Hur du kan skriva copy som konverterar

Vad är egentligen tricken till att skriva copy som konverterar? Följ dessa tips för att skapa copywriting som driver försäljning!

Hur du kan skriva copy som konverterar: Copywriter Ulrika på webbyråns kontor i Karlstad

Skriven av:

Author Image
Ulrika Winge
SEO-specialist
Hjälper ditt företag högre upp på Google

Publicerad:

Hur du kan skriva copy som konverterar

Om du är som de flesta företagare och marknadsförare letar du alltid efter sätt att öka konverteringar och öka försäljningen. Det är ju trots allt vad ditt företag handlar om, eller hur? Ett av de bästa (och enklaste) sätten att göra det på är att förbättra dina copy-färdigheter.

Copywriting kan göra en enorm skillnad för hur framgångsrik din webbplats och dina marknadsföringskampanjer är. Idag diskuterar vi några tips för att skriva copy som konverterar. Med lite övning kommer du att kunna skriva konverterande copywriting som aldrig förr!

Vad är copywriting?

Copywriting är processen att skriva övertygande eller informativ text i syfte att marknadsföra eller annonsera. Copywriters ansvarar för att skapa annonser, broschyrer, innehåll på webbplatser och annat marknadsföringsmaterial. De måste ha en god förståelse för hur de ska tilltala sin målgrupp och producera text som är både engagerande och effektiv.

Förstå din målgrupp

Du kan skriva världens mest perfekt utformade copy, men om du inte anpassar den till din publik kommer du inte att få de resultat du vill ha.

Vad är egentligen ”perfekt” för just din önskade mottagare? Det är viktigt att förstå vem din publik är och vad den letar efter innan du börjar sammanställa ditt material. Vilka är deras behov? Vilka är deras problem? Vilken typ av språk reagerar de på?

När du väl har en god förståelse för din målgrupp kan du börja sätta ihop copy som verkligen kommer att ge gensvar hos dem – både när det gäller information och tonalitet. Först då kommer du att kunna uppnå de resultat som du eftersträvar.

Låt din copy hittas av målgruppen med SEO

SEO handlar om att få din text att nå ut till rätt personer. Om du vill lyckas med att skriva copy som konverterar är detta ytterligare en aspekt av efterforskningen.

Vad undrar din målgrupp? Vad bryr se dig om? Och hur formulerar de sig kring detta? Det är ingen idé att skriva text som handlar om något som ingen söker efter. Så se gärna till att det finns grund för vad relevanta personer undrar innan du drar igång.

Då kommer ditt innehåll också att rankas högre på sökmotorernas resultatsidor. Detta kommer att göra det lättare för din målgrupp att hitta din copy och ta den till sig. Vill du veta mer om SEO? Läs ”SEO-strategi: Så skiljer du en bra från en dålig” härnäst!

Skriv för användaren, inte för dig

Varje webbplats utformas med en specifik målgrupp i åtanke. Oavsett om det är en företagswebbplats som riktar sig till potentiella kunder eller en e-handelswebbplats som riktar sig till köpare, ska webbplatsens utformning och innehåll vara skräddarsytt för att uppfylla användarens behov.

Alltför ofta utformas dock webbplatser inifrån och ut, där företagets anställda glömmer bort att sätta sig in i användarens situation. Tyvärr är det sällan en potentiell kund bryr sig märkvärt om vad ditt företag gör – de bryr sig om hur de kan få hjälp av dig. Tala om vad de får, istället för vad du ger.

Ett annat vanligt problem är att man fokuserar för mycket på att skriva för sökmotorer som Google. Tidigare har det fungerat att i princip bara mata ut samma nyckelord för att ranka bra och få klick. Men, om kunden klickar sig in till dig och det bara är spam-text med ett nyckelord där, ja då kommer hen bli besviken och lämna.

Idag är sökmotorer så pass avancerade att de kan förstå sammanhang och avgöra kontext. Helt enkelt – om du skriver med din målgrupp i åtanke och levererar riktigt värde till dem, så kommer även Google belöna dig i farten! Vips är det mycket lättare att skriva copy som konverterar.

Var tydlig och kortfattad i din copywriting

När det gäller presentationer och annat skriftligt material är det viktigt med tydlighet. Ditt budskap ska vara direkt, kortfattat och lätt att förstå. Människor vill inte behöva gå igenom textstycken – de vill få den information de söker snabbt och effektivt.

För att se till att ditt copywriting är så effektivt som möjligt bör du hålla dig till kortare meningar som är lättsmälta. Skriv till exempel i en konversationsstil som gör det enkelt för människor att skanna sidan och hitta det de behöver. Och punktlistor är något de flesta av oss älskar!

Skriva copy som konverterar: A/B-test

A/B-testet är ett kraftfullt verktyg för copywriters. Genom att testa olika versioner av din text kan du ta reda på vilken version som är effektivast när det gäller engagemang, konverteringsgrad eller något annat mått som du bryr dig om.

A/B-testning kan göras manuellt genom att skapa två versioner av din copy och sedan skicka varje version till en annan grupp människor. Eller så kan det göras automatiskt med hjälp av programvara som slumpmässigt delar upp din målgrupp i två grupper och sedan skickar en annan version av din text till varje grupp. Oavsett vilken metod du väljer är A/B-testning ett viktigt verktyg för copywriters.

Ge din text en personlighet

Det finns ytterligare en viktig ingrediens i effektiv copywriting: personlighet. Faktum är att människor vill göra affärer med andra människor, inte med ansiktslösa företag. Och det bästa sättet att ge personlighet åt ditt skrivande är ofta att vara dig själv.

Skriv som du pratar, och var säker på din röst. När allt kommer omkring kommer människor att reagera på ditt budskap om de känner att de vet vem du är. Så gå ut och var dig själv – det kommer att göra din text så mycket effektivare.

Sammanfattningsvis…

Om du vill skriva texter som säljer är det viktigt att du har din målgrupp i åtanke. Skriv för användaren, inte för dig själv. Använd ett enkelt språk som är tydligt och koncist. A/B-testa din text för att se vad som fungerar bäst. Ge dina ord en personlighet som engagerar läsarna. Genom att följa dessa tips kan du skapa copywriting som driver försäljning. Är du redo att ge det ett försök?

Vill du ha en guide för exakt hur du kan bygga upp din hemsida med bra copy och design? Läs ”skapa en landingssida med Storybrand härnäst!

Vill du ha fler affärer via webben?