8 Tekniska SEO-hacks för 2024

Under 2024 behöver du bli mer strategisk med sin SEO för att konkurrera. Håll hemsidans hälsa på topp och locka besökare med dessa 8 tekniska SEO-hacks.

Tekniska SEO-hacks 2024: SEO-specialist Ulrika och projektledare Maggan ser tillsammans över en laptop på WordPress-webbyråns kontor i Karlstad.

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Bästa praxis för webbplatsstruktur och navigering

Sökmotorer som Google vill inte rekommendera en webbplats som inte fungerar optimalt. En dålig teknisk hälsa på din webbplats kan resultera i att din webbplats aldrig rankas högt, och därmed inte får den webbtrafik du önskar. Även om ditt innehåll är värdefullt. Därför ska teknisk SEO vara en del av din webbplats grundläggande plan.

1. Se över sidstrukturen

Din webbplatsstruktur, eller din webbplatsens informationsarkitektur, är det som hjälper sökmotorrobotar att förstå det mest väsentliga innehållet på din webbplats. Relaterade sidor bör därför grupperas ihop via subdomäner för att hjälpa robotar att förstå relationen mellan dina sidor.

2. Optimera din XML-sitemap och utför regelbundna granskningar

Google fortsätter att använda XML-sitemap för att hitta webbplatsens URL:er. Med till exempel Yoast SEO kan du enkelt skapa och hantera din XML-sitemap direkt från WordPress. Genom att regelbundet granska din sitemap kan du säkerställa att nya sidor indexeras korrekt.

Tekniska SEO-hacks för indexeringsstrategier

3. Håll koll på din crawl budget (genomsökningsbudget)

Din ”crawl budget” hänvisar till hur många sidor som indexerats (genomsökts) på din webbplats under en bestämd tidsperiod. För större webbplatser kan det bli många sidor att hålla ordning på, men det finns saker du kan göra för att underlätta genomsökningen. 

  • Använd paginering: Pagineringen liknar sidnumrering av sidor i en bok. Det använder kod för att berätta för sökmotorer när sidor med distinkta URL:er är relaterade till varandra. 
  • Använd canonical-taggar: Canonical-taggar är taggar i HTML på din sida som hjälper sökmotorer att förstå vilken sida som ska visas i dess index. Dessa taggar indikerar vilken URL som är den föredragna versionen av en sida du vill att en sökmotor ska visa i sökresultaten. Tänk dock på att Google tekniskt sett kan ignorera dina canonical-taggar. De är alltså ledtrådar du ger sökmotorer – inte direktiv.

4. Optimera din strukturerade data

Med strukturerad data visar du för sökmotorerna vilken typ av innehåll du har på din sida. Genom att använda strukturerad data på rätt sätt kan du alltså öka dina chanser att synas i utökade resultat i Googles sökningar. Såsom ett textutdrag direkt på SERP, eller att dyka upp under “vanliga frågor”.

Detta kan leda till fler klick och bättre synlighet för din webbsida. Dessutom kommer dessa Tekniska SEO-hacks bara att bli viktigare för att öka dina chanser till synlighet. Särskilt i takt med Googles nya AI-funktioner som ryktas lanseras i mitten av 2024.

Läs mer om detta i artikeln: ”Din SEO-taktik för Googles nya AI-genererade sökresultat (SGE)

Teknisk SEO på innehåll

5. Identifiera duplicerat innehåll

Se över din webbplats för att säkerställa att innehållet är unikt. Undersök om ett sökord hamnar på fler än en sida på webbplatsen så att du lätt kan se var duplicerat innehåll kan förekomma, men också för att undvika att tävla med dig själv. 

6. Optimera dina rubriker, titlar, beskrivningar och alt-text för bilder 

Att optimera allt från dina rubriker till meta-beskrivningar och alt-text är en viktig SEO-teknik och övergripande bästa praxis.

En tilltalande titel och meta-beskrivning kan förbättra din organiska CTR (alltså click-through-rate) genom att locka användare att klicka på ditt innehåll i SERP:er. I artikeln ”Vad är metabeskrivning?” kan du dessutom läsa mer om hur du skriver en lyckad metatext!

Att lägga till alt-text för bilder på alla bilder på din webbplats förbättrar tillgängligheten för blinda eller synskadade användare och ger även användbar kontext för bots som annars inte skulle kunna förstå vad bilden inkluderar.

Att inkludera alt-text för bilder i ditt innehåll ger större relevans för sökmotorer om ditt innehåll, vilket kan leda till ökad ranking och högre organisk trafik. 

Nyfiken på mer om att optimera innehåll för SEO? Läs ”Grunderna i SEO: Optimera ditt innehåll för bättre placering i sökmotorerna!

Sidhastighet och prestanda

7. Minska dina filstorlekar

Tyngden av din webbplats är den faktor som påverkar den övergripande sidhastigheten mest, och bilder är en av de största bidragsgivarna till tunga sidor. Att minska storleken på dessa filer ger därför i snabbare laddningstider, förbättrad användarupplevelse och förbättrade poäng för Core Web Vitals.

8. Minimera antalet tredjepart-plugins

Varje tredjeparts skript som en sida har lägger i genomsnitt till 34 ms på Largest Contentful Paint (LCP) – ett av Core Web Vitals för Google. Vissa av dessa skript är behövda, men försök att se om det finns några du kan eliminera för att förbättra den övergripande sidhastigheten.

När du är kund hos oss bygger vi det mesta av det du annars hade behövt överlämna till tredjepart-plugins själva från grunden. Läs mer om hur vi jobbar för att din webbplats ska vara så enkel och effektiv som möjligt i artikeln: “5 fördelar med vår kodbas – som hjälper ditt företag”.

Skapa en webbplats som är tillgänglig för fler

Förutom de mer självklara fördelarna med dessa tekniska SEO-hacks, så är det även många av dessa tekniker som bidrar till tillgänglighet på din webbplats. För människor som använder screen readers för att ta sig igenom din webbplats, blir den alltså otroligt mycket mer användbar.

Så, förutom att vara inkluderande öppnar du upp ditt företag till en helt ny målgrupp! Nyfiken på mer om tillgänglighet och WCAG? Läs gärna “Det här behöver du veta om tillgänglighet på webben innan 2025”. 

Låter det för krångligt?

Vissa delar av den tekniska SEO’n kräver lite mer erfarenhet och expertis. Du är varmt välkommen att kontakta oss på Decision By Heart.

Som WordPress-webbyrå i Karlstad står vi redo att hoppa in och göra en total SEO-analys av din webbplats. Allt för att din sida ska ranka bättre, och därmed öka dina chanser för fler affärer via webben!

Vill du ligga högst upp på Google?