Vad kostar det att ligga högst upp på Google?

Vad kostar det att ligga högst upp på Google? Här kan du lära dig vilka komponenter som är avgörande, och räkna ut kostnaden för just ditt företag!

Vad kostar det att ligga högst upp på Google: En dator som visar Google på skärmen

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Vad kostar det att ligga högst upp på Google?

En vanlig fråga, som har oändligt många ”det beror på” som svar… Men för att veta vad det kostar att ligga höst upp på Google behövs en hel del kontext. Det kostar olika för olika sökord, och faktiskt olika för olika personer/företag – även om de satsar på samma sökord.

Det kan låta helt fel och orättvist, men det är faktiskt precis tvärtom. I den här artikeln går vi in på den bakgrundsinformation du behöver för att ta reda på vad det kostar för ditt företag att ligga högst upp på Google.

Att hamna högt upp på Google på rätt sätt

Står du inför att sökmotoroptimera din webbplats, men vet inte riktigt vad som är viktigt? Om du sökt på ”vad kostar det att ligga högst upp på Google” idag och hamnat här, finns det bra och dåliga nyheter. De dåliga nyheterna är att du är lite fel ute.

Du tänker på SEO (sökmotoroptimering) ett sätt som inte riktigt är rätt utgångsläge… De bra nyheterna? Du är nyfiken och söker information! Självklart kommer du kunna lösa det här.

För att svara på din fråga om vad det kostar att ligga högst upp på Google, ska vi börja med att förklara de olika sätten som jobbar tillsammans för att ta dig dit.

Du har kanske hört om SEO och SEM? SEO står för Search Engine Optimization (sökmotoroptimering) och SEM står för Search Engine Marketing (sökmotormarknadsföring). När du pratar om kostnader för resultat är det SEM som gäller, och det arbete du kan göra ”gratis” bakom kulisserna är SEO.

Det är dyrt att muta Google…

Google är precis som du, alltså ett företag som vill leverera en riktigt bra användarupplevelse till sina kunder. Google gör detta är genom att matcha en sökfråga med det allra bästa svaret. Sökmotorn letar därmed över internet efter information som gör att du kommer få den information du sökte, på bästa möjliga sätt.

Det här är alltså varför det är så svårt att svara på frågan som ledde dig hit idag. Tänk om vi skulle lägga ut den här artikeln, utan att ge någon som helst relevant information. Google tycker sällan att det är värt att göra sina kunder och användare besvikna med ett svar som inte passar frågan…

Så vill man synas där ändå, ja, då får man betala Google – och det kommer bli riktigt dyrt. Det är alltså få saker som är värt lika mycket som en bra service enligt sökmotorerna. Därför rekommenderar vi inte att enbart fokusera på SEM, innan du lagt krut på SEO först.

Hamna högre upp på Google gratis först

Se över din webbplats, läs på lite mer om SEO och se till att du fyller din webb med sådant som din målgrupp på riktigt tycker är intressant, relevant och värdefullt. Det är bra för både din och Googles skull, eftersom ingen av er vill göra dina webbplatsbesökare besvikna.

Läs gärna om grunderna i SEO och teknisk SEO – och kom tillbaka hit efteråt. Det kan mycket väl vara så att ditt SEO-arbete tar dig till toppen av Google helt gratis…

Det som avgör vad det kostar att ligga högst upp på Google är budgivningen som sker bakom kulisserna. Kostnaden för förstaplaceringen styrs av kvalitetspoäng (din SEO-grund) och konkurrensen för det specifika ordet eller den specifika frasen. Vad ditt företag betalar per klick bestäms alltså av Google och är olika för varje sökord.

I sökordsplaneraren kan du få ett hum om vad dina sökord kostar

För att få en föraning om vad priserna ligger på i din bransch kan du kika på Googles egna verktyg, som sökordsplaneraren. Klicka på ”upptäck nya sökord” och skriv in de du är intresserad av. Då dyker det upp en lista med information som sökvolymer, hur konkurrensen ser ut och hur sökningarna har förändrats över tid.

Det finns även en kolumn som heter ”bud för visning högst upp på sidan (lågt intervall)”, samt ”bud för visning högst upp på sidan (högt intervall)”. De visar vad andra annonsörer har fått betala tidigare per klick på ett ungefär.

Här kan du alltså se skillnaden på de som för buda mer för att få likande placering på samma ord som andra betalar betydligt mindre för. Detta alltså tack vare bättre kvalitetspoäng generellt. Och, som sagt – detta är vad andra betalat tidigare och inte nödvändigtvis vad det kommer kosta för dig.

Så, vad kostar det att ligga högst upp på Google?

Sammanfattningsvis – det beror på… Hur väl din webbplats fungerar, hur konkurrensutsatt din bransch är och vilken budget du avsätter. Om du verkligen vill veta hur det ser ut att ligga högst upp på Google, börja med att investera tid i SEO.

Det kommer nästan alltid att ge bättre avkastning än att bara fokusera på SEM – inte minst eftersom Google belönar webbplatser som erbjuder en bra användarupplevelse med högre placeringar.

Det mest kostnadseffektiva sättet att hamna högst upp på Google? Gör båda – SEO och SEM. Lägg ner mycket arbete (och tid!) på att optimera din webbplats och se till att du investerar noggrant i rätt sökord (SEM). Lycka till!

Vill du veta mer om hur SEO och SEM fungerar tillsammans? Läs ”Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?” härnäst!

Redo för fler webbplatsbesökare?