Vad är on-site SEO?

Vad är skillnaden på on-site SEO respektive off-site SEO? Hur förbättrar du dessa och vilka saker ska du lägga din energi på? Det förklarar vi i den här artikeln.

vad är on-site SEO?

Skriven av:

Author Image
Olle Elfgren
Copywriter

Publicerad:

Vad är on-site SEO?

Ofta även kallat on-page SEO handlar om att optimera hela webbsidans innehåll för sökmotorer och inte minst användarna. Saker som faller under det här begreppet är bland annat: titeltaggar, innehållsstrategier, internlänkning och URL-strukturer.

Vad är skillnaden på on- och off-site SEO?

Skillnaden är helt enkelt att off-site går ut på att optimera det som händer utanför din webbplats, såsom linkbuilding.

Tre tips för att lyckas med din on-site SEO

  • Gör bra innehåll
  • Engagera användarna
  • Skapa en bra teknisk struktur

Gör bra innehåll

Hur vi än vrider och vänder på det startar SEO allt som oftast med bra innehåll, det utgör grunden. Sannolikt för att det börjar och slutar med vad användarna tycker, och det prioriterar alltid sökmotorer över sina egna tekniska analyser.

Enligt en studie gjord av Ahrefs får 91 procent av allt innehåll jorden över NOLL trafik från Google. Det är alltså knappt en tiondel av allt som produceras som Google bedömer värdigt nog att hamna bland sökresultaten.

Vad användaren har för sökintention är väsentligt. Om den undrar hur mycket vetemjöl det ska vara i pannkakssmeten är det inte relevant huruvida det blir godare om den skulle tillföra kanel också.

Det är därför så kallade snippets införts, en rak och enkel fråga som kan besvaras med några få meningar utan att besökaren ska behöva scrolla igenom en text på 1000 ord om pannkakans historia för att hitta svaret.

Långt innehåll

I ovan exempel lät det lite som att det är dåligt att skriva långa texter, det är det inte, tvärtom. Det går nästan att påstå ju längre texter desto bättre, så länge den håller sig till ämnet. Försök att skriva minst 700 ord om du vill hamna högt i sökresultatet.

Vill du vara riktigt ambitiös kan du sikta på 2000–2500 ord, vilket är den optimala längden, men det finns heller ingen övre gräns så skriv för allt du kan.

Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du skriver sökmotoroptimerade texter – ”SEO copywriting – steg för steg”.

Få ur dig nyckelordet tidigt

När du valt ut vilket nyckelord texten ska ha och kopplas till börjar du förmodligen att skriva efter det. Då ska nyckelordet försöka läggas så tidigt som möjligt. Ta den här texten till exempel, vi har optimerat den mot “on-site SEO” som också är det femte ordet i texten.

Du kan till och med inleda texten med ditt nyckelord, det gör du som du vill. Bara den inte kommer 200 ord in, det tycker inte sökmotorer om.

Engagera användarna

Sedan länge har sökmotorer utgått från vad användarna gör med ditt innehåll. Hur länge de läser, vilka knappar de trycker på, om de delar eller fyller i ett formulär. Allt detta skärskådas, analyseras och sedan bedöms det om ditt innehåll är något användarna tycker om eller inte.

Det finns tre, tydliga sådana signaler.

Bounce rate

Det här är lite av en diffus parameter. Den går ut på att mäta hur nöjd besökaren känner sig efter att ha klickat sig in på din sida och hur snabbt den klickar (bouncar) sig tillbaka till sökresultaten. Vad som gör hela fenomenet diffust är att det å ena sidan går att se besökaren som nöjd efter ett snabbt besök, den fick det svaret den ville ha på bara några sekunder.

Men å andra sidan går det också att se den som missnöjd om den snabbt vänder sig till tillbakapilen högst upp till vänster, den märkte omgående att den där sidan inte var mycket att ha. Således blir det lite svårt att bedöma, men generellt ska sajter som sprider information, myndigheter eller nyhetsmedia, ha lite högre bounce rate än en webbplats som säljer produkter av något slag.

Sidor per session

Ett verktyg som mäter hur många sidor en besökare är inne på innan den lämnar din webbplats. Att mäta detta tillsammans med hur lång tid de är inne är vanligt och effektivt. Det som du kan få ut av det här är hur interaktiv din sida är och om det är lätt att hitta på den.

Ur ett innehållsperspektiv är det också bra att mäta det här, du ser var i texten de slutar läsa, och om de läser flera artiklar i en session gör du något rätt.

CTR

Handlar om hur många som klickar på sidans eventuella element, såsom en CTA-knapp. Det mäts utifrån hur många som sett elementet dividerat med hur många som klickat på det. Det här används ofta i olika Google ads-kampanjer, nyhetsbrev och dela på sociala medier.

Skapa en bra teknisk struktur

SEO utan en bra teknisk struktur är dessvärre inte mycket att hänga i granen. Det spelar ingen roll hur bra innehåll du har om det inte kan indexeras av Google vilket i sin tur leder till att ingen heller kommer hitta det.

Indexering

För att din webbplats ska indexeras måste den spindlas, eller crawlas. Dessa så kallade spindlar har bara tillgång till dina länkar på sidkartan tillgängliga från din startsida. Det är därför internlänkning är så viktigt.

Säkerhet

Kanske det mest uttjatade tipset inom SEO. Att skaffa sig ett SSL-certifikat var nödvändigt redan 2017 och det är inte direkt mindre viktigt nu. Vad detta ger er utöver ett stiligt lås i adressfältet är en trygg upplevelse för kunden.

När kunden uppger känslig information såsom kontokortsnummer eller kontaktuppgifter stannar den mellan er. Den krypteras och går inte att komma åt för utomstående. Du kan läsa mer om SSL-certifikat här.

URL-struktur

Att ha en tydlig URL-struktur som överensstämmer med vilka sidor som finns på din webbplats är väsentligt. Utöver att en bristfällig URL-struktur kan påverka webbplatsens laddtider är det också skadligt för indexeringen.

Visst uppstår vissa 404-sidor under åren, det är närmast omöjligt att hålla webbplatsens ren från dessa ständigt och jämt. Men då är det viktigt att du skapar egna 404-sidor som kan länka besökaren vidare till annat relevant innehåll.

Sammanfattning

Med det vill vi tacka dig för att du tagit dig tid. SEO är något som är i ständig förändring och det kan vara svårt att täcka allt i en sådan här text. Vi hoppas dock att du blivit lite klokare och om du skulle ha några andra frågor om ämnet är du varmt välkommen att kontakta oss.

Söker du mer och bättre webbtrafik?