arbetsprocessen för dig som jobbat med ämnet, kommer de som bemästrar verktyg som ChatGPT eller likande, vara de som vinner i längden.

Att bemästra det innebär däremot inte att du låter dem utföra hela ditt arbete. Det handlar om att hitta ett fint samarbete. Det är då det kan bli riktigt effektivt!

Den främsta rollen som AI har är alltså att göra processerna snabbare. De som inte kan använda dem korrekt kommer antingen att ha för långsamma processer gentemot sina konkurrenter och därför halka efter – eller så kommer de att använda AI på fel och slarviga sätt. Något som kommer göra att de sjunker som en tung sten på SERPen.

Här är några exempel på hur du kan nyttja AI som ChatGPT och liknande för att leverera bättre resultat snabbare. 

Få hjälp att skapa grova utkast – eller förfina dina egna utkast

Vid innehållsskapande är det högst hjälpsamt med en liten skjuts, särskilt för längre texter. Med hjälp av AI kan du generera grova utkast, som du själv sedan behöver perfektera!

Det är viktigt att du bidrar med bra, värdefullt innehåll, och att du alltså inte enbart upprepar det som redan finns på internet. Vad är målgruppen intresserad av? Vilken är din expertis? Vad kan du som ingen annan kan? 

Du kan också använda den här typen av AI till en omvänd process – till exempel så som den här artikeln är skapad. Jag har börjat med att skriva alla mina tankar om ämnet snabbt, och texten har blivit som en lång stream of consciousness.

För att texten ska bli begriplig behöver den sorteras i, renskrivas, delas in i relevanta rubriker med mera. Detta kan AI hjälpa mig att göra, så att det går snabbare än om jag hade gjort det helt på egen hand. På så vis är vi ett bra team. 

Ett bra bollplank

AI-chattar kan vara bra som bollplank. Något som är extra bra för frilansare som jobbar själva, eller andra som jobbar hemifrån. För sådana dagar då din kreativitet inte är på topp kan AI verkligen hjälpa till.

Du kan få hjälp att hitta intressanta vinklar för att presentera information, fråga om kampanjidéer, be om hjälp kring hur en specifik målgrupp skulle tänka om ämnet med mera. 

Notera att AI:n definitivt kan ha fel. Även när det händer är det ofta hjälpsamt. Att få se ett sämre förslag kan också vara en startpunkt för dig att komma på egna idéer som du gillar bättre.

Även i analysarbete kan det vara ett bra stöd. Genom att inkludera AI i din vanliga analysprocess för SEO 2024 kan du snabbare komma fram till intressanta ämnen. Du kan också få hjälp att analysera statistik och resultat – och få förslag på åtgärder framåt utifrån ditt nuläge.

Som alltid ska du komma ihåg att AI kan ha fel, precis som en mänsklig assistent så gör vi alla misstag ibland. Särskilt om du använder gratisversionen av ChatGPT, eftersom den bara har data till och med 2021. 

Andra analysverktyg som Wincher och Search Console har gått igenom frekventa uppdateringar senaste tiden och är betydligt mer hjälpsamma än de var för bara ett halvår sedan. Hitta det som passar dig bäst och bli expert på att tolka den datan!

2. Anpassa ditt SEO-arbete till SGE idag och ligg före konkurrensen

Som det verkar kommer Googles SGE (Search Generative Experience) rullas ut i mitten av 2024. Huruvida det gäller den amerikanska marknaden eller världen över är oklart. Nyfiken på vad SGE är? Här kan du läsa mer om hur det förväntas se ut. 

SGE förväntas förändra sökningar och resultat på ett antal sätt, och för att vara med och slåss om topplaceringar finns en kombination av saker du kan kika på i din nuvarande strategi.

Fortsatt viktigt, om inte ännu viktigare, kommer det vara med long tail, teknisk optimering för rich snippets och UX-optimering på landningssidor.

Optimera Longtail-innehåll

SGE-testning har visat att så kallade ”long-tail-frågor” tenderar att dyka upp i AI-summeringssvar. Det här understryker vikten av att skapa innehåll på din webbplats som matchar med de mer omfattande frågorna i din bransch, som kräver lite djupare svar. Vilken information söker din målgrupp? Möt dem där de är. 

Utöver korta och enkla svar, är det alltså inte bara fortsatt relevant – utan ännu viktigare, att bidra med din expertis genom något som en kunskapshub, blogg, artikelsida eller liknande.

Fokusera på strukturerad data

Genom att ge sökmotorer som Google strukturerad data för ditt innehåll kommer du att förbättra deras förmåga att förstå och tolka ditt innehåll effektivt.

Detta ökar sannolikheten för att din webbplats får en framträdande plats inom sökresultaten. Både på den traditionella sökupplevelsen men också på SGE eller andra generativa AI-resultat. 

Tänk på den strukturerade datan som skyltar längs den motorväg som är din webbplats. Du måste skapa tydliga avfarter för sökmotorerna där de kan svänga för att få specifika typer av saker de letar efter, vare sig det är How-to, FAQ eller något annat.

Stick ut med det visuella

I enlighet med webbdesigntrender 2024 är det viktigt att hitta ditt sätt att sticka ut rent visuellt. Som det verkar kommer SGE kännas lite trångt bland resultaten. Högkvalitativa bilder och andra mediebitar kan ge dig möjligheten att sticka ut och fånga användarens uppmärksamhet. Prioritera visuellt tilltalande innehåll, stick ut och skilj dig från mängden.

3. SEO-trender 2024: Ökat fokus på UX-design

Din webbplats som helhetsupplevelse är något vi ser mer av i SEO-trender 2024. En av dessa är det ökade fokuset på UX-design. Förutom att det är något som Google lägger mer och mer vikt vid, kan det kopplas ihop med både webbdesign och konverteringsoptimering. 

Sökmotorernas fokus ligger på att leverera en så bra upplevelse som möjligt på alla plan. Detta innebär alltså att de webbplatser som är enkla att navigera på, är interaktiva, snabba, och ger besökaren det hen letar efter direkt, kommer att premieras.

Se över kompetenser och samarbeten över avdelningar

Det är alltså läge att se hur team arbetar tillsammans, men också vilka kompetenser som finns på ditt företag eller på din webbyrå. Idealt ska webbdesigners, utvecklare och SEO-specialister arbeta tätt ihop för att skapa både en sökoptimerad och UX-optimerad webbplats tillsammans. Annars kan det vara läge att snegla på att komplettera kompetens inom UX-design och användarflöden till SEO-personal.

P.S – När du anlitar oss på Decision By Heart tar vi hand om hela cirkeln. Från att bygga hemsidan med webbutveckling och webbdesign, till SEO– och konverteringsoptimering. Allt för att du ska få fler affärer via webben! Varmt välkommen att kontakta oss, eller boka ett möte direkt!

Nyfiken på mer om SEO 2024? Läs ”8 Tekniska SEO-hacks för 2024” härnäst!

Redo för mer trafik på din webbplats?