Vad ingår i SEO?

Vad ingår i SEO egentligen? Och vad är viktigt resultaten för din webbplats? Idag går vi igenom de olika delarna av SEO, vad du kan göra själv, och vad du bör överlåta till proffs.

Vad ingår i SEO: SEO-specialisten Ulrika på wordpress-webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad ingår i SEO?

Det är en hel del som ingår i SEO. Att förstå SEO:s komplexitet kan vara en utmaning, särskilt när man börjar. Du har säkert hört termer som teknisk SEO, content, länkbyggande och mycket annat som kan vara förvirrande. SEO innebär att optimera en webbplats så att den visas högre i Googles sökresultat för relevanta sökord. Men vad ingår i SEO? Och vad är viktigast för dina resultat? Idag går vi igenom de olika delarna av SEO.

Sluta gissa dig fram med SEO

Du kanske redan gjort ett antal spridda försök att optimera din webbplats. Men, utan nödvändig kunskap och teknik kommer dina ansträngningar att vara förgäves. Detta kan leda till slöseri med tid och pengar, samt missade möjligheter till ökad synlighet på Googles sökmotorresultatsidor (SERPs).

Lyckligtvis finns det yrkesverksamma personer som specialiserar sig på SEO och som kan hjälpa dig att förstå det hela. Dessutom sätta ihop en strategisk plan som kommer att ge resultat.

Sökordsanalys

Att veta vilka ord och fraser människor använder för att söka efter tjänster eller produkter som din, är starten till att förbättra din synlighet på SERP (hamna högre upp på Google). Med sökordsundersökningar kan du identifiera vilka ord som har störst potential att locka dina önskade besökare.

Dessutom leder det till insikter om hur användarna söker efter det du erbjuder. Och – du tar reda på vad din målgrupp undrar om dina produkter, tjänster eller din bransch. På så sätt kan du anpassa din webbplats och marknadsföring på ett sätt som besvarar de mest relevanta frågorna för dina kunder.

Copywriting och innehållsskapande (content)

Copywriting är den text som får människor att agera – alltsom oftast att köpa. Men, såklart kan det variera beroende på vad du vill att besökaren ska göra på din webbplats. Kort sagt kan man säga att det är knapptexter och andra korta texter på din webbplats.

Det är lite snårigt vart man slutar kalla det för copywriting och börjar kalla det för innehåll eller content, men i stora drag kan vi säga att texter som blogginlägg och artiklar hamnar i kategorin för innehåll.

Målet med de texerna är att besvara relevanta frågor och driva rätt trafik till webbplatsen – medan copywriting är de uppmanande orden som får denna trafiken att agera till slut.

Men vad har det här med SEO att göra? Jo, ju bättre din text och ditt innehåll är, desto lättare är det för Google att inkludera din webbplats i sina sökmotorresultatsidor. Kvalitetsinnehåll som är relevant, aktuellt och optimerat med nyckelord gör hela skillnaden när du försöker nå högre placeringar.

Teknisk SEO

Numera kan teknisk SEO betyda många olika saker, men i huvudsak handlar det om att optimera din webbplats för sökmotorer. Det innebär att se till att du har rätt metadata (titlar, beskrivningar etc.), strukturera din webbplats korrekt (länkning mellan sidor) och skapa högkvalitativa länkar från andra webbplatser.

Strukturerad data är ett paraplybegrepp för kod som hjälper sökmotorerna att förstå delarna av din webbplats. Detta kan inkludera schemamärkning, som markerar visst innehåll på en sida så att sökmotorerna vet vad det betyder. Det inkluderar också saker som sitemaps och andra resurser för att förbättra hur snabbt robotar kryper din webbplats.

Allt detta är viktigt när du bygger en webbplats för att ge en optimal användarupplevelse och för att uppnå bättre synlighet i SERPs, men kan vara lite överkurs för den som är ny till webbutveckling och SEO.

Metadata

Metadata är en typ av data som beskriver andra data. Det kallas ofta för ”data om data”. Metadata hjälper sökmotorerna att förstå innehållet på din sida och hur det förhåller sig till andra sidor om samma ämne, vilket gör det lättare för användarna att hitta relevant information när de söker på nätet.

Metadata kan du som webbplatsägare fylla i själv, och den hör hemma i bild alt-taggar (beskriv vad bilderna innehåller), SEO titel (rubriken du ser för en sida i Google SERP) och SEO beskrivning (den lilla intro-texten som syns på SERP).

Interna och externa länkar

Länkar finns både som interna och externa. Det som du enklast kan ordna själv är de interna länkarna. Det är länkar från en sida till en annan på din egen webbplats. De fungerar som ett spår av brödsmulor som leder besökare och sökmotorbotar från en sida till nästa.

Dessutom ger de sammanhang till både sökmotorer och besökare om hur allt hänger ihop, och varför det du har att säga är viktigt och relevant.

Externa länkar är svårare att få tag på eftersom de kräver att andra webbplatser länkar till din webbplats. Länkar är en viktig del av SEO och kan hjälpa dig att bygga upp auktoritet och pålitlighet hos sökmotorerna.

Ju fler kraftfulla, relevanta och pålitliga webbplatser som länkar till din webbplats, desto större är dina chanser att rankas högre i sökmotorerna. Här är det väldigt viktigt att inte ta några genvägar. Google och andra sökmotorer blir smartare varje dag, och de kan se om du fuskar med till exempel köpta externa länkar.

Du kan börja med att dela innehåll från din webbplats på sociala medier, och få till fler och fler länkar ju bättre genuina samarbeten och kontakter du har. Ett ypperligt tillfälle att byta länkar med affärspartners till dig, och stärka relationen i farten.

Alla dessa element samverkar för att skapa en stark SEO-närvaro för din webbplats. Att göra dem var för sig är okej, men att göra dem alla samtidigt kan ge dig en fördel gentemot dina konkurrenter.

UX-optimering

Optimering av användarupplevelsen (UX – User Experience) är en annan viktig del av SEO, eftersom den har en direkt inverkan på hur väl användarna interagerar med din webbplats.

Att enkelt kunna navigera runt, ha bra laddningshastigheter på sidan och tillhandahålla relevant innehåll är några av de viktigaste faktorerna för en bra UX-design.

Alla dessa faktorer påverkar Googles tolkning av hur hjälpsamma din webbplats och hur användbar den kan vara för användarna.

Det är också viktigt hur din webbplats ser ut, inklusive de bilder och videor du använder. Detta gäller inte bara för datoranvändare utan även för mobilanvändare. Mobila enheter har blivit det dominerande sättet för människor att få tillgång till information på nätet, så att ha en responsiv design som ser bra ut på alla enheter är viktigt för både UX och SEO.

Slutligen uppmärksammar Google också användarnas engagemang på din webbplats. Hur länge stannar folk på sidan? Tittar de på andra sidor efter att ha besökt din sida? Den här typen av uppgifter hjälper sökmotorerna att avgöra om ditt innehåll är användbart, relevant och svarar på deras frågor.

Vad du kan göra själv – och vad du borde överlåta till proffs

SEO är en komplex blandning av konst och vetenskap och kräver både teknisk kunskap, erfarenhet och strategiskt tänkande. Det är inte något som du enkelt kan göra själv, även om det finns många DIY-verktyg där ute som påstår sig erbjuda en enkel lösning.

Verkligheten är dock att de flesta av dessa verktyg är otillräckliga för uppgiften, eftersom att en viktig del av SEO är erfarenhet och sunt förnuft.

Om du är en bra författare kan du fortsätta fylla på innehåll, såsom bloggartiklar på din webbplats. Det finns webbyråer som gärna hjälper dig igång med detta, och som kan hjälpa dig sätta upp en ruting för hur du gör din analys och fyller på med innehåll på rätt sätt.

Men, underskatta inte hur mycket tid och kraft det tar. Om du har anställda som du tror är bra skribenter men har andra arbetsuppgifter, en annan roll – lägg inte detta också på deras axlar. Det är inte bara ett till litet bihang, utan detta tar energi som någon som jobbar med annat inte har.

Professionella SEO-byråer har experter som förstår nyanserna i SEO och kan hjälpa dig att få ut det mesta av din webbplats. SEO är en ständigt pågående och kräver ständiga justeringar för att hålla jämna steg med det föränderliga landskapet av sökmotorernas algoritmer.

Professionella SEO:are kan hjälpa dig att identifiera vilka ändringar som behöver göras och ge råd om hur du kan göra din webbplats mer framgångsrik. Vilka tåg du måste hoppa på, och vilka du kan låta gå.

Få ut mer av din webbplats med allt som ingår i SEO

SEO är ett viktigt (oftast det allra viktigaste) marknadsföringsverktyg för alla webbplatser som vill nå framgång på nätet. Det handlar om en kombination av teknisk kunskap och strategiskt tänkande. Det är viktigt att förstå de många delarna av SEO för att se till att din webbplats är optimerad för att nå klättra i sökmotorernas ögon.

Professionella SEO-tjänster kan hjälpa dig att få ut det mesta av din webbplats, så det är värt att investera i om du vill ta din webbplats till nästa nivå.

Med en kombination av bra innehåll, UX-optimering och länkar är du på god väg mot ökad trafik och högre rankning. Och vad innebär det för dig? Fler köp, förfrågningar, anmälningar… eller vad du nu vill ha ut av din webbplats! Och kom ihåg, SEO är grunden för all din övriga digitala marknadsföring.

Vill du veta mer om SEO? Läs ”Vad kostar det att ligga högst upp på Google?” härnäst!

Vill du ha fler besökare på din hemsida?